Първоначално публикувано от
AC_From_Hell Интересна схема. Като човек изградил доста такива системи имам няколко съвета към теб:
1.
...
При така начертана схема, помпата на слънчевите колектори ще върти през кръга с по-ниско съпротивление, а именно през дрейнбек резервоара
Идеята ми е сечението на тръбата след помпата към резервоара да е такова, че да протича през него само 5% от течността през помпата
При дрейнбек системи се използват много мощни помпи, докато при затворени не ти трябва голяма мощност.
Нямам никакъв опит с подобни системи и предполагам, че имате право.
В моя случай мислех драинбак резервоара да е на нивото на бойлера на втория етаж (малко над нивото на долната серпентина, така че тя винаги да е пълна с вода, за да топлоотдава максимално). Така помпата трябва да подкачва водата до горното ниво на колектора - само около 1.5-2м воден стълб и дължина на тръбата (хоризонтално) около 5-6 метра. Вероятно няма да се изисква голяма мощност, но за момента нямам представа.
2. Ориентирай се към вакуумно-тръбни колектори, ако не си избрал такива.
Вакуумно-тръбните колектори са значително по-ефективни от плоските поради ред причини, които мога да изброя, ако желаеш.
Знам за преимуществата им. Не знам само дали могат да работят продължително време на сухо (без вода и топлоотнемане от тях) - без да се повреждат ?
3. Гравитачна спирачка
При тази система на свързване евентуално ще ти трябват два броя - една за колекторите и една между съдовете.
Драин-бак-а елиминира нуждата от такава спирачка за солара.
Относно тази между съдовете - мисля, че съпротивлението на спрялата помпа и пружинката ватваряща възвратния клапан паралелно на помпата ще създават голямо съпротивление и водата вероятно няма да успява да циркулира между съдовете. Не се бях замислил за това ...
4. Начинът на подаване на топла вода във втория съд е грешен. Не може да е обединено с водоподаването от ВиК
Грешката е моя.
В случая крана на студената вода от ВиК мрежата на входа на долния бойлер трябва да е винаги затворен.
Сложих го, защото обмислям вариант когато се обитава само долния етаж и не се използват слънчевите колектори - да източвам водата от системата на втория етаж.
Като цяло циркулациите на схемата не ми харесват - има прекалено много предпоставки за срещане на най-различни потоци по най-различен начин.
Ще имам нужда от помощ в тази насока...
5. За улеснение на цялата тази схема можеш да си вземеш един контролер с дТ опция, който първо да загрява съд А, а след това да загрява съд Б. Могат да се настройват всякакви температури и приоритети.
6. Горното е изпълнимо елементарно, ако си поръчаш един водосъдържател с две долни и една горна серпентина (макар да не съм фен). Повечето производители имат такава опция.
Мога да ти помогна с начертаването на подобна схема, но нека да е през уикенда, че нямам много време.
Благодаря Ви за предложението и желанието да ми помогнете. Определено имам нужда от помощ от човек с опит (аз нямам никакъв в тази материя)