Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
На това аз му викам невъзможност за първоначална инвестиция от 4-5 хил. лева и страх от високи сметки.
Страх от капиталовложения в изолация и т.н.
Демек ниски и несигурни доходи.
Във Варна да речем, че доходите са по-нормални, но в северозапада е трагедия, Лазаре.
Централно парно е много окей, но само ако не се краде от комшиите. В голям блок със 100 апартамента абонатна станция, тристаен около 80м2 чисто, излизаше 1000-1100 лева топлото и бгв за цяла година ! Но знам за случаи в други блокове с огромни сметки, само заради кражбата от съседи...
Кражбите и манталитета. Топла сградата, топлят тръбите (мои познати не си затваряха вратата на тоалетната, че там минавали тръбите), топлят комшийте и бай Иван минава на климатици нисък клас, защото още по-евтино. След него и бай Петър решава и той да не се мине. Като го направят още 50-60% и вече сградата не е топла, сметките на тези на ТЕЦ стават високи. И тези с климатиците реват - "съседа не топли вече".
Писал съм за подобен случай с мои колеги. Вход от панелен блок, в който всички апартаменти имаха парно с общ котел на твърдо гориво разположен в мазите. Беше им топло навсякъде, а избягваха хамалогията. Купуваха въглища на едро 1-2 пъти годишно с камиони. Имаха си един комшия здрав пенсионер, който за 150лв. на месец го играеше огняр и поддържаше котела. Сметките им бяха по 50-60лв. на месец на апартамент и всички били доволни от отоплението. Но някои с времето и за тази сума започнали да се стискат. Закъснявали при плащането и започнили конфликти. Започнали първите тарикати да минават на 1-2 климатика и за 2г. работа с общото парно се разпаднала. Входът вече е студен и седят свити в по 1-2 стаи. Вярно е, че повечето са с ниски доходи - примерно жената е санитарка при нас с минимална заплата, а съпругът й също е при нас шофьор с 20лв. над минималната. В нашия край няма много работа и доходите са плачевни.
За съжаление мизерията е навсякъде в Чалгария. Няма за какво да се сърдим на хората за вида на отоплението.Има и такива,които стоят на студено.
Докато има министри,като дебелата свиня,която тръби по медиите,че българите сме били алчни,затова сме работили в чужбина,положението ще е трагично.
Само,че тази сигурно„ не знае”такива като мен/„алчни българи”/колко свежо €€€,вкараха в Бг,и продължават.
Така,че тази тема ще е актуална много..много години.
Здравейте на всички. От няколко дни чета темата и все още се колебая какво котле да сложа и каква инсталация би била най-оптимална. Нека дам първо малко повече информация за апартамента. На шпакловка и замазка е, все още не съм направил ремонт, но мисля отоплителната инсталация да бъде първото нещо с което ще се захвана. От София съм, апартаментът е ново строителство, на 3трети(среден) жилищен етаж, под мен за сега не се живее и над мен също. От едната страна гранича със стълбището от другата има населен апартамент. На партерния апартамент също се живее и на по-следващния над мен. Има външна изолация, таваните са около 2.60 м. Квадратурата и изложението са както следва: 100 квадрата по Нот. Акт с общите част 86.25 чисто застроена площ в която влизат и дебелината на стените, тоест е малко по-ниска от тези 86кв м. Изложение: детска- изток, дневна- югоизток, спалня-юг, баните са вътрешни. Дневната е с големи прозорци(френски) по цялата външна стена. Като влизах в доста студени дни ми се струваше доста топло вътре без да е живяно.Не съм сигурен дали е фалшиво чувство заради студа отвън. Наскоро занесох термометър, но доста фалшив и китайски - показваше 13-14 градуса при около 0 навън. Апартаментът е много светъл и слънчев и се надявам това да е бонус за зимата. Прави ми впечатление, че доста от хората са с инсталирана газова система, съдя по отдушниците за газ, от която излиза парата. Има и такива, които са на ток. Като цяло не съм много запознат с темата и бих се радвал на всякакви насоки, препоръки и съвети. Лазар, обръщам се и към теб като човек, който наистина рабира от работата си. Би ли ме посъветвал за моя апартамент какво котле би било най-удачния вариант, какви радиатори и тн. Мога да изпратя и снимки, ако е нужно. Като цяло искам да е бош и да бъде колкото може с по ниска минимална мощност. Бюджетът, който имам само за котлето е около 3к лева. Тръбите са ми инсталирани предварително и вървят по пода до всяка стая. Котлето ще бъде в дневната и бих се радвал, ако ме посъветвате за добри марки освен Бош. Какво ви е мнението за Weissmann? Бащата наскоро беше влязал в някакъв магазин, в който продавали италиански котлета, те му казали че Бош били боклуци и се правели в Турция. Разбирам, че искат да си продадат стоката, но има ли истина в това, съдейки, че наистина много от техниката им се прави там? Приятелката ми също има познати в Италия/Милано та са я филмирали, че италианските котлета били много добри, просто защото там масово се ползват от хората. Исках да попитам и какви тестове трябва да се направят със системата преди да почна да полагам настилките, защото се притеснявам да не протече някъде от трабите, а вече примерно да съм сложил гранитогреса и паркета/ламината.<br>Още веднъж казвам, отворен съм за всякакви насоки и съвети. Температурата, която искам да поддържам е около 21 градуса и се надявам за моя южен апартамент да не плащам повече от 150-200 лева в най-студените месеци от годината.<br>Поздрави,
- - - - - - - - - -
Здравейте, забравих да спомена, че държа да бъде двуконтурен за да ползвам и топла вода, понеже не искам да се занимавам с бойлери.
Това в колко теми си го постнал?!? Досега писах в другата тема отговори, няма да ги копирам навсякъде. Тук е за сметки, а не избор на котел.
Актуалните модели на Имергаз по нищо не отстъпват на немските марки по качество и характеристики. В газовата техника не е като стереотипите при италианските коли и немските коли. Италианските производители имат традиции специално в тази област.
Европейската комисия е готова с решение по делото за злоупотреба с господстващо положение, което се точи от години
За месец Март, 196 к.м. (2.069 MWh), или в левро - тотал 133.85 :)
Квадратурата, поддържана Т?
За целия зимен сезон 1176 м3 или в лв. 912.38 ....досега за дърва 700 за газ за котлона 53 и бойлер 120 за 6 месеца = 873 лв. ... за разлика от 40 лв. повече на природна газ като не смятам рязане, цепене и носене, смятам че си заслужава :) вече няма да гледам газомера успех на всички които се чудят на какво гориво да се топлят ...
Цитат:
Първоначално публикувано от
sevastaki
96 лв. за Февруари
85 лв за Март
31.03.2018 | Дебитно известие | 141,44 лв. | Да | |
01.03.2018 | Фактура | 119,41 лв. | Да | |
01.02.2018 | Фактура | 119,41 лв. | Да | |
31.12.2017 | Дебитно известие | 66,06 лв. | Да | |
31.12.2017 | Дебитно известие | 0,38 лв. | Да | |
01.12.2017 | Фактура | 88,01 лв. | Да | |
01.11.2017 | Фактура | 88,01 лв. | Да | |
Това ми е консумацията за 6-те месеца от октомври до март вкл..80м2 чиста отопляема площ.4стаи,кухня,коридор,баня.Етаж от къща.
83.71 за март, общо 460,27 за сезона от декември насам. Доволен съм.
Имах си аз да не си доволен. :)