Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
Град | Период на отчета | разход газ м3 | цена лв | Отопл
площ м2 | Ап. | Къща | Отопл
съседи | Подп. | Изолация (1-4) | Стъклопакет (1-3) | Височина | Темп режим | цена за БГВ лятото |
Стара Загора | 26.11-29.12 | 223 | 228.64 | 81 | Да | | да 15% | Да | 2 | 2 | 2.6 | 18/21 | 20-30 |
| | | | | | | | | | | | | |
извинявам се че пак ще подразня Лазар ама 230 лв за отопление при 15° през деня навън поддържани 18/21 в 80 квадрата .. дори да ги приравним на 27° с климатик ( което е апсурдно ) пак е много .. според мен част от комфорта е да ти е изгодно .. няма как да плащаш 300-500 лв за някакво апартаментче и да ти е "комфортно" .. вече ако можеш да си позволиш къща .. хм .. тогава можеш да си позволиш и термопомпа въздух вода :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
извинявам се че пак ще подразня Лазар ама 230 лв за отопление при 15° през деня навън поддържани 18/21 в 80 квадрата .. дори да ги приравним на 27° с климатик ( което е апсурдно ) пак е много .. според мен част от комфорта е да ти е изгодно .. няма как да плащаш 300-500 лв за някакво апартаментче и да ти е "комфортно" .. вече ако можеш да си позволиш къща .. хм .. тогава можеш да си позволиш и термопомпа въздух вода :)
Абсурден е единствено само твоя пост и то не само защото е тотално офтопик. Къде са тия температури от 15* през декември?
Нека да оставим всеки сам за себе си да преценява кое е комфорт и кое е висока цена за него.
Цитат:
Alexi
според мен част от комфорта е да ти е изгодно ..
По тая логика най-комфортно трябва се чувстват хиляди (че и милиони) пенсионери и безработни, които не се топлят изобщо, защото просто не могат да си го позволят:rolleyes:. Други само слагат едно електическо одеало вечер в постелята преди лягане. Не знам защо някои трябва да правят сметката на други - не е ли всеки свободен да си харчи парите за каквото си поиска? Един си ги харчи за скъпи климатици за да плаща по-евтино, друг си ги харчи за газ, на трети не му стигат за ракия...
Искам да питам Alexi - според теб да караш Х6 комфортно ли е или е изгодно, или тези ги карат са луди? Ако се затрудняваш - може да влезеш във форума на БМВ и да питаш:016:.
М-да. Това е хубаво уточнение.
Alexi, дай си твоите числа и сравнявай с този колега например.
Досега не съм видял твоите числа, но на 2 пъти видях невярно посочване на температури в твоите постове.
Цитат:
Ivan19
Град | Период на отчета | разход газ м3 | цена лв | Отопл
площ м2 | Ап. | Къща | Отопл
съседи | Подп. | Изолация (1-4) | Стъклопакет (1-3) | Височина | Темп режим | цена за БГВ лятото |
Стара Загора | Дек 2013 | 133 | 137 | 70 | ДА | | | Първи етаж над гражи | 2 | 2 | 2,6 | 18/22 | 25лв |
| | | | | | | | | | | | | |
Стара Загора
Януари 2014
отопляема площ 80 м2
поддържана температура 19 градуса
среден разход за 5 денонощия 18-19 кубика за 24 часа
..... не е добре ......
Държа тази температура за момента защото имам довършителни работи, первази, осветление, корнизи и др.
За жилището:
Апартамент 80 м2 на 4-ти етаж (последен) в тухлена кооперация. изложения - Юг-Запад-Север, на Изток към стълбище. Кооперацията не е санирана.
Височина на апартамента 2.75 (5 см. изолация) Под мен не живеят от години.
Изолация на подове и тавани, сменена дограма три слоен стъклопакет "Четири сезона" с различна дебелина на стъклата.
Инсталирана радиаторна мощност 15 киловата, панелни радиатори
Котел Радиант РБС 24 -6-23 киловата
Изградена колекторна кутия, връзка от котела към колектора с 1 цол тръба.
Тръбите към радиаторите са 16мм Pexal.
Инсталираната радиаторна мощност по стаи е смятана по около 0.70 вата на кубически метър.
Все още нямам никакви завеси по прозорците. Стаята с програматора е напълно празна.
Къде съм сбъркал? Системата съм я изграждал сам .
Преди тези 5 дни топлено ли е вътре?
Единият от колегите ми с 80 кв. м апартаментче в софия и той е с 235 лв сметка за газ ... ново строителство изолации и т.н .
При мен са 130кв нов апартамент с 3 стаи 3 климатика единият е 18ка защото помещението е ~45кв.м. сметката ми за ток е 154 лв, 6 декември - 6 януари ... обаче ако става въпрос за комфорт нищо не може да се сравни с радиатори или подово ... затова термопомпа кадето може ... кадето неможе газ, клими, духалки и т.н.
В този ред на мисли с тези АЕЦОВЕ дето ги сънуват управляващите да се троши газ е направо заплаха за националната сигурност :))
Отопляно отчасти, в една от стаите има климатик работещ на 20 градуса, при отворени врати в другите стаи държи около 15 градуса.
Цитат:
Forrest
Отопляно отчасти, в една от стаите има климатик работещ на 20 градуса, при отворени врати в другите стаи държи около 15 градуса.
Е за 5 дни разхода гледа ли го ден за ден? Може към последните дни да е понамалял за сметка на първите дни за дозагряване.
Климатика спрян ли е бил по време на тези 5 дни?
Колко е изолацията на пода?
До колкото рабирам един апаратамент на еатж? Темепературата на неотоплено сълбище от личен опит е +2 +4 градуса спрямо външната така че ползата че контактуваш с такова не е особена третирай ги като външни стени няма да сбъркаш много.
Какво е над теб. Тавански помещения, самия покрив (скосени стаи)?
- - - - - - - - - -
Цитат:
cooler
При мен са 130кв нов апартамент с 3 стаи 3 климатика единият е 18ка защото помещението е ~45кв.м. сметката ми за ток е 154 лв,
Тука нещо много свободно играеш с цифрите.
130м2 за 3стаи значи по 43м2 за стая. Бас ловя, че отопляемата ти площ не е над 75м2. И сътоветно банята не се топли - колко влезе през антрето от климите (поне 2-3 градуса надолу от стаите). Иначе не споря за тънкана при топлене на клими евтинко си е.
Иначе и аз мога да си поизвъртя сметката така - плоча 156м2 сметка за газ 254-65 за т.вода = 190лв. Съвсем приемливо ама реално радиаторите топлят 90м2. Останалото стая/балкон/стълбище не го броя.
Цитат:
orlincho
Е за 5 дни разхода гледа ли го ден за ден? Може към последните дни да е понамалял за сметка на първите дни за дозагряване.
Климатика спрян ли е бил по време на тези 5 дни?
Колко е изолацията на пода?
До колкото рабирам един апаратамент на еатж? Темепературата на неотоплено сълбище от личен опит е +2 +4 градуса спрямо външната така че ползата че контактуваш с такова не е особена третирай ги като външни стени няма да сбъркаш много.
Какво е над теб. Тавански помещения, самия покрив (скосени стаи)?
Гледам го час по час. 0.8 - 0.9 кубика за 20 мин. работа 40 почива и така ритмично.
Климатика е спрян.
Пода има 10-на сантиметра сгур + естествен паркет + 7 мм подложка + 8 мм ламиниран паркет.
Над мен са тавански скосени стаи, виждат се гредите и дъските на самия покрив.
2 апартамента на етаж.
За сравнение 4 апартамента от нашата кооперация са газифицирани с кондензни котли използват стайни термостати с различни програми 18-21 градуса и плащат около 160 лева.
Нещо не ми се връзват нещата - този разход означава че котела работи на пълна мощност 23кВт. Добре де ама казваш че сам спира - защо спира щом има инсталирани 15кВт радиатори? Би трябвало да си намали мощността и да работи на 15кВт или по-малко. Не мога да схвана - по стайна температура ли спира или по температура на водата? Споменаваш за "стаята с програматора" - имаш ли и какъв програматор?
Да имам програматор, Компутерм Ку7 котела спира (по програматор не по температура на водата) след като направи в помещенията 19 градуса. В момента е настроен (ограничен) на около 15 киловата максимална мощност. Утре се уговорих с техник да го върнем на 23 киловата, за да видя ще има ли разлика в разхода. Котела е on/of не е кондензен, програматора също. Има малък напредък времето на работа на котела от 20 минути падна на 18, а времето на изчакване (падане на температурата) се увеличи от 40 на около 50 минути.
Цитат:
Forrest
Има малък напредък времето на работа на котела от 20 минути падна на 18, а времето на изчакване (падане на температурата) се увеличи от 40 на около 50 минути.
Напредъкът се дължи на високата външна температура.