Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 24 от общо 24

най-обичайния възможен въпрос. Какво?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Re:най-обичайния възможен въпрос. Какво?

Цитат Първоначално публикувано от orlincho
    Ами избираш държава и град - софтуера си вади някакви максимални и минимални температури за лято и зима от някаква база - коригираш ги защото за София дава -11 минимална през ноща а пък последните 4-5 години минималната е към -22 (е толкова не можеш да зададеш защото помпите са до -20 но поне до -20 може да се коригира....

полето за KW е свободно и програмата очаква от мен да попълня колко КВ ми трябват - та за това питам - ако задам 14.5 няма помпа коят да ги покрие било то и без топла вода за къпане. ако задам 7-8 вече повечето високотемпературни помпи излизат като възможен избор. Един въпрос към Владо 66 конкретно - ти какво отопление използваш (за 7-е КВ)?
    Може някои ОВ-проектанти да ми се посмеят-направих си засичане по два начина:1.С електромер от Конрад и духалка за по-равномерно затопляне,като имам квадратура на отделните помещения външна ср.t-10гр.,вътрешна ср.t+20 резултата е между 55W/м2 и 65W/м2.2.Водогреен котел на твърдо гориво фабричен с известна мощност/това измерване не е точно тъй като има променливо КПД-80-90% и някои загуби/-резултата е приблизително същия.Височина на помещенията 2.6м.

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Цитат Първоначално публикувано от VLADO 66
    Може някои ОВ-проектанти да ми се посмеят-направих си засичане по два начина:1.С електромер от Конрад и духалка за по-равномерно затопляне,като имам квадратура на отделните помещения външна ср.t-10гр.,вътрешна ср.t+20 резултата е между 55W/м2 и 65W/м2.2.Водогреен котел на твърдо гориво фабричен с известна мощност/това измерване не е точно тъй като има променливо КПД-80-90% и някои загуби/-резултата е приблизително същия.Височина на помещенията 2.6м.
    И при мен, като тръгнах по обратния път на изчисление / в тема за климатиците/ ми се получи, че за месец януари средната отоплителна мощност е била 5.5-6 кВ. за 103м2, което си е 55-60 В/м2.

4. Member
    Тук е от
    Jan 2012

Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Има 3 модела монофазна високотемпературна Алтерма 11-14-16квт. Подобни модели ТП имат и Панасоник и Фуджицу. 16квт дали няма да стигне при тази чудесна изолация. Даже мисля, че и 14квт може да стигне, но с 16квт ще имаш запас при по-студено време като падне ефективността. Може и две по-слаби ТП да се комбинират, но всичко опира до цена. Аз ако можех да си го позволя финансово, бих взел не толкова голяма ТП и прекарал газ за запас от мощност при нужда. Почти съм сигурен, че 80-90% от времето ТП ще е достатъчна, а вече при нужда ще си спокоен, че имаш мощност в запас. Отделно няма да се притесняваш при технически проблеми с ТП. Винаги е хубаво да не се разчита само на едно решение. Но пак повтарям, че всичко опира до пари. За газ обаче мисля, че 1500-2000лв. ще стигнат за котел, разрешения, проекти, присъединяване, газова инсталация.
    Иначе при мен за около 100-120м2 къща, но еднофамилна (няма никой отникъде), много по-слабо изолирана отвън (6см.), отвътре да не говорим (само 1 стая), със сменени дограми само в половината стаи, сметнах, че имам приблизително инсталирана радиаторна мощност при 55/45гр. на водата - 8960W, а при 70/55 - 13378W. Тази мощност ми е достатъчна при студено време, а при по-топло даже е много.
    Ван Дан...не се подлъгвай относно икономията с марковите термопомпи. ВСИЧКИ са оборудвани вътре с доп.елнагреватели,все едно елкотлета и при всеки малък спад на топлоотдаваната мощност се включва елнагревателя да компенсира спада на мощността при понижаване на температурата вън. За съжаление НИКОЙ производител не споменава този "дребен " факт при цитирането на разни КОП-ове и мощности.
    В 16-ката на Алтерма има варианти с 3 Квт елнагревател за по-топли страни ,после има 6 Квт и за БГ препоръчват с 9 Квт. Сам помисли 3-4 Квт консумация от ТП при -10 + 9 Квт от елкотела в нея - стават 12-13 Квт консумация ,за да получиш лелеяните 16 Квт топлоотдаване. Къде е КОП-а в този случай ??? И на каква цена като инвестиция???

5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Това го прочетох по документациите. Между другото нагревателя не се ли монтира по желание. Иначе знаеш мнението ми. Необосновано висока цена. Просто дадох пример, че има ТП с такава мощност, защото колегата даде пример с някакъв калкулатор на Дайкин, който не давал никакви решения. Аз съвети относно марки и модели не искам да давам. Не съм специалист. Специалистите да дават вече конкретни предложения. Аз съм потребител минал през котел на твърдо гориво и сега на локално парно на газ в къща. Поради високи месечни сметки в момента на етап търсене на ТП. Само мога да кажа, че ако правех сега къща и имах финансовата възможност - бих си направил подово (виждал съм с очите си) отопление с по-евтина ТП Въздух-Вода, заедно с газов котел за резерв и за десерт солар на покрива за помощ при БГВ-то. Това е скромното ми мнение.

6. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Само мога да кажа, че ако правех сега къща и имах финансовата възможност - бих си направил подово (виждал съм с очите си) отопление с по-евтина ТП Въздух-Вода, заедно с газов котел за резерв и за десерт солар на покрива за помощ при БГВ-то. Това е скромното ми мнение.
    Еееех, ако Ботев беше с каска и Левски с ботуши къде ли бихме стигнали до сега. Когато ние сме с подово, технологията така ще е напреднала, че ние ще се чудим как сме дали пари за това.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Това е друга тема и не искам да се тормозя с размисли по нея.
    В един друг форум бях прочел един лаф:
    През 2012г. светът свършва. Ако искате да оживеете, елате в България - ние сме 20-30г. назад с времето.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2012

Цитат Първоначално публикувано от fbr
    Еееех, ако Ботев беше с каска и Левски с ботуши къде ли бихме стигнали до сега. Когато ние сме с подово, технологията така ще е напреднала, че ние ще се чудим как сме дали пари за това.
    Подовото са го ползвали още древните гърци и римляни. Няма друго отопление,което да е толкова близо до медицинските изследвания за температурен комфорт. Да ти е топло на краката и хладно на главата. Всички останали видове осигуряват обратното на нужното ни. И едва ли технологиите ще променят физиологията ни скоро ...

10. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Със скръб съобщавам че цената на ТП не ми е по силите (цялостния бюджет за жилището)

Повтарям първия от въпросите, на който все още търся подробен отговор. Как да си сметна необходимата мощност (инфо за квадратура, изолации, дограма в първия пост)?
    Благодаря

За сега обмислям по-детайлно опциите за газов котел или нещо смесено м/у климатици и конвектори (2-рия вариант е заради възможността да се откачат стаи от отоплителната система без да се разбалансира)

11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Всичко е до пари. Зависи от сумата, с която разполагаш. Все си мисля, че е добре да си оставиш вратичка и да изградиш нискотемпературна инсталация. Или повече и по-големи радиатори или водни конвектори. Винаги после можеш да смениш топлоизточника. Повечето примери, които съм чел тук на проекти от специалисти - смятат по книгите и в резултат слагат по-малко мощност. После в практиката излиза, че винаги е в плюс да си имаш запас. Ако решиш с газови конвектори, тогава действително ще имаш плюс, че може да спираш отоплението в отделни стаи. Сега, заради баща ми пенсионер, в пристройката, при мен гори котела и топли цялата къща, дори и когато ние с жената сме на работа, детето на училище. Но не познавам и не съм чувал преки отзиви от пряк потребител на тези газови конвектори. Как работят - има ли проблеми - миризми, шумове. Разход и т.н. В този вариант е хубаво да се направи предварително газовата инсталация в жилището, за да не се налага после много къртене и ремонтиране.
    Иначе от 02.2009г. ползвам газов котел в къща (преди това котел на твърдо гориво). Началната инвестиция, при почти всички е между 3-5000лв. Зависи от тип котел и брой и тип ОТ. Обаче да те предупредя, че месечните сметки постоянно растат. Може да видиш дискусиите на тема газово отопление в този форум в раздел отопление. Все си мисля, че е по-добре да стиснеш зъби сега и да направиш вложение, което после да се изплати от сметките. Но при липса на финанси, то е ясно, че нямаш голям избор и за това се насочи към климатици. Макар, че за къща се искат по-хубави, разбирай доста скъпи модели. И там за 3-4 бройки, колкото ти трябват - по 2000лв. отиваш на сума, колкото ТП. При твоята отлична изолация може да стигнат и по-слаби и съответно евтини климатици, но това вече не мога да коментирам. Тук има доста специалисти по климите. Може да се допиташ в климатичните теми.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Възможен проблем при монитор на лаптоп ?
    От striking във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 04-01-12, 20:51
  2. Възможен ли е преход VGA-VDI-HDMI
    От plamenst7 във форум HTPC - мултимедийни компютри
    Отговори: 6
    Последно: 29-04-10, 00:31
  3. Възможен ли е такъв монтаж?
    От ba4_dido във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 7
    Последно: 19-11-08, 00:52
  4. Отговори: 8
    Последно: 03-05-03, 20:22
  5. възможен ли е печат на USB принтер под DOS
    От DIL във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 22-04-02, 02:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе