Колеги
Един последен Въпрос каква е най подходящата температура на ОИ преди да почна да смятам
75/65/20
60/40/20
или 55/45/20
за газов котел става въпрос
Като сметка всичко ще споделя
благодаря
Ето нещо, което съм срещал в мрежата по темата. Не съм се задълбочавам до колко е вярно, но тук можеш да видиш нещо и за инфилтрацията. Според мен обаче коефициентът на въздухопропускаемост на съвременните дограми е по-нисък, а в следствие на това и инфилтрацията би следвало да е по-нисък.
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=12755
ПС: Само имай предвид, че аз не съм топлотехник. Аз си сметнах за себе си загубите си и измених проекта по собственото си виждане на база на собствените си сметки. Оказах се прав, но това е по-скоро изключение. Съветът ми е да си извикаш такъв, който разбира и да си направиш сметки само за ориентир (ако има много голяма разлика с тези на разбиращия - или ти си сбъркал нещо или той е сбъркал нещо и трябва да търсиш друг). Също така има огромно значение каква е температурата в съседните на твоите помещения. През плоча или стоманобетонна стена - топлото излиза в порядъци повече отколкото през изолирана външна стена. Същото важи и за дограма/стена. Лично аз бих смятал за 60/40/20, -15(или -20) външна и температура в съседните жилища 10-15 градуса (ако сградата е достатъчно дълго обитавана - може би втората температура е по-правилна).
Този пост е редактиран от Vizi; 26-01-19 в 17:50.