Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012
Ами нямам данни колко може да падне мощноста при тези по ниските ДТ.
Знам че при ДТ60 мощноста ми без бойлера е 16кв., при ДТ50 мощноста ми спада на 12,5кв. без бойлера, но по ниски стойности на ДТ си нямам напредстава?
Предполагам че приДТ 40 ще е някъде окло 8,5/9кв., а на 30 ще падне на 5кв.Но пак казвам че в това число не смятам бойлера предполагам , че ако е напълно източен първоначално ще му трябват около 3кв, а после само за дозагряване ?
Ако имате идея насочете ме на колко да си намаля котела?
Виж сега - щом имаш стаен термостат няма особено значение на колко ще ограничиш котела. Ако го оставиш на по-голяма мощност ще работи по-кратко докато изключи, ако го оставиш на по-малка - ще работи по-дълго. Радиаторите тои не са много - просто ще работи на по-ниска равновесна температура. Термоглавите са излишни, ама нищо.
Няма особенно значение ама разхода е мин.16м3, а според мен тази Т с тези брой ребра няма да е с по нисък разход ако не се намали котела и не се сложат термоглави в стаите с по висока температура.
Ти не си ли на това мнение?
И последно пак ще питам на колко кв. е добре да се настрои котела според тази инсталация?
Слагай го на 11кВт и готово :)
Ако трябва да бъдем чесни,януари и февруари са наистина много студени !!! Аз от както съм на газ,това е най-студената година за Ст.Загора и затова приемам до някаква степен по-високите разходи. Имам един въпрос към инсталаторите или хората,които са по-навътре в нещата: Възможно ли е от СГИ да се подава към котела по-ниско калорична газ или да кажем по-разредена ли,не знам как да се изразя...Има ли котела някаква защита при това положение или гори каквото му се подаде ??? Съмненията ми се базират на това,че преди дни при външна Т -10° изгорих 12.5 м3,а след няколко дни температурите се вдигнаха до към -2°/0° и си викам,сега ще падне разхода,да ама НЕ - 16 м3 !!! Междувпрочем,това е и рекорд или антирекорд за моята инсталация за 7 год.експлоатация ! :081:
Ами засичайте си разхода. Дават си данните хората, толкоз кубика на час, при 100% натоварване. Пусни ги за 1 час, или 10 мин. на пълна мощност, засечи колко газ ще разходи и воала. Ще излезе дали горивото е разредено, или ние нещо си внушаваме.
Цитат:
Първоначално публикувано от МИК66
Ако трябва да бъдем чесни,януари и февруари са наистина много студени !!! Аз от както съм на газ,това е най-студената година за Ст.Загора и затова приемам до някаква степен по-високите разходи. Имам един въпрос към инсталаторите или хората,които са по-навътре в нещата: Възможно ли е от СГИ да се подава към котела по-ниско калорична газ или да кажем по-разредена ли,не знам как да се изразя...Има ли котела някаква защита при това положение или гори каквото му се подаде ??? Съмненията ми се базират на това,че преди дни при външна Т -10° изгорих 12.5 м3,а след няколко дни температурите се вдигнаха до към -2°/0° и си викам,сега ще падне разхода,да ама НЕ - 16 м3 !!! Междувпрочем,това е и рекорд или антирекорд за моята инсталация за 7 год.експлоатация ! :081:
Дочувам, че си играят с налягането....Това отразява ли се на газомера и как - специалистите да кажат?
Здравейте на всички !
Искам да ви споделя нещо мн.интересно.
Току що изпратих техниците от Овергаз, този път дойдоха трима специалиста и ето какво установиха:
Предния път котела въобще не бил намален или не са се запаметили (уж)настройките.
Преди да почнат да бърникат ги накарах да ми измерят мин и макс. мощност.Цифрите бяха фрапиращи !!!
Минимална мощност 5милибара на дюзите, максимална 8,6милибара :taz :taz :taz
Полудях !!!Идваше ми да извадя пушката или да им прехвърля сметката до момента на техен гръб.
Настроиха го на минимална 1милибар, ана максимална 3.8милибара.Смятам , че така вече е наормално и по поносимо.
Само ще отбележа , че след насройките останаха още 1час и през 15/20 минути мереха налаягането (ДА НЕ Е СТАНАЛА ПАК ГРЕШКА!)
В момента газомера върти съвсем бавно , а не като водомер както беше до сега при същия режим на работа.
Дано съм сполучил вече!
Въпреки това ще преместя терморегулатора в най-студената стая и ще сложа термоглави в другите стаи.
Айде ще пиша след настройата днес какви ще са показанията утре !
grg_petrov, какво стана бе човек, къде се изгуби, хайде чакаме резултатите след настройката :016:. Явно този път техниците от Овъргаз са се справили - третият човек е бил причината, значи трябва да ходят по трима, а не по двама :).
Мдаа и аз чакам с нетърпение резултатите.
Доста се позатопли поне при мен, но все пак се надявам да има приличен положителен резултат.
Здравейте ,
виждам че всички с нетърпение като мен сте чакали резултата, имах много работа днес но ето го и него:
Външни температури -2С/+5 от 12часа на обяд до 12часа на обяд , разход 12,900м3 газ(Отопление +БГВ).Температурни настройки без промяна 23/22С.Водата е настроена на 80С.Сега съм изключил БГВто и съм превключил отново бойлера като радиатор.Изместил съм си терморегулатора в детската(най-студената стая въпреки 24бр.ребра н600).Не съм си сложил още термоглавите в другите стаи.Ако ми остане време утре ще го направя , че терморегулатора ми взе акъла докато го преместя.
Утре отново ще кача резултата без БГВто този път, а след това с монтирани термоглави.След това смятам да засека с намалена температура от 1С , като дневна да е 22С, а нощна 21С.
И пак ще ги кача , но искам да отбележа че има осезаема разлика от това което беще.
Смятам че , ще успея да подобря още малко разхода, но си мисля че резултата без БГВто ще е поне с 2м3 по малко!
Смятам че , ще успея да подобря още малко разхода, но си мисля че резултата без БГВто ще е поне с 2м3 по малко! Няма как да стане ,като се има в предвид,че лятно време само за БГВ + готвене на месец имам 19-25 м3 газ !!! Това ще рече +/- 0.750 м3 на ден !
Мислех и аз да пиша същото, но МИК66 ме е изпреварил докато формулирам изречението си.
grg_petrov, при тази голяма радиаторна мощност до колко градуса успява да вдигне котела преди да го изключи стайния термостат?
Точно това искам да обсъдим сега!
След като прехвърлих терморегулатора в най студената стая и съм задал Т 23С, котела ми работи на минимум 45С на водата ,а стайния терморегулатор показва 20,9С и не се качва повече ?!?
Рестартирах терморегулатора и котела , ефект няма?Снощипо едно време почна сам да качва Т на водата на котела и стигна 65С.Днес от сутринта се занимавам отново , терморегулатора съм го свалил на 22дневна/21 нощна , но в стаята продължава да си показва между20,6/20,9С ,а Т на водата на котела е заковала на 45С.(означава че бачка на минимум), ама така няма никога да изключи ????
Според вас на какво се дължи и как да го оправя.
Задавам на Терморегулатора 30С/ 32С, ама Т на водата на котела не се повишава продължава да бичи на 45С, въпреки че понтициометъра е на 80С настроен????
Ко стана , нерви не ми останаха !