Този пост е редактиран от espace; 12-01-18 в 19:14.
Работя в един от ТЕЦ-овете Марица Изток. До ЧЕТИРИ години ще бъдат затворени. България ще внася ток от излишъкът му в Европа. Прогнозирайте цена. Според мен ще се движи около 0.30 лв. за киловат. И ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ПРОДАЖНИТЕ НИ политици независимо от партийната им принадлежност. Сори за отклонението от темата, но не се сдържах.
Този пост е редактиран от ivodivo; 12-01-18 в 21:20.
През определен период от време и все се почне с подобни безсмислени разправии. Аз лично не съм прочел някой, някъде в газовите теми да е написал, че отоплението с природен газ е най-евтината алтернатива в България. Лично аз много пъти съм писал на желаещи за такъв вид отопление да го знаят това ако целта им е основно да гонят ниски сметки. Целта е комфорт и отопление на цялото жилище. БГВ е супер добавка. Отоплението на климатици е с добро съотношение за цената си. Но не става за всяко жилище и винаги трябва да си готов на някакви компромиси относно комфорта - най-вече шум от всякакво естество - тракания, пукания, бръмчене, вибрации до степен на цели стени да бучат от резонанс, бълбукане на фреон и каквото още се сетите, веене и течение, проблеми в студено време, като намаляваща мощност, замръзване и дори спиране на някои модели под определена външна температура.
Той да се разходи в темите за успиването на Дайсейкай 6. И там се дърлят за какво ли не - на нови и втора употреба, на оплакващи се от проблеми и такива, които боготворят същите модели. Въобще клима разделите са една от най-спорещата и дразнеща част от този форум.
Този пост е редактиран от VanDan; 12-01-18 в 21:25.
БГВ-то е добавка, която в зависимост от характеристиките на жилището и навиците на живущите може и да се окаже основен фактор. Например при жилище с ниски загуби (такива стават все повече) и "земноводни" обитатели.
Не съм си мислил че на газ ще ми е евтино, но засега сметките ми се движат все едно съм на дърва като изключа рязането, цепенето и носенето до четвъртият етаж.
Ами защото просто не сте прави ти и другите климатицаджии, дето наминавате да ни осведомите как "не сте се минале".
Аз съм с климатици, газ и ток.
Е тва ми е газта долу и това ми е тока. Аз лятото с двата климатика в подписа не мога да направя повече от 45 кинта и то щото пускам климатик само в стаите където съм. Предполагам същата схема я правите и зимата, в което няма лошо, но просто я спестявате при постовете си.
Иначе с газта топля 95кв. тристаен с баните и антрето барабар, че в пода ми минават тръбите и си става подово направо. Газта я ползвам и за готвене и топла вода.
Та освен себе си, друг едва ли ще убедите, кое е евтино, комфортно, топло и безпроблемно.
То "меренето на сметки" по принцип е характерно занимание на използващите климатици за отопление. Те и помежду си се "замерят" постоянно с разходи и сметки.
Хайде да прекратим тази безсмислена дискусия. Всеки е свободен да избира какво да използва в дома си, според възможности и предпочитания. Иначе конкретно колегата от Попово не за първи път се включва в газовите теми, за да ни напомни как не се е минал. Няма смисъл вече да му обръщаме толкова внимание. Щом това му носи удовлетворение, няма лошо.
Този пост е редактиран от VanDan; 12-01-18 в 23:03.
Смотансон - не схванах поста ти много много какво искаш да ни кажеш ама да си кажа моята история (с извинения на онези които са я чели по рано)
Аз съм на газ в 96м2 апартамент (това с мазата сигурно) панелка с изолация фибран 4мм и вата на тавана с гипскартон, 3 ет. и се топлят около мен комшиите. Със сходни параметри имам комшия на 8-мия последен етаж с клими и винаги с по малки сметки от мен и пак със сходни температури в дома му...
Аз не съм на газ заради по ниските сметки а заради комфорта който ми дава!
Преди не съм го засичал, но е вторият дето се включва да ни опреснява идеите за "Живота, вселената и всичко останало", та се включих.
Продължавам да твърдя, че ако на някой нещо му се сравнява, добре е да се съпостави Топлофикация/ТЕЦ с газта - това на ниво цена/комфорт.
Иначе аз съм предоволен, нищо, че съм със заварена от строителя инсталация и котле, само с един термостат сложен от мен. Разхода е стабилен, цената единствено варира според цената на газта, това вече на база трета година откакто съм на газ. И аз като Дая - бил съм на топлофикация, въглища, нефт, дърва, та имам база за сравнение.
- - - - - - - - - -
ivodivo
Е нали разхода бил, сметките били, според tanatos.Той понеже те е цитирал и ти си там, въобще теб не те имам предвид по никаквъ повод )))
Нарочно съм му пуснал и миналогодишните сметки, когато зимата беше зима, не мекотело както е сега и при -20 за 2-3 седмици с газта сметките ми се виждат какви са, както и тези за тока.
Ти си 3-та година а аз 10-та на газ...
виж вметката горе, дето я направих специално за теб
....напълно подкрепям колегата StoychoAtanasov, само човек който не е опознал хамалогията на отопление с дърва /камини разни и/или печки с водни ризи/ не признава предимствата на ГАЗОВИЯ котел..., аз до преди 2 години качвах дърва до 3-тия етаж с макара..., тва рязане, цепене не го коментирам...ами купуване на куп 20м3, съхраняване., палене, чистене на камина всеки божи ден.. в мразовити дни поддържане и през нощта...
- не съм съгласен, че само за газ е редно да говорим в тази тема..., едва ли има някой газифициран колега без поне един КЛИМАТИК за охлаждане и неосновно отопление в преходните периоди...,/аз лично имам 2 инвертора и 2 хипер-инвертора -всеки един по-скъп от газовия ми котел но ги ползвам основно лятото за охлаждане поради същите съображенията ..които образно описа ..Доктора - VanDan/
-всеки сам решава на какво да се отоплява, но само от личен опит е трудно .. и скъпо да се учиш, затова не виждам какво пречи различното мнение , четеш и подминаваш, ако на теб не ти хареса и е безполезно на други 2-ма може да е от полза...
-колега espase, вече се предлагат комбинирани газови котли с термо-помпи ... т.е. според мен климатика не е алтернатива а допълнение, а явно за някои и основно отопление...
п.с.
сега ми идва на ум, че мой колега /инж. от 90-те/ преди 7-8 години си монтира вътрешното тяло на климатика долу над пода като конвекторен радиатор и е много доволен.
...
То и аз имам 3 климатика но ги ползвам за охлаждане лятото.Миналата зима пробвах да се топля с тях (не ми бяха пуснали газта),но не се получи поне комфорта не е същия.
По скоро реакциите са заради начина на включване - един вид "Включвам се за да ви кажа, че сте се прецакали здраво, а аз не съм." В темите за отопление на газ като цяло такива изпълнения са рядкост и май колегите на са свикнали. Друг въпрос е, че в БГ това си е народопсихология и по-скоро е странното, че в тези теми го няма обичайното "дърлене" от типа: "Моят котел е най-добър, вашите за нищо не стават!" и тем подобни дивотии.