Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 46
Like Tree5Одобрявам

нормално налягане на газова инсталация?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    12
    #1

    нормално налягане на газова инсталация?

    Здравейте,
    Имам инсталиран газов котел Юнкерс 6-18квата + бойлер за гореща вода и модулиращ термостат. Прави ми впечатление, че когато системата е в покой, налягането според манометъра е към 1 бар. Когато термостатът включи системата, за да поддържа зададена температура /22гр/. и заработи помпата, налягането рязко "подскача' със заработването на помпата докъм 1.5 бара и с напредване на температурата на водата в инсталацията постепенно достига докъм 2 бара. Правена е профилактика на цялата инсталация вкл. проверка и нагласяне на налягането в разширителния съд на 0.75 бара. Принципно всичко си работи добре, но не знам нормално ли е това рязко "подскачане' на стрелката на манометъра с около 0.5 бара при включване на помпата - тя е настроена на 2 скорост. След като уж всичко в разширителния съд е ок и функцията му е да компенсира разликите в налягането при загряване, нормална ли е тази осцилация на налягането от близо 1 бар - от 1 в покой докъм 2 при нормален работен режим и температура на водата до макс. 70гр.
    Благодаря ви за отговорите!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,572
    #2

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Всичко е нормално, не се притеснявай. Само предналягането на разширителния съд трябва да повишиш на около 1 бар. Иначе резкия скок си е от надналягаенто на помпата. Манометъра ти е свързан след нея. При други котли се наблюдава обратното, когато е свързан преди нея. Нямаш повод за тревоги.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    53
    #3

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Аз преди месец пуснах подобна тема свързана със спад на налягането ми в системата за идентична инсталация само, че с котел "Термомакс" и без бойлер. Тогава на 2-3 деня налягането в системата се губеше с 0.2-0.3 бара. След като идва специалист по газови котли и се установи че няма теч в системата същия повиши налягането на разширителния съд на 1.2 бара и налягането в системата на 1.4 при хладка вода в нея. Сега от 2 седмици след това наблюдавам колебания в налягането от 0.5 бара при студена вода в системата до 1.4 когато температурата на водата достигне 60 градуса. Дигането на налягането при включване на котела за отопление, а не за топла вода се повишава с половин бар за 1-2 минутки. При тая ситуация и аз като пусналия темата искам да разбера това дали е нормална работа на котела и системата като цяло и ако не е какво би трябвало да се направи.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    12
    #4

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Здравейте отново,
    Благодаря за отговора! Моят котел Юнкерс ZW/ZS 18 AE едноконтурен с БГВ отговаря на Bosh 3000 6-18квата.
    Gaz 3000 W - Bosch Термотехника
    В инструкциите за профилактика е записано, че налягането на раз.съд се проверява на всеки 3 години и ако е необходимо се наглася на 0.75 бара. Газовият техник преди да беше видял инструкцията, спомена че ще го напомпи до 1.5 бара. В крайна сметка " си стиснахме ръцете" на 0.8 бара Има ли възможност за "свободна интерпретация" това налягане в раз.съд, защото ако трябва, ще го донапомпим по-високо. Ако е нормално да има такова работно колебание от около 1 бар в налягането на системата както при мен, така и при robert - какво в крайна сметка прави този раз. съд?....нали работата му е да "обира" разликите в налягането при загряване и реално да няма осезаема разлика. Доста попрочетох и мненията са противоположни - едни казват, ако всички е ок в раз. съд, не трябва да има почти никаква промяна в налягането и манометъра да си стои закован на 1.5 примерно независимо от работния цикъл. Според други, както espace спомена - това е нормално. Истината е там някъде.....

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #5

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Още от както имам котела (Имергас Еоло мини) на студена вода го правя на 1.2. Като тръгне помпата в началото пада леко, а вече като загрее водата до 60-70гр. стига и до 1.7-2. Така работи от 02.2009г. до сега без да имам никакви проблеми. В края на 2013г. започна да ми пада налягането при студена вода. След няколко дни търсене намерих пробива - един участък от инсталацията (тръба с алуминиева вложка) буквално се разпадаше и водата "сълзеше" през стените. Еspace като дойде в нас да го оправим, каза, че не е виждал подобно нещо.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    12
    #6

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Именно това ме тревожи - това колебание в налягането, което повечето специалисти отчитат като норално, в дългосрочен план, не вреди ли на системата, тръбите, връзките, клапаните и т.н. Каква точно е функцията на този раз. съд, ако такива разлики в налягането в покой и работен режим са нормални?
    Поздрави!

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,124
    #7

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    това е нормално налягане около 1.5-2 бара .. не че съм се занимавал с котли но единствения котел с което съм имал досег беше един на Дакон ,под 1 бар изключваше ( то това му беше и проблема губеше вода отнякъде ) .. карантиите издържат на доста повече недей ги мисли ..

  10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    12
    #8

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    то налягане 1-2 бара че не е кой знае какво е ясно....всички части са проектирани да издържат на повече. Въпросът е системата трябва ли да работи непрекъснато с такива колебания или е по-добре налягането да е константно....доколкото разбирам за това уж е разширителния съд. А може би той има друга функция, не знам....

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    12
    #9

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Дано темата да не е "умряла" - този раз. съд наистина ли е такава мистерия?
    Ще се радвам на повече мнения - поздрави!

  12. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    53
    #10

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Явно като, че ли само 2-мата я поддържаме без да можем да получим адекватен отговор. Според мен без да претендирам, че съм някакъв познавач на парови системи в случая се касае именно за този разширителен съд. Вероятно от него идват всичките тези колебания в налягането и спада му. Нямам представа, ако мембраната която е в него и дефектирала как това се отразява на цялостното налягане. Има ли вероятност част от водата под формата на пара да навлиза и се смесва с въздуха в този разширителен съд както и от винтила да излиза в атмоферата.Ако налягането на въздуха в този разширителен съд и константна величина според мен колебанията на монометъра не би трябвало да бъдат повече от 0.2-0.3 бара след подгряването. При мен те за близо 1 бар, както разбирам и при задалия темата също с тая разлика, че при мен /а може и да си въобразявам вече/ се и губи по-малко..При мен също когато котела подгрее водата до 60 градуса се чува едно леко вибриране на същия, възможно ли тогава системата да не може да отдаде всичката топла вода чрез радиаторите и тя автоматично да се отвежда през байпаса.
    Бихме искали да прочетем повече ваши разсъждения по този проблем.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #11

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Провокиран от тази тема загледах няколко пъти котела. Като се замислих в началото, когато бе нов действително не вдигаше повече от 1.5 при затопляне до 60-70гр. от 1.2 при студена вода и покой. Сега след 5г. работа, твърдо си отива на 2 и държи дълго време. Разбрал съм се с майстора в понеделник да видим разширителния съд.
    Днес прегледахме разширителния съд. Беше изпуснал изцяло. Пълнихме го отново. Ще следя сега как ще е налягането.
    Този пост е редактиран от VanDan; 05-02-14 в 08:51.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #12

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Налягането вече е както беше преди - 1.2 при студена вода и между 1.6-1.8 при 70гр.

  16. Novice
    Тук е от
    Dec 2017
    Мнения
    2
    #13

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Здравейте, след като попаднах на тази тема, търсейки по същия проблем (1-1.5 бара колебание в налягането), реших да ви напиша решението, предполагам, че доста хора преминават през темата.
    Накратко:
    решението е да източите самият котел от водата (аз спрях крановете към и от радиаторите, защото не ми се източва, наточва и обезвъздушава цялата система наново) и да напомпате разширителния съд през автомобилния винтил до определеното за вашия котел налягане. При мен разширителният съд е голям червен съд в самия котел (10л.). След това напълвате отново котела и го обезвъздушавате. След това налягането ми остана да се колебае в границите на само 0.2-0.3 бара, даже през повечето време закова на едно положение.

    Надълго:
    Когато водата се нагрява, тя се разширява. В зависимост от количеството вода, тя може да се разшири повече или по-малко, което, ако няма въздух в затворената система, естествено повишава налягането. Защото, ако има въздух, той се сгъстява по-лесно от водата и ще поеме това разширение, без да увеличава налягането по стените.
    Т.е. функцията на разширителния съд е точно това - да поеме повишението на налягането в системата. Той представлява прост съд с една мембрана по средата, ето нагледно:

    Разделен е хоризонтално от една мембрана (диафрагма). От долната страна на диафрагмата е свързана водата от системата с тръбичка, от горната страна има въздух. При мен на самият съд има лепенка, на която пише на колко трябва да бъде налягането на въздуха (0.8 бара).

    Когато напълните водата с налягане около 1-1.5 бара и е студена, налягането на въздушния мехур от горната страна задържа самият мехур и не позволява да се сгъсти много. Ако няма налягане на въздуха от горната страна (т.е. ако е много по-малко от това на водата), то логично, налягането на водата от долу ще натисне и залепи диафрагмата директно по горните стени и няма да има място за допълнително издуване на водата, когато тя се разшири при нагряване. Т.е. би се получил проблемът, който е зададен в темата - водата се загрява, няма на къде да се разшири и естествено налягането в затворената система се покачва.

    По принцип колкото по-голямо количество е водата (повече радиатори и тръби), толкова по-голямо ще е разширението, съответно и повишението на налягането, ако няма налягане на въздуха в разширителния съд. Затова и както забелязах при мен - ако отворя на макс всички радиатори, след 10-15 мин. налягането се повишава много (с 1.5 бара). А ако затворя всички радиатори, налягането намалява драстично (до 0.5-1 бар). Това е така, явно защото количеството вода, което нагряваме и разширяваме при всички отворени радиатори е много по-голямо, отколкото при само например 1 отворен или пък всички радиатори, отворени по-малко. Съответно и промените в налягането са повече или по-малко.

    Надявам се да не съм объркал при прекалено подробните си обяснения.
    Успех с майсторите, които не знаят как работи разширителният съд

  17. Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    324
    #14

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Моя котел е на 1.4 бара,като работи вдига до 2.2 бара.Това нормално ли е не знам.

  18. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #15

    Отговор: нормално налягане на газова инсталация?

    Абе почти нормално. Ако кажеш и колко литра ти е системата, може още по-точен отговор.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. домашна газова инсталация
    От YavorDD във форум Отопление
    Отговори: 26
    Последно: 11-01-15, 19:08
  2. нова газова инсталация
    От nikolai4o във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 07-11-11, 19:48
  3. Проектиране на газова инсталация за София?
    От ZARABOY във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 19-04-11, 23:51
  4. Съвет за газова инсталация
    От ztomov във форум Отопление
    Отговори: 57
    Последно: 24-02-10, 19:57
  5. Съвети за реализация на газова инсталация
    От a_shikoff във форум Отопление
    Отговори: 5
    Последно: 06-11-09, 21:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе