Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 58 от общо 58

Съвет за газова инсталация

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #46

    Re:Съвет за газова инсталация

    Цитат Първоначално публикувано от zhivko83
    Колега , дано да се окажеш лош пророк .
    Като изключим , това което гори , остава ел . енергия и слънцето .
    Не съм пророк - нито лош нито добър, но Европа иска до 2020 всички сгради да харчат "почти нула" енергия от невъзобновяеми източници. Даже това не е предложение, а решение и мисля че до 2012 ние трябва да синхронизираме своето законодателство в тази насока.
    Аз мисля че преди да се обърнем към слънцето и електрическата енергия първо ще започнем да сменяме дограма, поставяме по-добра топлоизолация и едва тогава може да се мисли за разход на енергия, която при минимални загуби за отопление ще обезмисли инвестицията в газови, дървени и всякакви други котлета.
    Загубил съм линка някъде към страницата на Европейският съюз, но ще го намеря.

  2.  
     
  3. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #47

    Re:Съвет за газова инсталация

    Цитат Първоначално публикувано от dkolov
    но Европа иска до 2020 всички сгради да харчат "почти нула" енергия от невъзобновяеми източници.
    Нашата администрация няма свястна статистика за хората които живеят в държавата, как си мислиш че ще изгради такава за сградите. Много бих се радвал, да достигнем такова ниво на развитие, но нямам основания за такъв оптимизъм.

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #48

    Re:Съвет за газова инсталация

    Съгласен съм че нямат нито методи нито средства за да постигнат тези цели и не знам как ще го направят, но предполагам че се юрнат да търсят начин защото пак ще има оправдания от сорта " Предното правителство ни изработи тази глоба"

    Намерих и една от странциа за решението, въпреки че е на английски, а би трябвало да има и Български вариант.

    http://europa.eu/rapid/pressReleases...nce=IP/09/1733

  5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #49

    Re:Съвет за газова инсталация

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Който смята, че лирите и радиаторите "горят" и с изключването им ще прави икономии, по-добре да изключва котела или да сяда и да се образова, че и 400лв може да стигне.


    Лирите и радиаторите може и да не горят, но това което минава през тях, за да бъде затоплено трябва "нещо" да изгори в котлето.
    Що се отнася до това кой трябва да се образова, ами да се образова този който сравнява отдаването на топлина при изгарянето на дърва, въглища, нафта, газ и други енергоносители които както са дадени в тази таблицата все едно си ги сложил по средата на стаята и си ги запалил с една клечка кибрит, без да ползваш какъвто и да е уред/система за отопление с конкретна отоплителна система било то климатична система, ел.печка и така топлоотдават и по този начин приравняват джаула = на ватовете .
    Да се образоват и тези които като нямат други аргументи се правят на луди и се заяждат на дребно-contra factum argumentum non valet.

    Отдадената топлина от простите енергоносители без да има използван уред няма как да се изчисли в киловати.При изгарянето на 1 куб метър газ, дърва, 1 тон тон въглище се изчислява отдадените джаули, при тях изчисляване на мощност няма, има само изчисляване на освободена топлинна енергия.
    Изчисляване на мощност има само когато при изгарянето на тези дърва/въглища или газ и получването на енергия от тях в случая топлоенергия се използва уред-печка, конвектор, камина и др.Киловатите са величина за означаване мощността на уред и то не само в режим отопление.Дървата не отдават киловати при горене а джаули топлинна енергия. Един кубик дърва може да отдаде при горене 1500 джаула до пълното изгаряне в една печка, но отдадената мощност не е на дървата, а на печката, която от тези 1500 джаула топлинна енергия може да "изпрати" 1000 джаула през комина и да отдаде за отопление на помещението само останалите 500джаула изчислени като киловати в чиято формула при изчисляването се включва и мерната единица джаули.И досега си спомням един от епизодите на топ гиър, когато на различни автомобили спортни и нормални по мощност автомобили сипваха бензин с различно октаново число(от 95 до 100) с цел да видят при кои автомобили има ефект и оказа се че бензина с високооктаново число дава до 25 конски сили повече мощност НО САМО ЗА СПОРТНИТЕ автомобили, за останалите разликата бе 1- до 3 конски сили и извода беше, че производителя не не направил софтуерни настройки за двигател гориво впръсквателна система запалване и др. и изобщо не е предвидил да има разлика за тези автомобили в мощността когато изполват масовия бензин с 95 октана и високооктановия.Така, че топлоотдаването/енергоосвобождаването има значение, но също толкова важно значение има дали съответния автомобил/уред може да оползотвори това повишено топлоотдаван/енергия която се освобождава.

    А да не говорим, че според авторите на тази таблица калории/джаули=ватове/киловатове....


  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #50

    Re:Съвет за газова инсталация

    Цитат Първоначално публикувано от dkolov
    Не се занимайвайте с газ дърва или нещо друго, което гори. Европейкият съюз забрани тези неща и инвестицията в тях е обречена. Забраната е за 2020, но като знам че ние Българите сме по-големи светци от дявола предполагм че това ще се случи доста по-рано.
    Колега dkolov, явно си чул нещо, ама не си доразбрал и говориш глупости! Чул си за Директивата 20/20/20, която и нашата страна подписа и към която ще се стремим да изпълним, доколкото можем. Според тази директива държавите,членки да ЕС трябва да се стремят да намалят енергоемкостта на производството си с 20% и да докарат дела на енергията, получена от възобновяеми енергийни източници да бъде поне 20 (а за по-развитите страни 30%) до 2020г. Изпълнението на тази директива няма как да стане нито със забраната за газифициране, нито със задължаването да си поставяме климатици . Защото климатиците не ползват по-екологична енергия - теползват електричество, което в България се получава основно в ТЕЦ-овете, чрез изгаряне на въглища. вярное, че климатиците помагат за намаляване на енергоемкостта, но не и за увеличаване дела на ВЕИ. Да не се заблуждаваме, че като коминът е далече от вашия блок, значи ел.енергията е екологична. Нито изгарянето на въглища ще забранят, а пък газопроводи ще продължават да строят, защото това е най-екологичното гориво. Прав си, че трябва да си подобрим енергоемкостта - тук имаме големи резерви - и в промишлеността, и в бита. а пък ВЕИ (възобновяемите енергийни източници) са в немилост - както в национален мащаб, така и във този форум!
    Ето един линк:
    http://www.capital.bg/show.php?storyid=451465



    justify, благодаря за разясненията!

  7. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    389
    #51

    Re:Съвет за газова инсталация

    За да не излезе че се заяждам,ще дам само линк защото не съм съгласен на 100%

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #52

    Re:Съвет за газова инсталация

    Цитат Първоначално публикувано от marian1
    За да не излезе че се заяждам,ще дам само линк защото не съм съгласен на 100%
    НА моето мнение си, но без да го разбираш.
    И аз не съм съгласен защото джаула/калорията не е равна на вата/киловата.А в таблицата дърва въглица, газ отгоре е написано "КАЛОРИЧНОСТ(KWh)" разгеле някои от форума въведоха нова система за мерни единици, в която калоричността(било измерена в калории или джаули)=kwh ?!?!Тоест според тях двете са една и съща мерна единица с която се измерва една и съща величина, само забравиха да уточнят от коя мерна система са .


    На калорията съответства като мерна единица джаула, а не вата или киловата в час.Първите две са мерни единици за енергия, а третото за мощност.Джаула/калорията е енергията която се съдържа в горивото и касае неговите енергийни стойности.Вата се отнася за преноса на вече добитата(от въглища, дърва, газ и др енергоносители) на определено разстояния за единица време и касае капацитета за пренос, а не енергията която може да се добие
    Задача с повишена трудност:Ако някой може нека като е посочено в таблицата да ми посочи колко вата/киловата има в 1 кубик дърва, в един тон въглища или в 1 куб.метър газ?

    Във втората колона понеже не са могли да измислят каква е енергийната стойност на вече произведеният ток и изобщо не са били наясно какво правят, са решили да сравняват енергийна стойност(на дърва, въглища, газ-която се изчислява в джаули/калориий) на енергоносители с вече добитатата енергия.това което не отчитат е че при производството/добиването на енергията има загуби които те изобщо не взели предвид
    Сравнението е погрешно:
    1. защото ел. енергията е вид енергия като топлоенергията
    2.не може да се сравнява енергоносител(дърва, въглища, газ) преди да е добита от него енергия с чистата стойност на вече добитата от друг енергоносител енергия.Не се отчитат загубите при добива на енергия по този начин които както казах в предния пост "отлитат през комина"...
    Ефективността на ел. печката може и да е близо до 100%-било 96% или 98%, но при добиването от въглищата и дървата поне 50% от добитата енергия ще отлети през комина.И изобщо какво е това сравнение при което въглища и/или куб.дърва се сравняват с "котел на въглища" или с климатик?!?!?!
    Линкове и аз мога да давам особено към уикипедия , само че калорийте не съществуват като мерна единица в Системата СИ(приета с Конвенцията за Метъра), те са от друга мерна система, а това , че някой се е оплел като пате в кълчища в мерни единици от различни мерни системи, които са предназначени за измерване на различни величини и доброзорлен самозаблуждава себе си и другите във форума, дава линкове към сайтове, които също не правят разлика между отделните мерни единици и измерваната с тях величина, без да знае коя мерна единица от едната система на коя мерна единица от другата система съответства и се опитва да измерва различни величини и то с неправилните за конкретния случай мерни единици говори само това доколкото можеш да се довериш на професионализма на тези хора...

    1.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...B8%D1%86%D0%B8
    2.http://www.bim.government.bg/index.php?lang=bg&itmid=50
    3.http://lex.bg/laws/ldoc/2135449088
    4.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%...B0%D1%83%D0%BB

    Но оне- недоволството ми не е породено от сравнението на отопление на природен газ с отопление с климатик, а от "опита" за сравняване на различни стойности като недобитата енергия от енергоносители(явно това са имали предвид) с вече добитата енергия в нейния чист вид.Че то величината "кубик дърва" както е изполвана е чисто лаическа, има различни дървесни видове-топола, бук, дъб, бреза, акация, череша и дървесната маса на всички е с различна плътност, различна енергийна стойност в джаули и различна цена, същото е и с въглищата-брикети, донбаски и др...

    Слагам точка по този въпрос.
    Не влагам нищо лично и аз, само че някой който разбира, ще влезне ще прочете и доста ще се смее, а потребителите които не разбират ще бъдат заблудени.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #53

    Re:Съвет за газова инсталация

    justify, няма ли връзка между мощност и енергия?

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #54

    Re:Съвет за газова инсталация

    По принцип се дразня от отговори написани без да бъдат прочетени и осъзнати другите постинги, като визирам Lazar.

    Ня първо място изобщо не бях споменал думата климатици, а казах че най-вероятно ще се наложи да увеличим нивата на топлоизолация на всяко едно жилище.

    На второ място цирираната статия на вестник Капитал е от Брой 4, 24 януари 2008, 18:01 , която на този етап вече няма смисъл, защото ако Lazar си беше направил труда да прочете тези изисквания вече силно се завишават и то от преди няколко месеца.

    На трето място не бих казал че електрическа енергия, която използват повечето климатици може да се произвежда единсвено в Тецове, най-малко защото имаме ядрена централа която произвежда достатъчно чиста енергия и даже гледам че правителството усилено работи за построяване на нова ядрена централа.
    В момента даже тази ядрена централа не работи с пълната си мощност заради финансовата криза.

    Отоплението с климатици не е толкова важно, защото те харчат вече 5 пъти по-малко отколкото дават, и дори и да идва енергията за това от Тец тя при всички случай не е всичката и при всички случай е 5 пъти по-малко. Тези климатици все пак са най-нова технология, но е необходимо време техните цени да намалеят. В края на краищата много по-важно е не да се харчи енергия, а тя да се спестява и миналият месец бях в един апартамент, който дори и без източник на отопление при 0 градуса беше достатъчно топъл за обитаване, имам предвид че температурите в него бяха над 20 градуса.

    Това се получава при много добра топлоизолация и дограма - наличието на хора, телевизор и хладилник са достатъчни да компенсират загубите на топлина от апартамента и при тези температури дори не са необходими парно, електрическо отопление или даже климатици. Разбира се това не означава че не е необходимо никакво отопление, тъй-като има и по-ниски температури от нула градуса.

  12. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    389
    #55

    Re:Съвет за газова инсталация

    "НА моето мнение си, но без да го разбираш."

    Eй ама много обичате тук да се величаете,ама само аз се усъмних в теб,другите не смеят да те "разсърдят" тва е щот съм мноо прос....
    а иначе за тези данни,както и в една друга тема бях почнал,но се отказах-най вероятно се ползват стандарти които са направени за улеснение (говоря за таблицата с получена топлоенергия) както в онази тема казах 10 см стиропор че е достатъчен, а не да се извади една формула и ламби и ....едни сметки като за юзерите тук с титли пред ника ама уж...чисто и просто взети средни стоиности! НОООО само ако може да се посочи кои е направил замерването,защото и аз мога да си напечатам каквото ми трябва...



    до dkolov - ако си разгледал напоследък сметките за ток,вече пробутват и зелена енергия "ама аз не съм констатирал да е постъпила в къщи" а я таксуват и по скъпо дори...апартамента естествено че може да държи 20* ако комшиите "помагат"

    а, и не се заяждам, ами даже ми е забавно

    ...трябваше и емотикони да има ама нещо не излизат....

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #56

    Re:Съвет за газова инсталация

    Че плащаме зелена енергия е самата истина, и това е защото купуват на близо лев тока от вятърни и слънчеви централи. Предполагам че това го правят за да стимулират развитието на този бизнес.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    389
    #57

    Re:Съвет за газова инсталация

    Тц,защото както и с "алтернативните" горива сме задължени да ползваме (потребяваме ен %-та ) и няма Ъ-ката Мъ-ката!А и за по точно,защото тук само се дебне за пропусната запетайка или за нещо да се закачи някой,думата е произвеждаме! я появиха се емотиконите?

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #58

    Re:Съвет за газова инсталация

    Ами няма защото ако продължаваме така много скоро може и нищо да не потребяваме.

    Аз да ти кажа мисля че все пак ние сме си изпълнили плана за възобновяема енергия, защото като гледам колко климатици се накачулиха по блоковете със сигурност сме станали доста по-зелени, но за добро или лошо запетайките се увеличават и ще трябва да нулираме природният газ.

    Природният газ е много хубаво нещо и без него в много промишлени предприятия не може да мине, но в домашни условия може и предполагам че затова се атакува този сектор.


    За втори път в тази тема те предупреждавам да престанеш да пишеш глупости! Може би с четене ще си по-полезен на форума, отколкото с писане?
    Lazar

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

  1. домашна газова инсталация
    От YavorDD във форум Отопление
    Отговори: 26
    Последно: 11-01-15, 19:08
  2. нова газова инсталация
    От nikolai4o във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 07-11-11, 19:48
  3. Проектиране на газова инсталация за София?
    От ZARABOY във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 19-04-11, 23:51
  4. Търся съвет за нова газова инсталация
    От mihaylov във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 13-02-11, 13:06
  5. Съвети за реализация на газова инсталация
    От a_shikoff във форум Отопление
    Отговори: 5
    Последно: 06-11-09, 21:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе