Здравейте, купихме си жилище - ново строителство - тристаен, около 80м2 чиста площ за отопление. 1-ви етаж - юг, югозапад с изолация. Според мен ще е доста топъл. Долу е магазин и от всички страни е населено и отопляемо. Сградата е газифицирана. Строителя е положил полиетиленови тръби за радиатори. Хола + кухн. бокс е голям около 40м2, две спални по 12м2 и лира в банята. За момента имам два въпроса: (1) Моля да ми препоръчате специализирана фирма за цялостната услуга по оглед, проектиране, доставка, инсталация, конфигурация и поддръжка на системата. Искам да се доверя на изпробвани хора, които съвестно да си свършат работата. Ако не е позволено публично, може и на ЛС. (2) На доста неудобно място в хола е разположен комина (коаксиален). Около него е иззидана правоъгълна колона с размери 60см/70см, която сама по себе си е куха и също прилича на комин. отстрани отдолу има пластмасов отдушник към самия хол. Препдолагам така се прави системата нямам идея. На едната му страна са изкарани всички тръби за котела. За съжаление са изкарани откъм хола, а аз искам да ги преместя от другата страна на същата колона. За целта тя трябва да се разбие и тръбите да се преместят и пак да се зазида. Има ли специфики с тръбата за газта? Въпроса ми тук е, до колко са допустими промени по този зид, тъй като ми пречи на плановете за кухня. Дали може да се разбие и промени малко формата му? Трябва ли непременно да се запази вътрешното сечение заради дебит или нещо друго.. Мерси предварително! Поздрави, Борислав.