Страница 49 от 181 ПърваПърва ... 3947484950515999 ... ПоследноПоследно
Резултати от 721 до 735 от общо 2703
Like Tree1052Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #721

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Още от 25.01.2014г. при нас в Плевен заваля до 50-60см. сняг и температурите паднаха до -6 -10гр. през деня и до -13 -16гр. през нощта и рано сутрин. Котелът ми започна да работи много по-дълго и да включва доста по-често. Предполагам, че съм излетял до "нормалните" 13-15м3. на 24ч. Отдавна спрях да засичам, защото се натоварвам много психически, а отдавна почти всичко по инсталацията ми е уж оправено. По изолацията може да се подобри нещо, но само отвътре в някои стаи, но това налага техния пълен ремонт, а финансовите ми ресурси от известно време са ограничени. Отвън имам отдавна навсякъде. Също може да се подобри, но ще е още по-скъпо, защото външните ми стени са 10-на. Кръв ми капе от сърцето, като знам колко пари "излитат" през тръбата за парите, но няма какво да се направи. Живея в еднофамилна къща, като и старият ми баща е в пристройка с баня до къщата и не мога да мина на климатици.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-02-14 в 09:06.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    49
    #722

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    До колегата vandan видях,че си от Плевен(даже съобщение на лични бях пратил) не знам да ли си го получил.Заслужава ли си да се отоплявам на газ,аз живея в панелка към 80кв2 с терасите.До сега се отоплявам с климатици но само в две стаи и клинча е голям,писна ми да студувам и да имам конденз по дограмата и външните стени.До колкото разбрах в Плевен доставчика на газ е само един Черноморската компания не съм ходил още при тях ,но кажи от опит дали може да се разчита на тях да изготвят проекта,или да търся човек да смята инсталацията и котела?Нямам никаква изградена инсталация и не мисля да правя икономия от тръби и мощност на радиатори,с цел после да не съжалявам.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево
    Мнения
    669
    #723

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Ако не си го разбрал все още, икономията на енергоносител идва от ИЗОЛАЦИЯТА /външни стени и таван/ и от СТЪКЛОПАКЕТИТЕ на дограмата, а не от вида отопление. Колегата по-горе също го е разбрал това, и че ИЗОЛАЦИЯТА трябва да е направена качествено!
    Lazar одобрява това.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    49
    #724

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Имам изолация на всички външни стени на които може да постави,както и пвц дограма.Сега пролетта ще остъкля и едната по-малка тераса,както и ще поставя фибран 3см на таваните и стените които са на фуга и там външна изолация няма как да се сложи.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #725

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Отоплението зимата в Плевен не е лесен за решаване проблем. Аз мога да пиша каквото знам от опит като потребител. Решенията ще трябва да си ги вземеш ти. Първо ще пиша подробности за минаването на газ. Много са и не знам дали ще успея да изчерпя всичко. Имаше няколко етапа. Лицензираната компания за доставка на газ в Плевен е само една - ЧТК. Офисът им е на бул.Хр.Ботев 92 ет.2. В уличката зад градинката със спирката на тролеите за Дружба и паметника на Хр.Ботев. Там подавах заявление с искане за прекарване на газ до къщата. Зависи дали жилището е в близост до подземната им мрежа от тръби. Аз живея малко над МУ-Плевен (Медицинския) и чаках от 2007г. - 1.5г. да копаят до нас и се плащаше тогава към 500лв. за присъединяване. В различни периоди има промоции - намалена или премахната такса. Те само докарват тръба и слагат кутия с газомер на границата на имота. Всичко друго се прави от друга фирма, която ти ще трябва да избереш. Аз лично съм много доволен от фирмата, която избрах. Те направиха всички други неща, които бяха необходими.
    1. Изработване на проект за газова инсталация
    2. Заверка на изработения проект от технически надзор.
    3. Изработване на проект за отоплителна инсталация.
    4. Доставка на необходимите уреди
    - газов котел
    - техника за газобезопасност - газсигнализатори, електромагнитни вентили
    - радиатори, тръби, арматура
    6. Монтаж на доставените уреди.
    7. Узаконяване на газовата инсталация и даване разрешение за експлоатация от организация за технически надзор.
    8. Изработка и преустройство на ВиК инсталацията за топлата вода.
    9. Гаранционно и извънгаранционно обслужване.
    Тези задачи може и от различни фирми, но тогава ще търсиш и повече хора за поддръжка. В целия квартал работеха те и доколкото знам всички са доволни. Аз поддържам контакт с него вече 6г., защото той винаги идва да ми поправя ако се наложи нещо. Може да викнеш човек от фирмата да огледа и на място да обсъдите какъв котел да се избере и как да се направи инсталацията. Навремето не предлагаха, но сега има котли с ниска минимална мощност, които са удобни за малки жилища и инсталации. Моят котел е 12-24кв двуконтурен (с БГВ на проточен принцип). С панелни (такива са за предпочитане - моите са Корадо) големи радиатори в 5 стаи и 2 лири в 2 бани в къщата едва стигам до минимума. Сега ако бях щях да взема котел с 2-3кв. минимална мощност, едноконтурен с допълнителен бойлер, който се подгрява от него независимо от това дали работи парното. Сега на всяко завъртане на топлия кран, котелът се запалва. Жената през зимата пуска и спира топлата вода постоянно за малко и котелът само спира и тръгва. С бойлер първо ще имаш запас от топла вода, който спира постоянното стартиране и после достатъчно бързо затопля и има вода колкото искаш. А и топлата вода тръгва веднага, а не чакаш да се подгрее 10-20сек. Почти задължително е да се сложи стаен терморегулатор, който управлява системата по стайна температура. Може да се прекара и газ за готвене.
    Сега по отношение на цени. Индивидуално е. Навремето на повечето излизаше от 3000 до 5000лв. Зависи от вид на котела, радиатори, вид на материали и т.н. Не е евтино. На мен тогава всичко ми излезе 3750лв и ползвах през фирмата и банка Кредит Енергийна ефективност. Имах парите в брой и направо върнах заема и си взех 20% отстъпка. Към 600-700лв. намалих. При теб ще се смята на място. Появиха се последните дни и едни статии, че в определени населени места щели да отпускат по 2000лв. на семейство за газификация по Европейска програма. Може и това да се провери.
    По отношение на комфорт - парното си е парно. Поне за мен няма нищо общо с климатиците.
    И най-болния въпрос - месечните сметки. Не е евтино. Прочети из 2-3-те големи теми. Основата, на която трябва да се стъпи е отлична изолация - вън и вътре (особено таваните), дограми и т.н. При изолацията важи принципа - колкото повече, толкова повече. Всеки лев за изолация ще се изплати рано или късно. Независимо на какво ще се топлиш това е основното. След изолацията сметките ще зависят от правилно изпълнена система - съобразена с нуждите като мощност и управление - котел и инсталация, стаен регулатор. После - има ли топлещи те съседи, вид и изложение на жилището (примерно вътрешен апартамент със западно/южно изложение), желани поддържани температури. Но накрая определено ще е по-скъпо от КАЧЕСТВЕНИ климатици. Като първоначалната инвестиция ще е еднаква. Газът много поскъпна за 5-6г., а токът не, защото много хора са на ток и ще има социални размирици. За БГВ и готвене обаче е супер хубаво и евтино. За БГВ само имам по 20-на лв. на месец и вода колкото искаш (жената и дъщерята се къпят по 1ч.).
    Дали си заслужава - ако мотивът е главно в много ниски сметки (под 100-150лв.), на газ няма да го постигнеш. Определено няма да студуваш, но ще трябва да си платиш цената за това. Каква точно ще цената зависи от горните обстоятелства.
    Този пост е редактиран от VanDan; 05-02-14 в 08:49.
    МИК66 и legaltk харесват това.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    49
    #726

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Много благодаря за изчерпателния отговор,за ниските сметки не съм е и надявал по-простата причина,че плащам по 80-100лв ток на месец през лятото и 250-350 през зимата.Съгласен съм да ги давам за газ но да ми е отворено на всякъде и да се спася от мухала и конденза.Ако не е тайна каква е цената за проекта и монтажа на инсталацията от фирмата изпълнител?

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #727

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Моята инсталация е правена в края на далечната вече 2008г. Цените може да са променени. По спомен проектът на газовата инсталация струваше 200-300лв.. Той е задължителен и май можеше само лицензиран проектант да го прави. Доста задължителни бумаги (проекти, разрешителни, дневници и др.) трябва да се направят и осигурят. Фирмата се занимаваше с всичко. Сам не бих се наел с тази задача. Вече по отношение на водната инсталация нямам спомен. При мен бе и по-особено. Аз имах инсталация с котел на твърдо гориво и вързахме новия котел и правихме някои промени. Имах някакви фактури някъде. Най-точно ще ти го изчислят от фирмата-изпълнител. Аз сравнявах между няколко фирми и нямаше големи разлики. Цените тогава бях почти изравнени. Котелът е най-скъпата част. Някои от материалите също не са евтини. Зависи от разстояния и т.н. Ако можеш да си позволиш, използвай качествени материали, защото имат по-дълъг живот и ще ти правят по-малко проблем в бъдеще.
    Първо провери в ЧТК имат ли техническа възможност да ти прекарат тръба до жилището. Май и някакви съгласия от съседи трябваше за блокове, но не съм сигурен. След това нищо няма да ти струва да се свържеш с фирма да огледате на място и да ти направят предложение. Все си мисля, че за апартамент ще се топлиш до 250-300лв. в най-студените месеци ако повечето неща са направени както трябва. Но както казах, сметките са индивидуални.

  10. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #728

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Газовото отопление едва ли ще те спаси от мухъла и конденза. Даже напротив, могат да станат още по-изразени проблеми. А желанието да държиш навсякъде отворено, ще го имаш.

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево
    Мнения
    669
    #729

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    +1. И за да няма влага, която да кондензира, трябва тя да се извежда от дома. Отдушници и проветряване е най-ефективния начин, а след като и изолацията е направена както трябва, ще се реши проблема. А щом вече си имаш климатици, ползвай ги ефективно, т.е. изолирай топлозагубите качествено!

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #730

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Честно казано преди да топлим навсякъде и качествено имаше много повече влага и мухъл из стаите. В къщата нямам конденз. В стаите е по 21.5-22.5гр. Проблем имам само с едно входно помещение - изцяло остъклено (алуминиева дограма с термомост) без радиатор в него. Докато с топлина от къщата (съседна стая) успявам да го държа над 21-22гр. почти няма конденз. Като стане много студено време и почна да затварям вратата към него и влагата се увеличава. От моя опит: срещу конденз и мухъл - изолация, достатъчно високи температури в помещенията, проветряване, качествен влагоуловител.
    Този пост е редактиран от VanDan; 03-02-14 в 14:41.

  13. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #731

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Аз пък при отопление с газ /котел и ал. радиатори/ ми се налага да ползвам овлажнители на въздуха. Простира се вътре и пак нямам грам мухъл.
    Да не говорим, че при този тип отопление можеш да си позволиш да проветряваш спокойно без да ти се нарушава комфорта.
    metaxa19 одобрява това.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #732

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Радиаторите по принцип изсушават въздуха. Навремето на централното парно (26-27гр. в стаите), когато бяхме при жената няколко зими, слагахме вечер на радиатора в спалнята метален съд с вода от смрадлика, когато дъщерята бе бебе.
    Тези неща сме ги обсъждали. Забравим ли за цената, парното си е парно. По-добро е от климатиците и няма смисъл да пишем едни и същи неща отново. Климатиците са алтернатива, само когато търсим цена и нищо повече. Това при условие, че са сравнително качествени и правилно избрани, като модел и характеристики.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    49
    #733

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Имам комшии с парно на газ и имам прекаран газопровод почти до моята врата ,аз също съм с малко дете и ни е писнало да ходим след него да затваряме.14 зими съм с климатици и съм се нарадвал и настудувал,ще ида до черноморската компания да чуя от тях какво ми трябва.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #734

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Независимо от коментарите на климаджиите, махнем ли цените, аз лично съм много доволен от парното на газ. Чисто, топло, уютно. Програмирал съм фабричния стаен терморегулатор на котела за всеки ден от седмицата по часове кога какви температури да поддържа. От там насетне никой не се занимава с нещо друго по отоплението. В семейството няма никой да казва като някои хора тук, че ни харесва да седим на 19-20гр. Повечето време у нас е 22-22.5гр. В баните е топло и приятно. Най-дебелото, което съм обличал е обикновен анцуг. Завиваме се с по 1 одеяло. Жената вика, че това било най-хубавото нещо, което съм направил за къщата. При мен сметките са солени, защото съм и в къща и отвсякъде гранича с околната среда, много външни стени, никой не помага поне малко. Ако няма отопление температурите ще се изравнят почти с външните за няколко дни, нищо, че имам външна изолация.
    Единствения недостатък са сметките спрямо твърдо гориво или климатици. То всъщност не сметките са проблем, а доходите, но това е друга тема.

  18. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #735

    Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Нищо лично но при мен положението е същото топло чисто по анцунг съм и аз само дето тока ми е 127,6лв.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 49 от 181 ПърваПърва ... 3947484950515999 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 16:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 16:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 11:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 15:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 10:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе