Здравейте,
Скоро ще имам задача да осигуря отопление/охлаждане на едноетажна къща ново строителство в гр. Пловдив. Къщата ще бъде с 10см изолация. Общо за климатизация ще имам около 160м2. Едно помещение от 60, две по 20, три по 15 и три бани от по 5м2. Извинявам се предварително ако някой сметне въпросите ми за неуместни.
Различни хора ми предлагат различни варианти и съответно ми е трудно да взема правилно решение. Вероятно тук също ще получа различни отговори, а и вероятно няма еднозначна насок, но все пак ще бъде полезно да дискутираме. Като приоритет в задачата поставям намирането на най-добър баланс между комфорт/първоначална инвестиция/месечни разходи.
Ще се опитам с няколко думи да изложа вариантите, които са ми направили впечатление и мнението ми, което със сигурност не е базирано на достатъчно информация, но все пак.
- Котел с пелети и нисък клас климатици за охлаждането. Тук до колкото разбирам първоначалната инвестиция ще е над 25000лв. Зная, че имам вариант за подово отопление и/или радиатори, мисля, че подовото ще е по-комфортно. Притеснява ме недостига на пелети в момента, а и първоначалната инвестиция ми се струва малко висока.
- Термопомпа - тук до колкото разбрах има два варианта Вода-Вода и Въздух-Вода. След това се раздвояваме на още два варианта с Подово или с Радиатори. До колкото разбрах тук цената варира от 20 до 35000лв. Не ми е никак ясно какви предимства има този вариант и кой би бил най-удачен. Не ми е ясно и как става охлаждането.
- Климатици - тук до колкото разбирам първоначалната инвестиция за най-евтините нови хиперинверторни климатици е около 25000лв, но зная дали биха могли да се справят отоплението на помещението от 60м2. До колкото знам има вариант за втора употреба, но вече съм съжалявал от подобно решение.
Моля споделете вашите гледни точки и насоки. Ще ви бъда благодарен.