Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 106
Like Tree4Одобрявам

Избор на котел на твърдо гориво

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Отговор: Избор на котел на твърдо гориво

Не съм чувал за град без един тенекеджия:rolleyes:. Аз също ги поръчвам и ми ги правят. Или ползвам гофра. Може и без розетка

2.  

3. igt
    igt е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2012

АЗ си намерих тръба от вторични суровини с необходимите ми извивки, а розетка ми направи тенекеджия, но напълно съм съгласен, че " е по-лесно да намериш преход отколкото по-голяма розетка и кюнци".

4. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008

Да чукна на дърво за сега инсталацията работи без проблеми и върши работа. С 1 кофа донбаски (или за такива ги продават) държи по 5-6 часа при тия температури -5+5. Държа го 75-80 градуса и в стаите е 22-24. Течове на катран нямам. В камерата има някакви отлагания, но според мен е нагар, а не катран. Все още не съм го пробвал без гасене щото е топло, зависи от времето се пали или към 15ч с 1 кофа или към 12 с 2. Като стане по-студено ще го пробвам с 1 чувал колко ще изкара.

5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008

От вчера го пробвам без гасене. В 14ч го запалих с 2 кофи уж донбаски. Към 21 и към 1 сипах по още 1кофа. Сутринта все още имаше живи въглени и беше на 60градуса. Междувременно налепите почнаха да се надуват, горят и т.н. Та сутринта в 7 разришках хубаво, изхвърлих пепелника и турих още 1 кофа върху въглените, на обед в 11 пак така обаче цял следобед не гори както трябва, задушава се, вратичката залепва от глеч. Сега гледам си има неизгорели бучки, то е на 60 и вътре тлее. Даже му отворих малко розетката на вратата за проба.
    Като отворя долната врата и след известно време си вдига 70-80градуса, даже се опитва да литне, издава странни шумове като от турбина, което значи си тегли нормално комина! 1 път отворих горната врата при затворена долна и като избълва едни пушилки, живо чудо....
    Кюмура ли е боклук, аз ли не правя нещо както трябва??? Знам, че инсталацията има още работа ама утре изписваме бебока и трябва с тая инсталация да избутаме до пролетта да е 22гр в стаите. Май най-добре ще е сутрин палене и вечер палене вместо досипване щом се задушава. Идеи?

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Аз бях 10-на години на котел с твърдо гориво. Първо самоделка, после чешки Дакон 18кв.
    6f9b4eca1568ab11695be50b31e6a7d4.gif
    Топлех 4 стаи и баня в къщата и стая и баня в пристройка, където бяха родителите, а сега само баща ми. Този котел бе твърде мощен за тези помещения. Редовно прегряваше. Чистих го с кюнците като шантав на 2 седмици. Целият бе потънал в едни налепи (най-вероятно катран), които не можех да махна с нищо. Единственото решение бе бащата, докато бе по-здрав да седи и да подава по малко гориво, защото ако го напълнехме целия - имаше предна камера, която се пълнеше с въглища, колкото и терморегулатора да затваряше вратичката, в един момент нямаше как да се спре горенето. Дано да нямаш подобни проблеми с твоя, защото е огромен като мощност, спрямо това, с което си го натоварил. Според мен е добре, че е с предно зареждане и може да му слагаш лесно, колкото си искаш. Иначе и при мен на моменти бълваше от вратичката едни пушечни кълба - най-вероятно нещо се объркваше тягата. След един такъв димен удар, бащата (ние с жената и детето бяхме на празнуване извън града) една година точно на 01.01. се качвал в леда на покрива да гледа комина и след това направи инсулт. За това зидахме чисто нов комин с широки комински тела, но от време на време пак се получаваше.
    Честно казано си е хамалогия и мизерия, за която не искам да си спомням. Запазил съм котела, но минах на газ, като вързах новия котел в паралел. Скъпо е, но докато мога да се справям никога няма да се върна на пушиляците и мизерията. По-скоро ще бъдат климатици или пелети, но не и въглищата.
    Този пост е редактиран от VanDan; 04-02-14 в 20:30.

7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008

Малко ми е натоварването за котела, знам. Но за сега толкоз. По-натам още 13-14кв консуматори ще му сложа та ще работи както трябва. Просто споделям впечатления - прежалих се за теста да видя ще се поизчисти ли мизерията при постоянно горене, но не се получи особено. Само дет се пържих на 28 градуса в стаите. Проблема е комплексен, но голям дял имат и долнопробните въглища дето ги поливат с кой знае кво. И за капак чисто новия комин в участъка на горния, неотопляем етаж е образувал петна и смърди. Измазан е на всякъде, а над плочата е и изолиран с вата. Май ще трябва да се слага вата на целия комин от/до.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Когато правихме външна изолация на къщата, сложихме изолация изцяло догоре и на новия комин, който върви отвън на стената. Коминът и кюнците са много важна част от цялата система. По тази причина в горните постове, майсторите са ти писали, че не е хубаво да се смалява кюнеца. Не че и аз не го бях смалил, но си оказва влияние. Ако можеш да си позволиш, по-добрия вариант е да минеш на пелети, като сложиш една горелка. Мисля, че твоя котел има такава възможност, но не съм сигурен. Въглищата, които купувах навремето бяха пълни с боклуци и правеха страшна мизерия. Това съчетано с постоянното слабо и непълно горене, защото котела никога не можеше да се натовари от малката за него инсталация, водеше до натрупване на гадните налепи. Или пък не е ли било по-добре да решиш положението на първо време, като сложиш една евтина камина с водна риза, която няма да има проблем с твоята сегашна инсталация.

10. Тук е от
    Apr 2014

Приятели, и аз съм изправен пред избор на котел
    Искам да отоплявам къща на два етажа, 210м2, сега разглеждам този котел: STROPUVA - котли на твърдо гориво | Термо Стропува
    Според вас колко дърва ще отиват за сезон с такъв котел за 210кв.м и два 80 литрови боилера къщата е с вътрешна изолация и пвц дограма?

11. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008

ПО-правилният въпрос е а можеш ли да осигуриш достатъчно СУХИ дърва?!

12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

За 10г. употреба никога не съм получавал при покупка сухи дърва. Сега загледах въпросния котел. Това нещо на хартия звучи бомбастично, стига да е истина.

• 91% Ефективност на горивния процес
    • 30 часа с едно зареждане на дърва,
    • 120 часа (5 дни) с едно зареждане на въглища
    • Не образува конденз
    • Не събира смола
    • Работи на дърва, въглища, брикети и дървесни отпадъци
    • Чистене от пепел два пъти в месеца е достатъчно
    • 5 години гаранция
    • 25 години безпроблемна експлоатация
    • Достъпна цена

Това ако е вярно, както газът все поскъпва, може и да се замисля за смяна в някой хипотетичен момент.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    • Не образува конденз
    • Не събира смола
    • Чистене от пепел два пъти в месеца е достатъчно
    Те това как става точно ако го набухам с току-що отсечени януарски дърва или с менте домбаса дето продават на всякъде?!

16. Novice Аватара на Big Ant
    Тук е от
    Nov 2014
    Живее в
    Кранево

Здравейте!Предстои ми покупка на котел за отопление на 2 етажа от къща с вътрешна изолация ПВЦ дограма.Като по груби сметки са ми нужни по 14kW на етаж,та спрял съм се на Виадрус у 22 и Bisolid Saver Coal с опция за преминаване към горелка на пелети.Виадруса е ясен,въпроса ми е Бисолида подлежи ли на преработка,че от към цена е по добър и да не само това да му е плюса.
    Това е въпросният котел:
    images.jpg

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Този модел Бисолид не става за пелетна горелка. Трябва да вземеш или Bisolid Saver W, който обаче е за дърва, или Bosch Solid 2000, или пък да се възползваш от тази промоция, чрез някой дистрибутор на Ерато:
    http://www.erato.bg/otoplenie/bg/pro...p?promo_id=173

18. Novice Аватара на Big Ant
    Тук е от
    Nov 2014
    Живее в
    Кранево

Благодаря,значи избора е ясен.Промоцията е добра,и вероятно ще се възползвам от нея.А да имате наблюдение на тези горелка казват че са все горящи почти?
    КОМПЛЕКТ EKOENERGIA | vipenergy

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Котел на твърдо гориво
    От Sergey Savelev във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 13-10-15, 16:26
  2. Отговори: 4
    Последно: 09-01-14, 00:30
  3. Продавам котел на твърдо гориво 50 кв.
    От taurus75 във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 17-07-12, 13:06
  4. Продавам котел на твърдо гориво
    От ivaylo_y във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 29-06-12, 15:20
  5. Котел на твърдо гориво
    От gorles във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 04-09-11, 20:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе