Резултати от 1 до 5 от общо 5

Газ + клими, газ + солар, газ + солар + клими?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    16
    #1

    Газ + клими, газ + солар, газ + солар + клими?

    Здравейте,

    Имам следният казус:
    1) тухла 2008 г. строителство, София - Манастирски ливади-запад, 3-стаен, 100 кв. отопляема площ (160 кв. с общи и стени, 132 кв. със стени, 112 кв. светла с балкони), 2.50 м. височина на таван, заради 10 см. изолация + 1.25 см. гипсокартон. Южно изложение. Дограмата при нужда ще бъде сменена с 5/7 камерна с 3-ен стъклопакет, тъй като в момента е 5 камерна с двоен Brugmann без k-стъкла без аргон/криптон.
    2) положена вътрешна изолация от каменна вата 10 см. + гипсокартон на целия таван + контурните стени (не само външни, а и вътрешни гранични за апартамента - общи със съседен апартамент)
    3) ап. е купен със сложен от предходния собствени двуконтурен конвенционален газов котел Hermann Eura Top 24 SE, който е с висока минимална мощност и непригоден за нискотемпературни приложения: 9.0 - 23.1 kW (отопление), 10.5 - 25.6 kW (топла вода) (или обратното)
    4) сложих радиатори Ferroli с обща отоплителна мощност 9.7 kW: два радиатора в хола, по един в двете стаи + лира в банята (без лира в отделната тоалетна или коридора, който е къс)

    В момента имам чудене как точно да се отоплявам + БГВ и изводите са следните:
    Исках да се отоплявам + БГВ с термопомпа, тъй като уж е финансово най-изгодния вариант по отношение сметки (не като инвестиция начална). Проблем - радиаторите не са подходящи за ТП, а подово или конвектори. Не искам подово поради няколко причини, а от конвектори смисъл няма - по-добре климатици. Все пак на климатичен принцип работи и термопомпата въздух-вода. Оттук най-бързият и един от най-ефикасните ми варианти за отопление + БГВ е климатици + да ползвам само единия контур на котела за топлата вода. Питах съседи с 3-4 членно семейство: 30-40 лв. средно е сметката за газта само за топла вода с този котел, а за климатиците - за 3 климатика токът е 140 лв. в най-студените месеци, което е 6. В момента обаче не искам да прибързвам с този бърз вариант, а имам чудене:

    1) Мога ли да подпомогна текущия котел със солар (вакуумно-тръбен, но още незнам затворена или дрейнбек система - по-скоро първата), като сложа и двусерпентинен бойлер 200 или 300 л. (както се препоръчва тук и тук за 2-5 души), така че да минимизирам употребата на котела? Към този въпрос: виждам, че главно едноконтурни котли се ползват с двусерпентитен бойлер и солар, но не и такива, които на проточен принцип топлят директно водата. Изглежда ми логично да няма никакъв проблем текущия двуконтурен да топли вода в бойлера при недостиг на температура от солара. Ако ще има бойлер е много важно и искам още от сега да му предвидя място - до котлето например, така че да го затворя в едно помещение с котела (котела е в хола).

    2) Ако взема едноконтурния кондензен Bosch Condens 7000 3.7 - 15.9 kW би ли излезло отоплението при добре оразмерени радиатори и със седмичен програматор и т.н. близко до климатичното?

    3) Ако бъде добавен и солар, то той освен БГВ би ли могъл да подпомогне и отоплението (Bosch виждам, че имат и газ-соларни котли) така че да се доближи сметката до тази с климатици и да се възползвам от комфорта на радиаторите?

    4) Оразмерени ли са правилно радиаторите и ако не, то бихте ли ми препоръчали фирма, която правилно да ги оразмери за нискотемпературна система? Виждам този начин на пресмятане, както и някакъв генерален такъв - 50W на кубичен метър, който не смятам за точен, с оглед факта, че вида на отоплителната система по отношение температура - ниско- или високо-температурна, не играе като променлива. Искам радиаторите да бъдат оразмерени за такава система, тъй като ако не сменям котела с едноконтурен сега, то може би завбъдеще ще го и искам всичко да е подготвено и къртено сега, а не след полагане на паркет. Сега съм само на саморазливна замазка, но не е проблем още някой канал да се изкопае при нужда от прокарване на улеи за тръби за допълнителни радиатори. Може и такива да не са нужни, а само още глидери към съществуващите.

    5) От Bosch ми препоръчаха и Condens 2500, който е двуконтурен и отново с ниска минимална мощност 3-24 kW (отоплениe), 3-28 kW (БГВ), но предполагам едноконтурните за по-подходящи или? Дали този двуконтурен с правилно оразмерени радиатори + двусерпентинен бойлер и солар би могъл да е най-добрия вариант от газ-соларните такива, както за БГВ така и за отопление?

    Съжалявам за многото въпроси. Доста четох и препрочитах по форума, както и говорех с фирми, приятели и т.н. и стигнах до горните изводи.

    Благодаря

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: Газ + клими, газ + солар, газ + солар + клими?

    Ако искаш да минеш с минимално къртене слагай новия Condens 2500 двуконтурен 3-24кВт, а ако мислиш да слагаш солар в бъдеще - взимай едноконтурния Condens 2500 2-14кВт с 200л бойлер. За в бъдеще за тези модели ще си говорим - ново управления и много добри цени (дето още ги чакаме де ). Ребра могат да се добавят без къртене

  4. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,123
    #3

    Отговор: Газ + клими, газ + солар, газ + солар + клими?

    може и едно буре с вино за буфер

  5. Junior Member
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    16
    #4

    Отговор: Газ + клими, газ + солар, газ + солар + клими?

    Главният въпрос ми е - ако сега оставя текущия котел, но отделя място за бойлер, то ще е проблем ли след положени настилки да сложа едноконтурен с бойлер и солар след вече сложени подови настилки, боя? Предполагам трябва да се предвиди само пътя на тръбите на солара до бойлера? Бойлерът може ли да бъде монтиран до котела, а не в банята? По-ефективно/неефективно ли ще е до котлето?

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #5

    Отговор: Газ + клими, газ + солар, газ + солар + клими?

    Трябва да се пуснат тръби между котела и бойлера. От гледна точка на комфорта бойлерът е най-добре да е по-близо до консуматорите - кухня и баня. Трябва да се пуснат и тръби за солара

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 31
    Последно: 31-03-15, 09:47
  2. Новите клими от Panasonic
    От chachoto във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 72
    Последно: 17-08-11, 11:17
  3. Къде се продават клими Хайсенс
    От corkie във форум Климатици Hisense, Gree, Chofu, Bard
    Отговори: 8
    Последно: 09-03-10, 11:00
  4. Солар Клима - не правете тази грешка никога!!!
    От relaxxx във форум Черен списък
    Отговори: 23
    Последно: 26-08-09, 23:41
  5. За вносителите на клими в България
    От GalinBelos във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 16
    Последно: 27-01-08, 22:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе