За въглища е добра, но трябва да са калибрирани. За пелети има много по-добри предложения
За въглища е добра, но трябва да са калибрирани. За пелети има много по-добри предложения
котел прити ма18 ,Как горят.Работи ли автоматиката.Най евтино е.Ще изгоря ли ако го купя?
Този пост е редактиран от ywan; 26-11-14 в 16:07.
Здравейте,
много сериозно и аз съм се замислил да си монтирам котел на твърдо гориво за отопление на апартамент от 120 кв.м. Към момента съм с частична изолация, но съм твърдо решен на пълно саниране.
Ориентирам се към пелетен котел, който ще захранва 5 или 6 радиатора ( за сега не обмислям и бойлер, защото преди половин година правих ремонт на банята ).
Моля за насоки и препоръки. Марки котли и горелки, качество, разход на гориво...и въобще всичко, което можете да споделите като знания и опит
Къде ще го слагаш този котел в апартамента? Защо не огледаш и пелетни камини?
Не, мисля да го монтирам в мазата. Апартамента е на 2-ри етаж, и е точно над мазата, та си мисля, че такъв вариант е възможен. Тръбите ще минат външно на 1-ви етаж ( с подходяща изолация ), и ще влязат в жилището ми през хола. Така си мисля, но може и да не съм на прав път. Очаквам вие да ме насочите. Благодаря за което.
И ако мислите, че в моя случай по-удачната, и по-икономична в последствие инвестиция би била палетна камина, то с радост ще посрещна и съвети за нея
Този пост е редактиран от Nedelcho D. Nedelchev; 28-11-14 в 09:44.
Здрасти,
гледам че си от Шумен, там имам монтиран котел Грейко, само че е 30кВт, на тебе ти е достатъчен 20. Ако искаш мога уредя да го погледнеш как работи и да получиш отзиви от първа ръка. Намира се на ул. Шуменска крепост
Ооо да! Ще се радвам, ако ми дадеш контакт с клиента, на когото си монтирал котела.
Макар да ме разколебахте в избора - котел или камина Но камината в апартамента малко или много си е цапане и пушек, колкото и да са бездимни пелетите. А и прочетох, че за камините трябва сериозен постоянен достъп на свеж въздух отвън (отвор с площ поне 100 кв.см), който не ми е ясно как ще предоставя (не че не е възможно, но такава дупка в стената ми се струва не добра идея)
От друга страна котлите: четох че има горелки, които могат да изгарят и по-ниско качествени пелети, та дори и костилки, а не видях камина, която да го може.
Необходимата мощност е другата страна на монетата: по инструкциите от сайта на термосиликат изчислих, че за моя апартамент е не повече от 9-10kW. Тогава котел от 20kW не е ли безсмислена инвестиция?
Лошото на пелетите е,че смениш ли ги най-вероятно ще трябва да се пренастройва горелката.Лятото продадох една камина на пелети и преди няколко дни се видях с хората и казаха,че са много доволни и ще взимат още една.Честно казано повече вървят котлите.
Сега видях,че колегата е от Шумен,еми там се правят пелетни горелки и котли.
Не знам с какво са подигравка,но вървят доста прилично на българския пазар.Точно пелетната камина на тях визирах,че хората са доволни.За толкова пари това е положението,ако имаш кинти можеш да погледнеш Edilkamin,но там вече говорим за пари.Има пелетни котли и камини Марели(български)които като цена са много добри,а за качеството нищо не мога да кажа.Другият вариант е да вземеш Виадрус и да му добавиш горелка.
best732, остави търговската информация - кое вървяло, кое не вървяло. И трите ти предложения са гола вода, особено ако Виадруса е с горелка на Сънсистем
Лазаре, остави предложенията тип "гола вода"....
от няколко дни насам изчетох достатъчно мнения, предложения и хипотези....и от всичко това ми се откроиха няколко имена на хора, чиито мнения определено си заслужава да се вземат под внимание...та...моля те относно моя случай, не се занимавай с това, какво ми предложил тоя, или оня, ами просто вземи ти да ми отправиш конкретни предложения и препоръки . Така или иначе съм се ориентирал към горивото пелети, но много ме е страх да инвестирам в това, тъй като, ако се окажа разочарован, няма да имам алтернатива ( все пак разбрах, че ако ще горя пелети, най-добре е да си взема уред, който е проектиран точно, и само за това гориво...а тези уреди нямат алтернативно такова ). В момента основната ми дилема е дали уреда да бъде камина с водна риза, или котел с горелка. Нямам никакъв опит с този начин на отопление - до сега сме се отоплявали само на електричество. Но в апартамент с 4 стаи, кухня, 2 бани и голям коридор да постигнеш желаните градуси по този начин струва мноооого, и затова топлим 2 стаи, и като излезеш от тях трепериш като кученце....отплеснах се. Та на този апартамент задължително ще сложа 10 см. стиропор на всички външни стени. На таваните мисля да налепя стиропор с дебелина 5 см. и върху него декоративни плоскости от същия материал с дебелина 0.5 см. и остава да реша: камина или котел. Дай ми плюсове и минуси за двата уреда. Ако може да се разчита на формулите от сайта на "термосиликат", то значи, че ще са ми необходими около 10-12 kW ( без бойлер ). За тази мощност като че ли за предпочитани са камините, но ме притеснява, че ми е в апартамента...колкото и да са красиви, все пак сигурно малко или много пушат, вероятно са шумни, не зная дали имат възможностите за настройки, които имат горелките на котелите, дали могат да горят и пелети с по-лошо качество ( каквито явно доста се срещат у нас ). Могат ли да работят в режим на модулиране, или постоянно се палят и гасят....такива въпроси ме терзаят. И искам еднозначни отговори, и няма да задавам тези въпроси на всеки 3 дни като един gogo68 в един друг форум дето поне 100 пъти пита с какво да си направи вътрешна изолация на тавана, хахахаха....и въпреки това 100 пъти имахте търпението любезно да му отговаряте ......та така Лазаре....моля за конкретни предложения, технически обосновани и доказани от безспорния ти опит в областта на парното отопление