Добре де, никой не ми даде съвет!? Явно напразни надежди възлагам, във форум да стигна до истината. Мислех си, че тук има специалисти, които ще ми предложат варианти за които имат преки впечатления.
Преглед за печат
Аз съм пробвал многократно с едноконтурен, бойлер 300л (256 л. реални) и 3 бани едновременно и няма проблем. Без да съм специалист обаче. За 120л и 2 бани някой друг да каже...
Стария котел (34kw) беше със 100л. вграден бойлер и си ползвахме двете бани едновременно.
Новия (29kw) е с 50л.пак вграден и не става за 2 бани едновременно.
Така че, според мен ще става, но нека някой професионалист да каже.
Здравейте, на всички!
Въпрос към Lazar, тъй като познава добре марката.
Каква е разликата между двуконтурните Bosch 2300W и Bosch 2500W. Първият е нов модел с мощност 3 -30 кВт (24 за отопление и 30 за БГВ) и по-евтин от втория - 2500 лв. срещу 2750 за 2500W. За 2300W пише, че модулиращата горелка на котела автоматично се адаптира към актуалните топлинни потребности в диапазона от 10% до 100% от максималната мощност (3 – 30 kW). Да не е с някакви орязани функции? По-добър ли е 2500W?
Да, 2300 е съвсем нов модел, още топъл. Не е орязан. Досега не съм виждал котел с по-голяма ефективност от този модел, измерена с газанализатор - показа 110,8%. Смятам, че веднага ще се наложи. Единственият му недостатък е, че поне засега го има само двуконтурен и само тази мощност.
Благодаря, Lazar!
Здравейте на всички! Пред дилема съм кой газов котел да избера предлагат ми Бош 2300w и Висман Витоденс 100. Ще има радиатори 65 глидера на H600 и 18 глидера на H350 и една лира 400/11300. Предлагат ми тръбите да са медни ако може и едно мнение за тях.
Здравей, Miho!
Не казваш какво ще отопляваш. Какви квадрати, с каква изолация, колко бани и т. н. От двата аз бих избрал за себе си Бош 2300W. Минималната му мощност е 3 kW, на Висмана 4,7. А и Бош си имат техни стайни термоуправления, като CR100, CT100, CT 200. И много важно е коя от двете марки разполага с оторизиран сервиз в твоя град. Медните тръби са си медни. От това което съм чел във форумите е най-доброто. Вслушай се в мненията на специалистите относно за отоплителната инсталация, ако се включат - като Lazar, Трифон, filmatoplo, espace и много други, не мога да изброявам всичките. За Бош най-добра информация ще ти каже Lazar, защото той работи с тази марка.
Здрасти! 72 кв. ще отоплявам, вътрешна изолация от гибсо картон и минерална вата 10см на външните стени и на тавана, 5 камерна дограма с к-стъкло. 4 стаи и баня. До колкото знам има сервиз на висман. Фирма идва и ми прави замерването какви радиатори ще ми трябват и ми препоръча медни тръби. А за термо управлението не каза каква марка и какъв модел ми предлага само каза че струва 150 лв. Като ги питах кой котел е по хубав не можа да ми отговори. В момента нямам никаква инсталация в жилището. Удобрен съм за газифициране и ми искат оферта.
Да бе, то и в цяла България се ползват. Удобни са за инсталатора, че лесно се монтират, удобни са за клиента, че не се търси място за бойлер, стискат си ръцете, разменят парите, а недостаъците се виждат след пуска в експлоатация, ама вече е късно и не остава друг избор, освен примирение:)
Явно си задръстен български капиталист?
Когато станеш истински капиталист,тогава ще комуникирам с теб.
Ако е една банята - двуконтурен котел е ок. Аз лично не виждам някакви недостатъци освен евентуално по-бърза амортизация в следствие на честото палене (при всяко пускане на топла вода). Това не значи, че няма такива.
Да така е. И аз съм с двуконтурен. Ако котела е разположен между банята и кухнята и разстоянието е 2,3,4 м е ок. Топлата вода ще идва бързо. Но ако то е много голямо, до едно от помещенията е кофти. При мен от котела до банята е около 18-20 м и докато дойде топлата, изтичат около 10 л студена. И това е всеки път. Но при мен беше заварено положение и нямах друг избор.