Като гледам има доста хора като мен с котли на газ с минимална мощност по голяма от нужната за средни и малки жилища . Доколкото разбрах вариантите са няколко. Първия е смяна на котела с по-подходящ, втория е добавянето на още радиатори или глидери към тия които има в момента . И двата искат доста пари и са свързани с редица неудобства които всеки може да се сети какви са. И понеже хората са го измислили та рекох да порасъждаваме и по тоя вариант - При необходимост от продължителна работа на котела в режими с топлинна мощност по-ниска от номиналната, се препоръчва монтиране и свързване на топлоакумулатор към отоплителната система, за да се осигури ефективна, икономична и надеждна работа.
Ето моята идея върху която умувам и ми се струва че не е проблем да се осъществи. Естествено тя ще се развие или ще трябва опитно да се настрои след като се видят резултатите.
Към съществуващата система от радиатори и котел ще добавя буферен съд от 100 до 150 литра и помпа за парна инсталация . За моите нужди такъв съд предполагам ще е достатъчен като се има предвид че в 55 глидера Н60 имам около 25 литра вода. Също така ще се направи един управляващ блок който ще е свързан с два стайни термостата и един датчик за температурата на водата в буферния съд. Управляващия блок ще изпълнява следната програма .
1. Газовия котел ще работи до като температурата в буферния съд достигне 80 градуса и ще продължи докато температурата в стаята стане 19 градуса .
2. Котела се изключва и се забранява включването докато не се изпълнят условията по точка 4 и се пуска помпа която движи водата от буферния съд към радиаторите .
3. При достигане на температура в стаята от 21 градуса помпата спира и ако температурата спадне се пуска пак .
4. При спадане на температурата в буфера под 50 градуса или понижението на температурата в стаята под 19 градуса системата се връща на 1 точка .
Моето мнение е че такава система в малко жилище с малки загуби на топлина може да доведе до рядко пускане на котела и прилични икономии . За буферен съд може да се ползва водосъдържател от бойлер който ако се сложи в отопляемо помещение няма да има нужда от изолация или ще е съвсем лека такава, а ако е в неотопляемо ще се наложи да е по сериозна. Цената на такъв водосъдържател е от 100 до 150 лева и може да се преработи леко . Има вариант да се използва и нов обемен бойлер който ще е на цена от 250 лева за 100 литров или около 350 лева за 150 литров с готова изолация и приличен външен вид, но незнам дали ще може без никакви доработки. Тая цена е доста по малка от закупуването на допълнителни глидери , водни конвектори или нов котел при условие че стария си е на място, нов е и си работи добре . Ще трябва само малко място за буфера и помпата. Има и още неща но мисля че това стига за да се схване идеята и да направим една дискусия. Всички температури са ориентировъчни с цел да се добие представа и подлежат на промяна.