Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 33
Like Tree2Одобрявам

Бойлер за БГВ - оптималния вариант

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #16

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Зизи, колко да е евтино? Толкова си струват. Гледах преди седмица един на Теси - 250лв.
    И да ви обърна внимяние, че с един такъв панел сте до никъде. Трябват ви поне 2бр. Помпа за 100лв. /ако няма кой да ви подари/, управление за 150лв, UPS за 100лв, бойлер за 800лв. И се навъртели към 2к на брояча, докато се усетиш...

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #17

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Мерси.Преди 7 години реших да си ги спестя и не мисля, че сгреших с проточните бойлери.Както и да си правих сметката все не слизаше под 2300лв.
    Сега с 1 немски проточен за 380лв +30-50лв монтаж и оставащите 1550 лева+ежегодните лихви върху тях ще си ги харча поне 10 години за топла вода.А в тази система за 10 години сигурно поне веднъж ще се развали нещо ...

    Да не говорим, че в продавалника лятото някой продаваше тръбен колектор с 6(или 8) тръби 2 от които строшени от градушка-цената беше около 220 лева.

    То и за термопомпата ще е толкова ...

    Изобщо ако някой си мисли, че със "спестяването" от цената на тока чрез система ползвана само за БГВ ще избие термопомпа или слънчеви колектори ..много се е заблудил-топлата вода да струва на месец за едно домакинство между 20 до 40 лева.Е имам еднин познат плащаше до миналата зима между 50-70 лева на месец в студовете да си поддържа денонощно топла вода в един 250 литров бойлер, но и той го спря и се чуди на първо време за проточен.

    Тези колектори и термопомпи имат полза/спестяване на пари за ток/газ когато се ползват като цялостно решение за отопление+БГВ или най-малкото поне за отопление.
    Този пост е редактиран от justify; 24-02-13 в 00:45.

  4. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #18

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    определено със соларна системка ще се пестят киловати и то доста. за съжаление нещата стават сложни опре ли до избора на система. миналата година обиколих всички фирми и ме стреснаха с цени от 1500 нагоре...

    малко сметки :
    при мен за двама човека, 80л бойлер 3киловата, работи по поне 1.5 часа на ден, минимум. това са 4.5 киловата по 20 стотинки/главно дневна но да сложим средно 20/ , което по 30 дни прави 135 киловата на месец или 27 лева. бойлера не се спира, може да може да се спести някой киловат ако се ползва на нощна но това е за хората които имат място за големи бойлери 80 литра е дефакто проточен.

    така че това ми е потенциала за спестяване 27 лева на месец - това обуславя и избора на система.
    за това и клоня към сифонче - цена 500 лева , ще се ползва по 9 ако може 10 месеца в годината.
    500/27 прави 18 месеца или 2 сезона по 9 месеца, точно две години да се избие инвестицията.
    чудя се дали да не преоразмеря което ще покачи с още един сезон изплащането на системата - тя избивката зависи от консумацията когато енергията ти е безплатна но и сега се къпя всеки ден предполагам няма да почна по-често.
    основен минус на сифона - зимата 3 месеца ще трябва да кихна 100 лева за топла вода.

    ако имате вече купен бойлер със серпентина може би ще се върже системата с помпа и плоски панели.

    но ако сумите почнат да клонят силно към 2000 лева за система за топла вода, е по-добре да се огледате за фотографична система. започнат ли сроковете за възвръщане на инвестицията към 4-6 години може да се мисли за фотоволтаици.

  5. PSL
    PSL е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Варна
    Мнения
    346
    #19

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    justify,това CLAGE CEX 9 е симпатично но да те питам може ли да се монтира извън банята
    и вътре да има само душ вграден в стената .
    По-добре високи доходи, отколкото ниски разходи.

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #20

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    ПОжелавам на всички високи доходи и ниски разходи - само така ще преборим кризата:rolleyes:. Определено една соларна система се избива много по-бързо, когато се харчи повече БГВ (отоплението да го оставим). В това отношение може да се направи много. Всеки има перална (нашата се ползва всеки ден), много хора имат вече миялна в кухнята. Тези 2 машини харчат доста ток, дори и да се пускат само нощем. Ако на изхода на бойлера се монтира един смесителен вентил, който да пуска вода с температура 40-42*С, то в такъв случай впрягаш слънцето да върши много повече работа и спестяваш доста повече от 30лв на месец. Соларната система има същите компоненти и за 80л и за 800л бойлер, само броя на панелите е различен и големината на бойлера. Ако се включат пералната и миялната, нормалния бойлер за едно семейство става 300л:rolleyes:. Иначе лятоска правихме една система на една съседка с тези турски алуминки и успях да се спра на 950лв за материали, включително и бойлер 280лв в тези пари. Не съм правил компромиси с качество на материалите, тръбите са неръждаема гофра (9м). Не казвам, че навсякъде може да се достигне този нисък резултат, но за 2000лв, които се спрягат, човек с познания може сам да си спретне система с 200л бойлер, която вече дава сериозни икономии на ток, както споменах в началото

  7. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #21

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Може да се монтира и извън банята, но е записано че е добре да има сифон при авария който да отведе водата в случай че се наложи.Моите единият е в баня другият в тоалетна.Освен това и на двата имат врътки от 1/4 на студената вода да я спра ако се наложи.То от тях няма и какво толкова да изтече де -1 литър вода при демонтаж. При мен едното теси(всяко е по 7кв мощност) захранва: мивка в баня, капак биде, 2 душа, и кухня- за това теси една я мислех друга стана- Баш майсторите ВиК казват "Всичко е готово както искаш", а то се оказа, че този бойлер захранва 4/5 от консумацията в апартамента на топла вода, я бях предвидил да е горе долу по 50% за всеки проточен бойлер(но го разбрах 4 години по-късно когато се нанесох.

    При теситата спестяването е само от факта, че се подгрява само водата която се използва в сравнение с обемните бойлери, докато при немските проточни се спестява и от факта че имат електронен регулатор на мощността-задаваш да затопля водата до 55 градуса и цялогодишно той преценява колко мощност да подава към нагревателите, за да затопли водата до 55 градуса- може 8.8 киловата, а може лятото и 2 киловата.Отделно че лятото в горещините едва ли ще ти е необходима 55 градуса вода.

    При теси това се регулира ръчно с 2 копчета на мощността.А бре теситата са си китайчета-виждам същите ги има в Е бай.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #22

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    А защо ти е да загряваш водата до 55*С, това е вредно за бойлера?
    zzz одобрява това.

  10. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #23

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Не знам точно колко градуса трябва да е водата, но те немските имат дисплей за задаване на температурата с който можеш да задаваш градуси в определен диапазон.Сега не вярвам да са го направили в рамките на този диапазон да е вредно за бойлера-не че съм на 100% нясно(нямам такива претенции), но гледам им офис и производствените помещения на Клаге-пишат че са семейна фирма с традиции и правят изпитания на всеки продукт който пускат в производство.


    Иначе и аз съм 100% "ЗА" слънчевите колектори и термопомпи, Но само когато става въпрос за отопление на топла вода и отопление на цели апартаменти и къщи.За БГВ за 2-ма човека да се дават такива пари не виждам особен смисъл.Сега ако има "перспективи" за увеличаване броя на човеците=увеличаване на ползваната топла вода съм съгласен че това е най-доброто решение, особено ако е комбинирано колектори+термопомпа.Особено за къщи където има прекрасни възможности за такива системи.

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #24

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    трябва да помоля приятел да ми даде данните за тази година за греене за моя район. така може да се прецени има ли смисъл да се прави система която да подпомага отоплението.
    за съжаление има моменти когато слънцето не се показва по 20-тина дни.
    лично аз не вярвам че е възможно и икономически обосновано - ще се радвам ако някой успее да ме обеди в противното.
    в южна бг - може би. при мен - не.

    сега чета пак заглавието на темата "оптимално бгв" - и си мисля, ако има вече купен голям буфер/водосъдържател със серпентина, най-оптимално ще е 2-или колкото са нужни панели, помпа, проточен само да догрява, е решение.

    термопомпа - твърдо не и за бгв и за отопление - не. по-добре да се инвестира в изолации, въздухоплътност, нови стъкла ... варианти много и по-добри от това да се хвърлят едни пари и после още за експлоатация.
    трябва да се хване поне една малка част от енергията която ни засипва всеки ден, а не да мислим какво ново нещо да включим в контакта.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #25

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    При загряване на проточен принцип е най-добре водата да се загрява до температурата с която ще се ползва, а не до по-висока и след това да се разрежда със студена. Това е така, защото при загряване до по-висока температура се отделя повече котлен камък. Слънчевите колектори се ползват основно за БГВ, не и за отопление. Има схеми при които се ползват соларни панели за подпомагане на отоплението, но първо че отоплителната инсталация трябва да е нискотемпературна и второ трябва да бъде решен въпроса какво ще се прави топлината от тези колектори през лятото, а тя тогава е много повече. Общо взето такава схема си струва да се изпълни в някой хотел например, където се ползва много БГВ през лятото, има изградена соларна система с много панели - тогава може да се предвиди тези панели през зимата да се впрегнат да топлят някаква малка част от този хотел. Тогава има смисъл, но да се изгражда нова система заради отоплението - от това няма смисъл. Много често е ставало въпрос не може ли да се ползват панелите, които имаме за БГВ през лятото, през зимата пък да ни топлят - НЕ, НЕ МОЖЕ. Системата е проектирана да осигурява БГВ през лятото, площта на панелите е избрана според консумацията така, че да не прегрява системата. В един момент идва зимата, силата на слънцето намаля до 25% от лятното, панелите не могат да подгряват бойлера и се налага доподгряване, а ние се питаме дали не можем да отклоним част от топлината за отопление. За сведение - за отопление отиват около 10 пъти повече топлина, отколкото за БГВ. Е, тогава онези 25% от необходимата топлина за БГВ къде да ги насочваме - ако всичките ги дадем за отопление - това ще е 2.5% от необходимото и в крайна сметка - нито топла вода, нито отопление.:rolleyes:

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #26

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Ето карта на слънцегреенето:

    карта слънцегр&#10.jpg
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    176
    #27

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    я да питам някой с термосифон със серпентина да е монтирал? и да има преки впечатления
    и това се явява проточно затопляне има ли смисъл да се вкарва в бойлер?

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #28

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Младият господин - повторете въпроса си ако обичате, и ако може по-ясно:rolleyes:

  17. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    176
    #29

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    ами да поясня термосифон бойлер 160-200л отворена система и вътре в бойлера намотана 20-30 м медна тръба която се затопля от водата в бойлера и е вързана директно на студената вода
    разправят ми че и зимата е Ок и не се точи имало си кабел за погряване на тръбите само предимства липсата на налягане, помпи, юпиеси

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #30

    Отговор: Бойлер за БГВ - оптималния вариант

    Глупости са това, пълни. Само кахъри, без нито една полза. Това не е конфигурация, подходяща за нашите ширини. Бутилка уиски от мен на всеки, който ми докаже със сметки как няколко витки медна тръба в 160л бойлер, загрят до 30*С ще осигури вода за къпане с температура 40*С и дебит 8л/минута :rolleyes: ! За изстиването на бойлера нощем при -10*С няма да говорим, за тока за погряването на тръбите - също

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Кое е по-добрият вариант за CD
    От vencifcl във форум Аудиотехника
    Отговори: 10
    Последно: 26-03-13, 17:05
  2. Оптималния избор на видеокамера до 600 лв.
    От naasko във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 2
    Последно: 28-05-12, 17:57
  3. Вариант на вируса Bagle
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 15-03-04, 00:50
  4. нов вариант на Opasoft
    От Ha във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 17-06-03, 13:32
  5. Предоложете вариант за ...
    От hipo във форум Мрежи
    Отговори: 4
    Последно: 14-03-02, 00:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе