Резултати от 1 до 12 от общо 12
Like Tree3Одобрявам
 • 2 Post By VanDan
 • 1 Post By goshe

Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Novice
  Тук е от
  Feb 2018
  Мнения
  6
  #1

  Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Здравейте. Писах в една друга тема с цел да не отварям нова, но там няколко дни никой не е отговорил нищо. За това все пак отварям нова тема. За да не пиша на ново това, което писах там ще го копирам:

  Здравейте и от мен. От много време чета форума, но дойде и моя ред да пиша и да се посъветвам, за това и се регистрирах.
  Предстои ми газифициране на жилището и искам да се информирам за някой дребни детайли.
  На кратко става дума за първи етаж от двуетажна къща. На етажа ще се отопляват две южни спални по 14.5 квадратни метра + една северна всекидневна с бокс 18 квадратни метра + северна баня 4 квадратни метра + вътрешен коридор 4 квадратни метра с излаз към неотопляемо стълбище + едно мазе, което се пада под едната от спалните и е направено на кухня. Под спалните има две мазета, едното от които както споменах ще се отоплява, а другото не. Под всекидневната е гараж, а под банята е килер за зимнина. Всички стаи и коридора на етажа са с дюшеме без изолация под дюшемето и пода е доста студен в стаите дето са под неотопляемото мазе и гараж. Мазето, което ще се отоплява е около 8 квадрата на 2 метра височина. Вкопано е в земята 60см. Има изолация ХРS 2см на пода и ламперия по стените. Стаите на етажа са на 2.6м височина. В едната спалня има гипсокартон без вата на тавана, а в другата спалня няма нищо на тавана. Във всекидневната има растерен таван с плоскости от лакирано ОСБ без вата. В коридора тавана е като във всекидневната пак без вата, а в банята тавана е без нищо.
  Та същинската част:
  Спрял съм се на котел BOSCH Condens 2500W WBC 14-1 DE 23 тук е първия ми въпрос - дали да не взема по-големия BOSCH Condens 2500W WBC 24-1 DE 23?
  Ако взема по-големия евентуално ще харчи повече газ само в най-топлите дни в преходните сезони, защото е с маааалко по-висок минимум спямо малкия. Иначе през цялата зима когато ми е необходима мощност над минимума и на двата ще харчат еднакво газ. Прав ли съм или не? И ако да речем взема малкия Бош и го натоварвам продължително на 10/12 киловата проблем ли ще е за него, лошо ли ще му се отрази? Същия въпрос важи и за големия. С две думи - на кой котел да се спра окончателно - малкия или големия?
  Следващата стъпка за която искам да попитам:
  Понеже останах с впечатлението, че еднокотурен котел + бойлер със серпентина е по-добър вариант отколкото двуконтурен котел, вчера си купих бойлер и тия дни ще сменя стария с новия. Бойлера дето си купих е такъв https://tesy.bg/produkti/elektriches...ntina?view=269 Гледах да е с мощна серпентина, дано избора ми на бойлер е правилен. Та въпроса като го монтирам с колко мм полипропилен тръба да му захраня серпентината до котела? Трябва да има обезвъздушител на горния край на серпентината нали? Кранове сферични да слагам ли на сепентината или котела може да затваря водата към серпентината за да мога да демонтирам някога евентуално бойлера? Какъв кабел да прекарам за TNC сензора от бойлера до котела? Колко квадрата и какъв вид? Примерно ШВПС 2Х1? Какъв кабел трябва да прекарам от котела до стайния термостат (CR-100 или CW-100), като този за термосензора на бойлера ли, ШВПС 2Х1 ? Кой термостат да взема CR-100 или CW-100? Питах в един магазин дето продават котли на БОШ каква е разликата в двата термостата и ми казаха, че единия управлявал котела по външна температура, а другия по стайна. След това ми казаха, че и двата могат да се направят както искам аз - дали да управлявам котела по стайна температура или по външна. Демек ако си взема този дето управлява по външна и не ми харесва мога да му махна сензора и да почне да се влияе по стайната и обратното - ако взема този терморегулатор дето управлява по стайна мога да му добавя сензор за външна температура и да почне да управлява котела по външна температура. Ако това е вярно по-добре да взема този терморегулатор, който управлява по вътрешна температура пък ако ми хрумне винаги мога да му купя допълнителен сензор за външна температура (така ми обясниха от магазина). Кой от двата терморегулатора и този, който управлява котела по стайна температура, че се пообърках малко? CR-100 или CW-100?
  Намислил съм да се отоплявам с панелни радиатори на Корадо радик тип 22 на 600мм височина. Във всекидневната съм намислил да сложа 3 метра тип 22 на 600мм висок. В двете спални ще сложа по един 2300мм тип 22 на 600мм високи. В коридора за сега няма да слагам, защото врата към стълбите е стара и много студ влиза през нея. Ще оставя изводи за един радиатор 1200мм тип 22 на 300мм висок за в коридора и когато сменя вратата с хубава и уплътнена тогава ще монтирам радиатор. В мазето мисля да сложа един 2200мм тип 22 на 500мм висок. В банята мисля да сложа 5 алуминиеви глидера на 1600мм височина (дали ще са достатъчни, колко киловата ще отдават на 50*С?). Общо взето на такива размери радиатори съм се спрял, ако имате възражения кажете ги. При така описаните 4 панелни радиатора (без този в коридора и глидерите в банята) при режим на работа 55/45/22 (делтаТ 28) излизат около 7 киловата. Като добавим 500/600 вата за бъдещия радиатор в коридора и ако глидерите в банята отдават около 1 киловат. Като добавя и малко презапас да кажем ще отидем на 10 киловата. Ако взема малкия котел дето е до 14 киловата макс. ще има ли проблем да го натоварвам за дълго време на 10, че в голям студ и на 12/13 киловата? Големия БОШ в такъв случай по-икономичен ли би бил? Питах вече за това по-нагоре, сега просто разяснявам защо това се чудя.
  Чудя се и друго - да слагам ли термовинтили с термоглави и секретни кранове по радиаторите или да им сложа обикновени сферични ъглови кранчета на 3/4''? Останал съм с впечатление, че тези термовинтили и секретни кранчета са с доста тесни отвори. И ако съм прав има ли смисъл да опроводявам радиаторите с 20мм ППР като накрая термовинтила и секретния кран ще са с тесни отвори. Може би не съм прав в разсъжденията си? На кратко - Ще пречат ли на ефективността на системата термовинтили и секретни кранове и има ли смисъл да слагам сферични? Аз мислех да сложа ъглови сферични кранчета на 3/4'' да си балансирам системата с тези на изходите на радиаторите и да им махна въртоците някой да не ги пипне и да си останат тези кранчета на входовете на радиаторите от там да си ги намалям и усилвам ако се налага. По-малко комфортно ще е със сферични кранчета, но ако за системата ще е по-добре ще го преживея. за това питам как да постъпя.
  Другото, което се чудя е дали правилно съм се ориентирал към колекторна система? Мислех си да сложа близо до котела една колекторна кутия с два колектора с колекора месингови с по един обезвъздушител на тях и да докарам всички радиатори до там с 20мм ППР със стъклофибри. Добре ли съм го намислил? Ако ще е с колектори на колекторите да слагам ли сферични кранчета на всяка тръба?
  Имам и една питанка относно стайния терморегулатор CR-100 или CW-100. Има ли възможност за такава настройка на водата в бойлера - да грее водата до 65*С примерно и когато стане на 20*С тогава да се пуска да доподгява пак до 65*С? Един вид има ли настройка на хистерезиса на водата в бойлера? Сегашния ми бойлер е с ел. нагревател и се управлява от механичен термостат с биметална пластина. Хистерезиса на този термостат е заводски направен и е около 5 градуса. Сега се получава така, че независимо на колко градуса е настроен да изключва термостата се пали дори и като си мия ръцете. Сега не ми пука, защото бойлера се подгрява с ел. нагревател, но ако се подгрява от котела едва ли би ми било приятно да се пали котела лятото за всяко миене на ръцете. То ако е така за какво ми е едноконтурен котел с бойлер и за какво ми е мощна серпентина?
  Това е за сега. Извинявам се,че стана толкова дълъг пост с толкова много въпроси, но реших да не отварям нова тема.

 2.  
 3. Novice
  Тук е от
  Feb 2018
  Мнения
  6
  #2

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Хайде де... никой ли нищо?

 4. Novice
  Тук е от
  Feb 2018
  Мнения
  6
  #3
  Ебаси... Тука никой не каза 1 дума по моята тема. Ако знаете в другия форум (направи сам) каква хубава тема стана с над 400 мнения и при това продължение на предишната основна... Има вече на какво да ви науча аз вас, вместо да ви питам... Питайте Трифон :D

 5. Member
  Тук е от
  May 2018
  Мнения
  374
  #4

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Ти си написал цял научен труд в който си поставил въпроси и си изградил хипотези но тук на хората не им се чете много много те с два три реда обичат и накрая да завършва с ругатня. И на последно място защо е необходимо да получиш непременно съвет действай както си решил имай малко самочувствие иначе ще попаднеш в омагьосания кръг на разни бих казал неподходящи съвети.

 6. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,150
  #5

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Тук сме основно потребители, а не професионалисти или мераклии за "направи си сам". Има 1-2-ма специалисти, но не пишат по всяко време, защото си имат достатъчно работа. Също така не са много въобще пишещите по тези теми. Имаме си работа и други задължения и никой не седи дежурен на пост да следи за нови въпроси и да отговаря.
  РРР1, вашият пост какво полезно съдържание има, което да отговаря на огромното ви самочувствие. Защо не развихте в отговор на човека "съчинение" в стил форум "Направи си сам", след като сте на по-високо интелектуално и професионално ниво от "тъпаците и грубияните" тук.
  Аз съм от 18г. в този форум, от които 7-8 с газови теми, и не си спомням в тях да е имало и да се толерират постове с "ругатни". Никога не е имало напрежение, обиди и безконечни спорове. Честно казано, единствено от вашата "високообразована"особа струи основно жлъч, като много рядко сте написали нещо специфично, освен да рушите с общи приказки и заяждане "митовете и легендите" за отоплението на природен газ в посока колко било скъпо. След като не ви допадат темите, съдържанието и хората в тях не виждам причина защо се включвате.
  Този пост е редактиран от VanDan; 04-02-20 в 15:56.
  Lazar и bobivg харесват това.

 7.  
 8. Member
  Тук е от
  May 2018
  Мнения
  374
  #6

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Аз като един смирен и покорен поклонник на логиката ще ви кажа че генезиса на тия писания се корени точно в това което пишеш а именно годините прекарани в тоя форум от повечето хора. Вие сте се сраснали с форума направили сте го един вид секта и ако някой напише нещо извън догматиката му лепвате етикета че бил жлъчен че бил еди какъв си. Относно ругатните аз винаги съм казвал че нямам нищо против тях това е национален манталитет както това че някой като е завъртал н-на брой кранчета и е монтирал н-на брой радиатори бил специалист и никой не трябва да си помисля да каже нещо срещу специалните му теории. Моята роля както винаги съм споменавал е главно изследователска като от време на време когато прочета нещо изключително интересно е да напиша нещо по популярно за публиката без да изпадам в подробности. Изследователската ми работа е показала че доста хора които са далеч от истината и които не разбират обективната реалност са най големите застъпници нещата да се обясняват специфично което искрено ме развеселява. Никога няма да забравя един участник във някаква тема толкова се беше специфицирал че даже ме изпитваше с разни диаграми на елементарни топлинни машини които явно беше видял някъде в нета/това е една от големите злини на нета че вече всеки има достъп до всичко и като назубри нещичко си мисли че е специалист/. На този господин с доктората по горе няма какво да му се каже повече просто трябва да действа това също е част от странностите на българския манталитет всеки се вайка иска съвет за да може ако стане някой гаф да обвини друг сега не знам този случай дали е такъв но на такова ми мирише четейки десетките редове несигурност и размишления. Темите ми допадат всичките и с интерес ги чета и си позволявам както казах по горе когато попадна на истински бисери да напиша по някой ред ако ви обиждам по някакъв начин или разбиранията ми не съвпадат с вашите които са градени с години участие в този форум прося извинение .

 9. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  2,247
  #7

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
  Никога няма да забравя един участник във някаква тема толкова се беше специфицирал че даже ме изпитваше с разни диаграми на елементарни топлинни машини които явно беше видял някъде в нета/това е една от големите злини на нета че вече всеки има достъп до всичко и като назубри нещичко си мисли че е специалист.
  Този господин май се досещам кой е. Ако е той мога да ти кажа, защо спря да пише.
  Писна му да го коментират умствено ограничени хора опитващи се да си избиват комплексите. Нямащи капацитета да кажат нищо съществено, но разводняващи всяка тема с тъпи и неуместни клишета.

 10. Member
  Тук е от
  May 2018
  Мнения
  374
  #8

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
  Този господин май се досещам кой е. Ако е той мога да ти кажа, защо спря да пише.
  Писна му да го коментират умствено ограничени хора опитващи се да си избиват комплексите. Нямащи капацитета да кажат нищо съществено, но разводняващи всяка тема с тъпи и неуместни клишета.

  Дааа за съжаление се оказах прав манталитет какво да направиш човещинка си е един вид.

 11. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,150
  #9

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
  ...но тук на хората не им се чете много много те с два три реда обичат и накрая да завършва с ругатня..
  РРР1, отговорил съм ясно и конкретно на това твърдение написано от вас. Аз ругатни в газовите теми не съм срещал никога. А и почти в целия форум. Имаше един потребител - първоначално се представяше с ник Викинг72, а после "Спитфаяр нещо си", който имаше от време на време невъзпитани изблици основно в теми за перални и климатици, но беше баниран 2 пъти. И при ТВ-та има 1-2 потребителя, които на моменти започват да се заяждат на лична основа помежду си на тема Сони.
  Също така много ясно съм написал, че голямата част не сме специалисти и единици са тези, които да разбират. Повечето хора, които са писали в тези теми, са с цел да зададат въпроси по отношение избор или относно някакви проблеми. После има някой друг отзвук по отношение месечните сметки и в повечето случаи вече не ги интересува тази тематика.
  Защо въобще трябваше да се повдига тази дискусия. Защо след като считате, че имате някакъв капацитет, просто не отговорихте конкретно на подробно зададените от NightMare въпроси в стил форум "Направи си сам". Каква полза има от писания, кой колко и какъв обем чете, и какво обича, било то и ругатни.
  Ако нямате какво конкретно да му отговорите или просто не желаете, не пишете нищо. Аз мисля, че така е по-правилно.
  По принцип целият този раздел върви към замиране така или иначе. Ще си останат само разделите за Климатиците ,ТВ и разбира се Дъра-бъра политическите теми покрай безконечното творчество на Х2.
  Този пост е редактиран от VanDan; 05-02-20 в 16:06.

 12. Member
  Тук е от
  May 2018
  Мнения
  374
  #10

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Че аз съм му отговорил да действа а не да се чуди явно не четете какво е писано а от кой е писано и се почват пак едни и същи неща от това по конкретно здраве му кажи. А относно добрия тон те съветвам да прочетеш написаното от bobivg.

 13. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,150
  #11

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Човек, този цитат от горе аз ли съм го писал. Искам, да ми изясниш като на прост човек, който може да чете до 2-3 реда, какъв смисъл има от него по отношение конкретния казус. Също така дай конкретни примери за "ругатни" с цитати от реални постове. Твоят пост дава начало и предизвиква съответния отговор от bobivg ако трябва да сме точни.
  Питащият търси полезна и съдържателна дискусия в стил 40стр. от "Направи си сам", а не да му създавате самочувствие и мотивация да не пита.
  За какво ли си губя времето и аз с глупости. Няма никакво значение нито за мен, нито за питащия. Да си пише (или не) който, когато и каквото иска. На теория си има модератори да следят за някакви правила.
  Успех на питащия. Тук не намери каквото му се искаше, но нали пък е успял на друго място.
  Този пост е редактиран от VanDan; 05-02-20 в 16:22.

 14. Member
  Тук е от
  Dec 2006
  Мнения
  159
  #12

  Отговор: Питанки за котел BOSCH Condens 2500W

  Ван Дан, умен мъж си и все ти се чудя що му се връзваш.
  VanDan одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Газов котел Bosch Gaz 7000W - Настройки
  От Маринов във форум Отопление
  Отговори: 88
  Последно: 23-12-19, 07:53
 2. Бучене при превключване на отопление, газов котел Bosch
  От Kalio във форум Други начини за отопление
  Отговори: 2
  Последно: 04-03-18, 14:38
 3. BOSCH Condens 2500W WBC 28-1 DCE 23
  От tresto във форум Отопление
  Отговори: 63
  Последно: 28-11-17, 11:01
 4. Отговори: 26
  Последно: 26-11-17, 20:09
 5. Отговори: 2
  Последно: 22-10-15, 14:58
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе