При мен чак цяла нощ няма да издържи да не се включва.
В 23 ч. като мине автоматично от 22.5*С на 21*С някъде към 4 ч. сутринта се пали отново.
Темп. на водата я държа на 61*С.
При мен чак цяла нощ няма да издържи да не се включва.
В 23 ч. като мине автоматично от 22.5*С на 21*С някъде към 4 ч. сутринта се пали отново.
Темп. на водата я държа на 61*С.
"Цяла нощ" и при мен не винаги е цяла нощ. Такъв е "израза". Много зависи от външната температура. И от количествената разлика между режимите, но с 2гр. надолу наистина доста време няма да се включи котела, а от 23.5 на 20 почти сигурно.
Не знам за ДТ с комшиите, аз съм на ДТ отвсякъде с "природата". И 10-на външни стени и всички тавани са си проблем. Имам на цялата къща някаква външна изолация, но таваните са ми много слабо място. Само в хола има и вътрешна изолация навсякъде, включително тавана 10см. вата и разликата с другите стаи е голяма. Всъщност и пристройката има 10см. стиропор на плочата отгоре, но тя е много по-нова от къщата и ние с баща ми сме я правили. Когато преди 7г. направих изцяло нов покрив на къщата, много мислих за някаква изолация отгоре върху гредореда. Четох за пяна, която се пръскала с машина, за една изолация като хартиени парчета, които се изсипвали от чували, защото не е равно, а и не смея особено да стъпвам извън стените. Но покривът глътна всичките пари и така и не направих нищо.
Този пост е редактиран от VanDan; 11-01-18 в 10:11.
При мен dT комшии е като при теб - от никъде никой
Ще слагам и аз изолацийка по тавана. Само да дойде лятото...
Питах дали на тръби ф16х2 мога да вържа паралелно два радиатора по 11 глидера H800 (захранващата тръба също е ф16х2 и ще я разклоня с Т-тка) ама никой нищо не каза....
Никой ли няма представа?!?!
по ТЕМАТА без КОМЕНТАР....
/помолих колежка да попита приятелка от Попово за разхода си на ГАЗ.../
[09:56:24] *.t: Каква сметка платихте ноември например
[09:56:31] *.t: и каква квадратура отоплявате
[09:59:16] *.*.*: за ноември имаме 200лв, но сме в къща без изолация и 98 квадрата е квадратурата
[10:00:14] *.*.*:: за декември 250 лв
[10:00:55] *.t: и всичко е на газ?
[10:01:09] *.t: в смисъл и бойлер, готварска печка
[10:01:12] *.*.*:: да
[10:01:14]*.t: хладилник?
[10:01:16] *.*.*:: нее
[10:01:33]*.t: :
[10:01:55] *.*.*:: печка готварска, топла вода и отопление
- - - - - - - - - -
...най -икономичното отопление за момента
https://bultimes.com/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B8-%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95/
Този пост е редактиран от JordanS; 11-01-18 в 14:14.
До колкото помня има значение съотношението между дължината и височината на радиаторите стига да не е вързано на кръст (по памет границата над която трябва да е на кръст е 4 към 1, та недей да правиш глупости ...
Направи си изолацията, но в общи линии когато има загуби, трябва и нещо да ги компенсира.
Понеже съм от Попово да споделя малко . Много приятели се набутаха с газифициране,и абсолютно всеки реве от сметки стана 2 зими....Лично аз съм в къща ново строителство ,125 кв.м с три клими и сметките за ноември и декември са ми 126 и 152 лв.Сега и единия служител на овъргЪз си сложи климатици,какво повече по темата......
Тук вече има хора, които те бият по сметки на газ по-ниски от твоите на клими. А топлят цялото жилище и нищо не шуми, трака, пука, бълбука, шурти, "успива", не прави пъшкащи дефрости посред нощ, не замръзва в студа и няма нужда да поливат с шише топла вода.
Темата е за сметки на хора отопляващи се с газ, а не колко му бил тока на някой. Аз моята къща първо не мога да я стопля с климатици (5 жилищни помещения и две бани имаме), второ сметките ми за последните месеци са средно под 200лв. с топлата вода и съм напълно доволен. А както има написано по-горе в темата имаме хора шампиони с около и под 100лв. средно, така че гориш, както имаше една реклама.
307м3 по средно 0.72лв. са 220лв. за 3 месеца - по 70лв. на месец.
147лв. за периода 30.10-02.01. 73лв. на месец.
Много са ти харчливи климатиците спрямо тези хора.
Сега сериозно - няма смисъл да се заяждаме, кой на какво да се топли.
Този пост е редактиран от VanDan; 11-01-18 в 21:43.
Ами нали трябва да увелича малко бройката на глидерите в хола (20 м2, 2.6 м височина, 17 глидера Н800)?!?
Затова питам как да добавя още малко глидери, че да станат поне 22. Ни захранаващите тръби са ф16 и трябва да ги разклоня за втори радиатор.
Защо да са глупости?!?!
Само за протокола:
Ползвам радиатори Hellyos на италианската фирма Radiatori2000. На сайта им относно бройката глидери на радиатор пише това:
![]()
Има една вата на рула,разстила се отгоре в подпокривното пространство и върши идеална работа.Лесно, бързо,евтино.Преди като се качвах на тавана си беше горещо, сега си е студ.Това лято сложих 15 см да видя ефекта-определено има, та напролет още 10 см ще добавя.Минус е че тавана не става за ползване(живеене), но аз пък си направих 15-20 кв с фибран за багажери
Извинявам се. Предполагах, че е като при панелните радиатори. Това ограничение ме озадачи. При всички случаи според мен преди да направиш изолацията по-добре да не пипаш радиаторите -нещата ще са съвсем различни след това. 1 см изолация отговаряше на 2-2.5 метра бетон или нещо подобно беше.
30.11.2017 не 30,10,2017
глупости съм писал....сега го видях ....зорен ден беше вчера за мен та за тва
иначе от 02,01,2018 до преди малко 56 кубика
Този пост е редактиран от StoychoAtanasov; 11-01-18 в 22:52.