С pex al pex съм ф16.
Здравейте и за много години. Да не отварям нова тема...от началото на зимата и аз съм на отопление с газ със същия котел..и с подобни проблеми. Сега видях че и при мен инсталатора е сложил ф20 тръби от котела до колекторите и съответно се получава едно къркорене по радиаторите...Според него имало въздух, но от 2 седмици обезвъздушавам и все си остава къркоренето. Имам и друг проблем ...при пускане на водата в мивката примерно се чува къркорене в радиатора...2та кръга на котела не са ли отделни?
Да, двата кръга са отделни като БГВ-то е с префиренция.За шума и аз мисля , че има въздух в системата или слабо налягане.
Аз съм от 10г. с ф20 от котела до старата инсталация, но нищо не ми къркори, всички радиатори топлят колкото искам. А за къща и пристройка не са на малко разстояние от котела.
Този пост е редактиран от zh; 06-01-19 в 08:42.
То при мен системата не е особено модерна и точно по "книгите". Тръбите от газовия котел (ф20 с алуминиева вложка) отиват до старата система с котела на твърдо гориво, която започва с един "скелет' от огромни стоманени тръби излизащи от стария котел, от които вече излизат ф16 с ал. вложка за всеки отделен кръг с радиатор тип звезда. На самия газов котел връзките са ф20. По-голяма тръба само с някакъв редуктор може да се свърже. Преди години нямах достатъчно финанси и първата система(котел самоделка и тръби) я прави тъста с негов познат. После смених котела с марков и правих подобрения по тръбите. И накрая фирма само подвърза газовия котел към старата система, защото за изцяло нова система трябваше да се работи из цялата къща, а и сметката от 3700лв. щеше да стане двойна. Иначе съм съгласен, че колкото по-широка тръба излиза и влиза в котела е по-добре.
И при мен е същото - котел-колектори с ф20 с алуминиева вложка. И бавно загрява системата. Исках да е ф25, ама трудно било да се работи с нея (огъване и т.н.). И така 13 г карам така. Мисля това лято да я сменя, че от котела до колекторите разстоянието е около 10 м еднопосочно. Искам да е мед. С какво фи трябва да е медната тръба? За ППР-а разбра, че по-добре да е ф32.
Този пост е редактиран от zh; 06-01-19 в 12:30.
При мен газовият котел е близо (в същото помещение) до котела на твърдо гориво и големите му тръби (играят роля на колектор) и ф20 тръбите са само около 2-3м. При мен лично на практика няма никакъв проблем със затопляне и работа, но това е частен случай и не е показателно.
Проблеми със затоплянето нямам...въпреки че от котела до колекторите съм с ф20 тръба с ал.вложка. Но това къркорене ме дразни...Да не би да не мога да обезвъздуша системата както трябва...Има ли вариант в котела да ми изпуска някой обратен клапан и да си влиза въздух от там или нещо такова? Проверил съм всички връзки по системата няма никъде сълзене или признак да е прокапало. Тръбите от колекторите до радиаторите са под подовите настилки и са цели без връзки. Как се допълва вода в системата...че с това обезвъздушаване знам ли колко е останало? Манометъра показва около 2бара
медна ф28 ти е предостатъчна.
иначе Pe-AL-Pe ф25х2,5 е колкото медната Ф22х1 като вътрешен диаметър, това е по-важното когато се сравняват тръби от различен материал.
Този пост е редактиран от bobivg; 06-01-19 в 18:18.