Резултати от 1 до 2 от общо 2

Запитване за отопление на апартамент 140м2

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Oct 2021
    Мнения
    1
    #1

    Question Запитване за отопление на апартамент 140м2

    Здравейте всички.

    Търся съвет за отопление на апартамент, ново строителство, 140м2 в град Велико Търново. Блока е още в процес на строеж, ще има газ прекарана до апартамента. Още е рано за каквото и да е, но трябва да кажа на строителите по-рано, за да предвидят френските прозорци при подовото, тръби за парно, тръби и захр. за климатици и тн. С две думи да го направим както трябва.

    Претърсих и този, и другите по-големи форуми по темата, но повечето хора с големи домове говорят за къщи, по няколко етажа, понякога стари без изолация, по-рядко чисто нови. Извинявам се предварително, ако съм пуснал запитването в грешната секция.

    Характеристики:

    Изложение: Юг-изток
    Площ: 140м2
    Етаж: 9 от 10, на практика последен. Отгоре е пентхаус с огромна тераса.
    Стаи: Хол 35м2, спални 3х15м2, Бани 2х5, коридор 12м2 и 2 тераси.
    Изолация: 10см на вън. стени, до 30см на покрива.
    Прозорци: Троен стъклопакет, 4 сезона ала бала (това още се обсъжда със строителя), 7 камерна. Хола и едната спалня са с френски прозорци, другите 2 спални с нормални.
    Под - Ламинат с адекватна изолация където може.
    Таван - Гипсокартон с вата.
    Бюджет - 10к
    Температури - 21гр в спалните, 24 в хола, баните и единната спалня (офис). Не обичам да ми е жега, не търся да ми е 30 градуса зимата.
    Кога има хора - постоянно. С жена ми работим от вкъщи, едната спалня ще е офис, но хола и другите 2 спални реално ще се ползват предимно вечер. Деца за сега няма.
    Към какво клоня в момента - климатици висок клас. Ще инсталирам обезателно за лятото, но дали ще са достатъчни за отопление?

    Разгледани Опции:


    1. На газ с радиатори (h600 + h1800 за френските)
    2. На газ с подово за хола + радиатори
    3. Климатици
    4. Термопомпа с подово


    Въпроси и желания:


    1. Искам да мога да настроя графици за стаите, различни температури за различните части от деня. В някои от тях няма да има никой от по 12 часа. С климатиците, особено ако са висок клас, предполагам е по-лесно, с wi-fi и тн. За радиаторите има "умни" термоглави, но подовото и котела не знам как могат да се управляват. В момента експериментирам с Home Assistant, има доста интеграции. Гледам Honeywell имат смарт опции, Danfoss също. Някакви препоръки?
    2. Мнения из форумите
      1. Най-икономично е с ТП и Климатици.
      2. Газта вече е отживелица, било е оферта преди, горенето на горива с цел отопление ще бъде в един момент обвързано с такси. Донякъде съм съгласен.
      3. От другата страна, с радиатори/подово топлината няма сравнение, газта ще поевтинее отново, имаш и топла вода.

    3. Ако избера отопление на газ, двуконтурен котел дали ще може да се справи с две бани? Кухнята е доста далече от котела. Дали няма да е проблем?
    4. Подовото отопление в спалните не било препоръчително. Мнения?
    5. Вертикални радиатори(h1800) за стаите с френски прозорци. Мнения за тях? Като цяло стандартните радиатори не ни се вписват в дизайна на апартамента. Тук климатиците и подовото са с превес.
    6. Може ли хола (35м2) да се отопли само с подово? На едно място ми казаха не и сложиха още 10 глидера.
    7. Ако избера изцяло висок клас климатици, 2000лв и нагоре, дали си решавам проблемите генерално? Не ме притесняват зими с -20, защото тук рядко има такива, а и да има, то това са 3 дена за цялата зима. Сега отопляваме 55м2 с 1 климатик, евтино Хитачи, не е перфектно, подухва, ама не ни пречи.
    8. Термопомпите са по-скоро за къщи. Скъпа инвестиция за апартамент, няма смисъл. Мнения?
    9. Ако изберем климатици, баните с по една лира и коридора с някакъв конвектор дали ще са ОК?


    Предложения от фирми досега:

    На газ с радиатори - 10,000лв, с котел - кондензен De Dietrich MPX 28/33 BIC. H600 и H1800 глидери, няма да изпадам в детайли, офертата е много подробна.
    На климатици - чакам
    С подово - не съм запитвал за сега

    Извинявам се за дългия текст, исках да съм максимално изчерпателен. Ще се обърна към фирма, която да изгради системата с последствие, но искам да събера мненията на хората. Фирмите си инсталират това, с което работят най-добре, това забелязах от питане за сега
    Прикачени файлове Прикачени файлове

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: Запитване за отопление на апартамент 140м2

    Първо не са 140, а 102м2, сметни си ги. Аз съм с точно същата квадратура, само че спалните са по 12м2, а има 2 сервизни помещение. С подово съм навсякъде, първо се топлех с пелетен котел, после добавих термопомпа и конвектори (бях предвидил изводи). Липсва ми газта и много се чудя дали още тази зима да не бодна една цистерна в земята, както в момента пропан-бутанът е най-евтиното гориво. И да добавя един газов конвектор-тип камина (работещ без ток) в хола, като резервно отопление при липса на ток, че виж как немците и австрийците ги учат да са готови да се топлят на свещи.Та за мене това е за ново строителство - подово навсякъде, термопомпа + газ, като не е задължително всичко наведнъж, важното е да си предвидил опции. Подовото позволява всякакъв източник и комфортът му е несравним, няма такова нещо, че в спалните не е препоръчително. Предвидил съм, но не съм слагал никаква индивидуална автоматика за отделните стаи. Представи си септември месец или май - имаш ли нужда от отопление или охлаждане? Навсякъде ти е 24*С и нищо не ти трябва повече. Чрез дебитомерите на колекторите можеш да докараш 1-2-3 градуса разлика за отделните стаи (примерно по-висока в детските, по-ниска в спалнята). Аз нощно време изключвам ТП, за по-голям комфорт. Като имаш двата източника, не е задължително ТП да е за 20К, има и за 8-10 добри, а при минусовите температури - газовия котел, който е по-добре да е едноконтурен + бойлер и ти осигурява евтина и в голямо количество топла вода целогодишно. Германците не са глупави да си правят втори газопровод. Единственото, което не съм предвидил е таванно охлаждане, вместо конвектори, но в следващия живот ще гледам да не го пропусна.
    ПП. Имам и 300л соларен бойлер, ти също имаш възможност - поне 200л си сложи, с доподгряване на газ. Че от безплатната енергия по-евтино няма
    Този пост е редактиран от Lazar; 20-10-21 в 07:44.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 9
    Последно: 26-11-19, 09:40
  2. Отопление на апартамент
    От Maradonev във форум Отопление
    Отговори: 8
    Последно: 13-01-19, 11:05
  3. Отговори: 8
    Последно: 26-06-11, 22:41
  4. Най подходящо отопление за апартамент
    От vakata77 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 19
    Последно: 23-05-11, 00:29
  5. Отопление на апартамент - климатици или газ?
    От ivanatora във форум Отопление
    Отговори: 20
    Последно: 05-06-10, 09:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе