Здравейте,
След малко търсене в гугъл все ми излизаха теми от този форум и затова реших да се регистрирам. Явно има достатъчно знаещи тук, така че ще се радвам ако някой се отзове и ме ориентира.
Интересува ме какви са най-добрите решения в момента за отопление, като се имат предвид следните неща:
1. Задължително искам подово отопление заради комфорта;
2. Става въпрос за 85-90кв. чиста площ (без стени);
3. Склонен съм за термопомпа въздух-вода, но блокът е газифициран, така че ме интересува най-доброто и изгодно решение в дългосрочен план;
4. Трябва някак да има и топла вода, като не държа да има огромен бойлер. Дори клоня към по-малки бойлери, които се затоплят по-бързо, отколкото 200-300л бойлер, който седи ненужно топъл през по-голяма част от денонощието. Приемам обаче всякакви съвети;
5. Апартаментът е в Сандански, където средната температура е ~4 градуса по-висока от София, във всеки един момент. Повече информация за температурите могат да се видят тук .
6. Заради сравнително високите температури и неголямата площ, предполагам могат да се изключат много голяма част от термопомпите;
7. Жилището е на втори етаж, като по проект отдолу има СПА и топъл басейн;
8. Изложението е ~8м юг, ~15м запад, ~6м север, като леко клони към юг-запад, запад-север и север-изток.
Не се сещам за друго за момента и благодаря предварително на всеки коментирал.