За тези, които им е интересно - принцип на работа на едноконтурен котел + обемен бойлер.
https://www.youtube.com/watch?v=MMSHcS655nE
За тези, които им е интересно - принцип на работа на едноконтурен котел + обемен бойлер.
https://www.youtube.com/watch?v=MMSHcS655nE
Проблемът ми сега е как да прекарам кабела от котелът до бойлерът.И като се замисля и бойлерът няма място за такъв датчикЗатова искам линк да си купя и да помисля какво мога да направя по въпроса.А не като дойдат да го пускат тогава да решавам на бързо.Затова ще съм благодарен за директен линк за покупка на такъв датчик.
Какъв ти е бойлера? Няма ли гилза за датчик?
Кабела може да го прекараш от всякъде - по пода, по тавана, през стените...
Пусни едно търсене за NTC датчик за бойлер за твоята марка котел в Google и все нещо ще излезе.
Този пост е редактиран от pepitoff; 22-11-17 в 21:48.
Най-добре, ако няма гилза за датчик внимателно се пробива отвор на 3-4 см над долната тръба на серпентината /само на кожуха на бойлера/ й там се вкарва гилзата на NTC датчика да опре във водосъдържателя.
Ето ти директен линк за NTC температурна сонда за бойлер
http://amaxgas.com/za-kondenzni-kotli/39-temperaturna-ntc-sonda-za-obemen-bojler.html?search_query=ntc&results=3&cate=
Как ще я сложиш обаче на този вертикален бойлер с висока серпентина без гилза, който е монтиран при това хоризонтално, не зная...
lucas51 добре дава идея да се пробива кожуха, но в тоя случай къде да се пробие точно, в кой край на бойлера да се мери температурата...?!?!?
Дипломат имат бойлери със серпентина за хоризонтален монтаж, но защо си избрал точно тоя и защо са ти го монтирали точно така ... идея си нямам...
Здравейте.Да си задам и аз въпросчето.Питах ви преди 3 месеца в затворената тема за някои неща,за което благодаря още веднъж.След 4 месечно ходене по мъките от петък системата е в експлотация.Бош 2500 двуконтурен.Фирмата подизпълнител на Овергаз(Витоша газ София) ме зариби да сложим поцинковани,вместо медни тръби.Съгласих се(стоят по-естетично от медните).Днес ми се обажда специалиста от Овергаз и ми казва,че е необходимо да се сложи още една помпа на връщащата вода.Причината била,че в поцинкованите тръби се отделял водород,и от това се повишавало налягането на газта(?????!!!!!!!).И било опасно.Или аз съм тъп или се гъбаркат с мен.Забравих да кажа,че газта идва до котлето по медна тръба.Само водната система е с поцинковани(sanha oт Romstal произведени в Полша).Помпата щяла да струва 200-300лв("баси помпата).Помагайте добри хора.Будалкат ли ме или наистина е така?Благодаря.
След кратко търсене в Google намерих това като информация...
И още това, че реакция протича при температури от порядъка на 600-800*Сспоред тази страница.
В Уикипедиа пише: "Нагрят до тъмночервено, той отнема кислорода дори и от водните пари Zn + H2O → ZnO + H2". Link
Също така, за да реагира цинка с водата, трябва водата да е под формата на пара, а не в течно състояние.
Под налягане от около 1.2-1.5 bar водата няма как да стане на пара, освен ако не е с температура 110-115оС!!!
Къде в една ОИ има такива високи температури идея си нямам
Какво общо има с налягането на газта (?!?!?!) не виждам...
А каква ще е ролята на допълнителната помпа пък хич не вдявам...
Котела има манометър - следи го и ще разбереш дали се гъбаркат или не
Тук има хора, които разбират доста повече от мен. Нека и те да кажат...
Този пост е редактиран от pepitoff; 23-11-17 в 14:41. Причина: Намиране на допълнителна информация
Хм, дори и да е така водорода не трябва ли да излезе през обезвъздушителя(-лите).
Па ако вкараш и малко никел,може да подкараш и студения синтез.
Антон Павлов,
Помисли, кога в една ОИ ще има водород при това в свбодно състояние.
Сега за металните тръби.
В началото на 90-те години изградих собствената си инсталация изцяло с подцинковани тръби. По онова време на пазара имаше само такива и се намираха трудничко. Монтирах камина с водна риза. Горивото беше само дърва престояли на сухо една година. Подмених ОИ миналото лято и подарих тръбите на един съсед.
Единствения проблем, който имах бе, че от периодичното допълване с вода (отворена с-ма) получих отлагане на варовик по стените и стеснение на вътрешния диаметър на тръбата. Проблемът отстраних като в с-мата сложих една шепа промишлена лимонена к-на. В тецовете я ползват за почистване на котлите и тръбния път именно от варовик. Препоръчително е с-мата да работи на 40 - 60 градуса. След няколко часа правиш промивка и тръбите са като нови. Освен това въпросното "лимонтузу" щади метала за разлика от сярната и солна к-на.
Колеги,никой ли няма такъв Бош,да каже до какъв минимум слиза?
Аз съм съгласен и с трима ви.Проблема е,че аз живея в Шотландия.В къщата живее само майка ми.Те са и казали на нея(възрастна жена на 72 години).А днес ми го сервираха и на мен.Да не ви разказвам през какъв ад преминах с гореспоменатата Витоша газ.Взех си отпуска целият октомври и бях там.Обещаха да свършат за 4 дни.Започнаха на 16 октомври и свършиха миналата седмица.Точно един месец.И един куп недоизкусурени неща.
- - - - - - - - - -
Лазаре,кажи и ти,та да мирясам.Благодаря.
Конкретен въпрос , дали се рестартира автоматично котела , след временно отпадане на напрежението или захранващия природен газ?