Здравейте!
Да изкажа моя казус!
Имаме закупена новострояща се къща в Пловдив. Дойде време да мисля за отопление/ охлаждане!
Почти на 100% съм се навил на подово отопление. Къщата е със 120 кв общо обитаема площ,като се разделя на два етажа по 65 и 55 кв.
Изолация външна 10см,а на тавана на последната плоча отгоре 5см фибран,дограмата е нова и е добра.
Мисля че имам добра изолация!
Трябва да заложим кабелите и вече да казвам с какво ше се захранва тази система. До последно мислех пелети и отделно 5 климатика за охлаждане. Този вариант в последния момент ми отпада, нещо ме разколебава ,като чета напред назад!
Ще заложа на ТП вода-въздух за 120 кв подово отопление и ще си заложа тръбен път за конвектови в всяка стая/ 4 спални ,хол и кухня/ за охлаждане. Знам че един конвектор е колкото климатик, но така поне ще имам един уред да ги захранва,а и няма да ги слагам наведнъж.
Да питам ,как ви се струва ,ще успее ли ТП да се справя за топло и студено. При нас има мн топли и доста горещи дни през лятото. Зимата е мека ,рядко е минус~~10.
Предвид новото строителството и региона мисля че ТП ще е идеалния вариант за нас. Ще сложа и буфер и бойлер към нея за бгв.
Имам друго предложение да заложа на "самоделка" Mitsubishi на 1,2г.за подовото само , а за охлаждане да слагагам климатици баш бюджетни.
Обаче като си мисля че пак идвам на вариант за охлаждане климатици, то има ли смисъл за хиляди лв в ТП която да е само за топло.
Объркана ми е работата ,помагайте с мнения . Лека вечер