Резултати от 1 до 3 от общо 3
Like Tree2Одобрявам
  • 2 Post By Lazar

Отопление на къща 100кв.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    45
    #1

    Отопление на къща 100кв.

    Здравейте, много се чудя какво да правя и се надявам да ми помогнете.



    Имам къща в гр.Белово (Пазарджишко).

    Отопляема площ за двата етажа общо 104кв. или 254куб.(1-ви етаж 42кв. 90куб, 2-ри етаж 62кв. 164куб.)
    Къща: втори етаж - външна изолация 5см (слагана на топки-ако има значение за вас) двойна дървена стара дограма; първи етаж - 60см каменен зид +2см външ.изолация, единична дървена стара дограма, като на първият етаж се отопляват две стай само в момента и не се живее там, предполагам,че след време като се ремонтира ще започнем да го ползваме. Къщата е гредоред и няма изолация на таваните.(в едната стая има изолация на тавана+нова дограма и разликата е 4 градуса спрямо другите,но нека не го взимаме в предвид това за момента).
    В момента сме на дърва около 10кубика на сезон. +2,3 кубика в по-студените зими.
    Котел: bosch solid 2000 28kw със алуминиеви радитори H600.
    Температура на водата се държи на 60-65 градуса макс,че иначе става доста топло. Даже в по-топлите дни стигаме и до 50-55градуса. Но от там конденз и чистене всяка седмица по няколко часа, ставам като коминочистач, да не говорим какво поглъщам...
    Ще отоплявам само втория етаж от къщата за момента!
    Идеята ми е да се ориентирам към нещо с което няма да се налага да съм ангажиран толкова и ще е чистичко. Като искам да използвам сегашната инсталация (радиаторите поне).
    Първо мислех за вариант с горелка и пелети, но като не знам какъв разход ще имам с тях и как цените се повишават сериозно, взех да се позамислям. Не,че дървата от 85лв не скочиха на 110-120лв за кубик де.
    Чувам от приятели около мен горят по 2-3 тона за етаж, но те са с пелетни камини и не знам до колко ще има разлика в разхода с преправката на моя котел+горелка.
    2т х 650лв=1300лв, колкото са ми 10кубика дърва, така сметката изглежда много приятна ,но 3т х 650=1950лв готов съм да ги прежаля заради отпадането на ангажимента през 4ч да се зарежда котела и по-малкото хамалогия по почистване и тн.

    Другия вариант са климатици във всяка стая, но тук отивам на смяна и на дограмата, което ще увеличи значително инвестицията. Живял съм на климатици и да се спи на тях е.....поне моя опит е такъв.

    Гледах и четох за термопомпи като знам,че тук инвестицията ще е най-голяма, но пък уж най икономично и обещаващо. Но взех и от там да се отказвам, защото попрочетох,че с радиатори няма да мога да се стопля, май имало вариант там в най-студеното време да се помага с твърдо гориво, но трябва да са отделни инсталации ли ? Или може да се ползва "комбинирано" инсталацията за парното и термопомпата ?

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: Отопление на къща 100кв.

    Първи вариант - добавяш термопомпа (има евтини, по 4-5К), която с тези преоразмерени радиатори ще ти върши 80% от работата, за другото - котела
    Втори вариант - пелетна каминка за 3К (10кВт) и повече от 2 тона едва ли ще гориш

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    45
    #3

    Отговор: Отопление на къща 100кв.

    Здравей Lazar,

    Благодаря за включването! Можем ли да разгледаме първия вариант с термопомпа малко по-детайлно. Втория с камината мисля,че ми е ясен, само ми е интересно дали мога да я сложа на мястото на котела, или трябва да е по-близо на етажа ?

    Относно първия вариант с термопомпа:
    - Тук говорим за термопомпа втора употреба ли ? (гледах,че има в нета,но като не ги разбирам и нямат гаранция съм скиптичен - ползвам климатици втора употреба, но хората си ги дават с гаранция и са доказана фирма през годините.)
    - За какъв тип помпа говорим въздух-вода или вода-вода, защото ако е вода-вода не съм сигурен,че ще имаме вода като източник, поне покрай мен няма кладенци (източници), но не съм и чул някой да е викал сондаж да проверяват. Дали тези с ултразвука са надеждни и могат да кажат има ли достатъчно вода за през цялата година, ако въобще има ? Колко струва това удоволствие да проверят има ли вода знаеш ли ?
    - Казваш помпата ще върши 80% от работата, какво имаш предвид под това ? Помпата ще смогва през повечето време и само да кажем 1-2 месеца, когато е най-студено ще трябва да дозагрявам водата с котела ли ?
    - Каква стайна температура мога да очаквам от термопомпата ? Ако не може да се каже стайна, на водата тогава ? (мисля,че ако знам колко ще ми е темп. на водата в системата мога да преценя горе-долу какъв градус стайна темп. ще докарам.
    - Каква консумация мога да очаквам от термопомпата ? (не говорим с точност, приблизително)
    - Ще мога ли да ползвам помпата за охлаждане лятото с радиаторите ?

    П.П Извинявам се за многото "ламерските" въпроси, но съм в съвсем друга професионална област и предпочитам да питам тук, компетенти хора който се занимават с това. Търговците гледат да си пробутат каквото продават и за тях това е най-доброто...от опит говоря с котела и системата в момента, въпреки, че ни оферираха 3-4 фирми навремето.

    Благодаря!

    Поздрави,
    Алекс

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отопление на етаж от къща 90 м2
    От As09 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 14-11-21, 15:26
  2. Отопление на 80м2 къща
    От bgpavarotti във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 24-09-18, 23:49
  3. Отопление и БГВ на къща 200м2
    От venstano във форум Отопление
    Отговори: 13
    Последно: 14-12-16, 21:45
  4. Отопление на къща с Дайкин
    От Foregner във форум Климатици Daikin
    Отговори: 44
    Последно: 13-02-14, 11:46
  5. Отопление на етаж от къща
    От rony67 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-12, 20:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе