Здравейте,
предстои ми избор на термопомпа с капацитет за отопление около 20 kw. Става въпрос за къща на 2 етажа, всеки по около 150 кв. Навсякъде ще има подово и допълнително стенни конвектори за отопление и охлаждане. Към момента съм се спрял на 2 модела:
- Mitsubishi PUHZ-SHW230YKA ERSE-YM9EC
- Gree GMV-Pds224W/Na-M
Не съм специалист, но това което разбрах е следното:
При модела на Gree:
- вътрешните тела може да са на фреон, като обикновенни климатици
- лятото няма нужда да се обръща на отопление заради БГВ, има функция за използване на остатъчната енергия за нагряване на водата в бойлера (намам идея как работи). Заради тази функция, ми обясниха, че няма нужда да слагам слънчеви колектори.
- вътрешните тела могат да контролират и подовото в помещението
- не намерих спецификация, как работи при минусови температури, например -15
При модела на Mitsubishi:
- по-надежден производител, Gree се правят в Китай (ако има значение)
- по спецификация, при -15 градуса почти няма загуби
- при този модел, е добре да се сложат слънчеви колектори (за предпочитаве вакуумно-тръбни)
- термостатите в стаите ще управляват само подовото, конвекторите ще имат отделно управление
- вътрешните тела ще използват вода за отопление/охлаждане
- БГВ ще разчита на нагрятата вода от термопомпата
Въпрос за подовото - има ли значение подложката и марката на тръбите или може да се използват xps и да се наредят отгоре обикновенни тръби? До колкото разбрах, например за използване на Рехау подложки и тръби, инвестицията е значителна.
Въпрос за конвекторите - предлагат ми на марка Innova от една фирма, но в друга ми обясняват, че понеже са тънки повърхността която ще се обдухва е по-малка и ще работи вентилатора на по-силни обороти, за да се стопли/охлади помещението. Друга марка, която ми предлагат е Olimpia Splendid.
Ще се радвам на мнения и препоръки