Резултати от 1 до 14 от общо 14
Like Tree3Одобрявам
  • 1 Post By Ka4akow
  • 1 Post By Rakeem
  • 1 Post By pip00

Отопление с пропан

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2014

Отопление с пропан

Здравейте, подмених старото локално парно на твърдо гориво с изцяло нова инсталация за отопление с пропан-бутан. Котелът е Витоденс 100W 32/35 kW, алуминиеви радиатори, смятани по размер от инсталаторите за нискотемпературно отопление, отопляема площ около 120 кв.м. Къщата - частично изолирана и частично подменена дограма. Все още нямам стайни термостати и други регулатори. След 2 денонощия работа на котела, първия ден на 50 градуса, втория на 45, информация от приложението в телефона - разход на газ за отопление 42 куб.м., експлоатационни часове на горелката - 38, стартирания на горелката - 77. Всички термоглави са отворени докрай, помещенията комфортно топли. Въпросите ми са: нормално ли е горелката да стартира средно 2 пъти на час и тези 42 куб. м. могат ли да се преизчислят в литри или кг. пропан. По втория въпрос не можах да намеря еднозначна информация в мрежата - накъде 1л. пропан е 0.25 куб.м газ (лошо!), другаде 0.7 кубика (сравнително приемливо). Моля знаещите и хората с опит да отговорят.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Отговор: Отопление с пропан

42 кубика газ в течна фаза не искам да ти пиша колко са, че ще се удариш по главата, каква глупост си написал или ще ходиш със сопата при оня дето ти е изградил системата, ако е верно толкова.
    1кубичен метър е единица за обем, в която се побират 1000 литра течност.

4. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

От Уикипедия за пропан-бутана
    "Съотношението между обемите на изпарения газ и втечнения газ варира в зависимост от състава, налягането и температурата, но обикновено е около 250:1"

Това означава че ако си изгорил 42 куб.м. изпарена газ това отговаря на 168 литра втечнена.

Пак от Уики "
    LPG има калоричност (94 MJ/m³, еквивалентен на 26,1 kWh/m³"
    значи при изгарянето на 42 кубика си получил 1096kWh енергия. Това разхвърляно на две денонощия отговаря на 22,8kW на час.
    Дали е много? Да много е, но може и да е нормално за темперирането на голяма студена къща.
    Дали е нормално горелката да стартира толкова пъти? Не, не е нормално. При нужда от такава енергия въобще не е трябвало да гасне тази горелка. Сега колко е минималната мощност на котела не ми се търси, каква мощност могат да отдадат радиаторите ти при този нискотемпературен режим също не знам. Та котела може да е гаснал и заради това, че минималната му мощност е повече от тази, която могат да отдадат радиаторите ти при тези температури.

Цитат Първоначално публикувано от Ka4akow Виж публикацията
    По втория въпрос не можах да намеря еднозначна информация в мрежата - накъде 1л. пропан е 0.25 куб.м газ (лошо!), другаде 0.7 кубика (сравнително приемливо). Моля знаещите и хората с опит да отговорят.
    Mда, 1л. течен пропан-бутан си е 0,25m³ газообразен(250л).
    Този пост е редактиран от espace; 04-12-23 в 20:22.

5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2014

Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    1кубичен метър е единица за обем, в която се побират 1000 литра течност.
    Това го знаят и шестокласниците. Смятам, че не пиша глупости, като питам 1 л. втечнен пропан на какъв обем изпарен газ отговаря.
    Този пост е редактиран от Ka4akow; 04-12-23 в 20:32.
    hgeorgiev одобрява това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Ето една таблица за конвертирането, но да се има предвид че е за чист пропан.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от espace; 05-12-23 в 15:25.

7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2014

Цитат Първоначално публикувано от espace Виж публикацията
    От Уикипедия за пропан-бутана
    "Съотношението между обемите на изпарения газ и втечнения газ варира в зависимост от състава, налягането и температурата, но обикновено е около 250:1"

Благодаря за отговора. Точно това от Уикипедия ме притесни, макар че намерих и по-благоприятни съотношения, но нищо конкретно точно по въпрос за отопление. Ами... като свърши цистерната ще тегля чертата. Надявам се все пак, че приложението вероятно е за метан и не отчита точно пропана. А за горелката - минимумът на котела е 3.2 kW и няма как при отворени на макс термоглави да падна под него.

8.  

9. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

сбъркано е още на 120м2 ще топля с 35 киловата котел. вярно че сигурно може да модулира , не им разбирам но...
    другият проблем е : всички радиатори са отворени и е само "комфортно" топло - трябваше да не можеш да дишаш ако питаш мен.
    третия е че на третия ден пишем по форуми - значи наистина не е наред нещо...

10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

С температура на водата 45 и 50 градуса на студена къща твърдението "трябваше да не можеш да дишаш" е дооста оптимистично.

- - - - - - - - - -

Благодаря за отговора. Точно това от Уикипедия ме притесни, макар че намерих и по-благоприятни съотношения, но нищо конкретно точно по въпрос за отопление.
    Виж в едно от горните ми мнения сложих таблица та съотношението в Уики явно си е вярно.

11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2014

Планирам разширение, за това е по-мощен котела. Вероятно нямаше да се диша, ако подавах 60 - 70 градуса на водата, а не 45. А не е наред това, че не мога да проследя разхода. Иначе проекта и изпълнението беше от читава фирма с голям опит, но ще имам връзка с тях чак след коледните празници.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Това го знаят и шестокласниците. Смятам, че не пиша глупости, като питам 1 л. втечнен пропан на какъв обем изпарен газ отговаря.
    Точно така зададен въпроса съм го пропуснал, явно защото не си го задал така.
    Но все тая, този разход е абсурден за 33часа, за това ти казвам, че пишеш глупости.
    Изчакай да свърши цистерната, където се знае какво е количеството и тогава може да се коментира.
    estqwerty одобрява това.

13. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2014

Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    Изчакай да свърши цистерната, където се знае какво е количеството и тогава може да се коментира.
    Най-вероятно това ще е точното решение. Щеше ми се да е "по-тънко", предвид че доста инвестирах - медни тръби, доста скъпи глидери и т.н. за къща на село, в която не се живее постоянно към момента. Старото отопление беше абсолютно самоделно - заваряван от незнаен майстор котел, тръби от всякакъв калибър и панелни радиатори без каквото и да било оразмеряване, но и през най-лютата зима топлеше 90 кв. м. + бойлер със серпентина с 15-18 кубика дърва. Тогава обаче се живееше целогодишно и котела почти не се гасеше.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Apr 2001

Аз грея подобна квадратура, дори повече с такъв котел на метан и дръжа температурата между 35 и 40гр. 39-40гр сутрин до 10.30, след това до вечерта 37гр и вечертра 35гр и разхода не е надвишавал 10м3, грея се с радиатори. Приложението при мен показва 15% повече, отколкото е реалния разход, не знам с пропан каква е разликата.
    Ka4akow одобрява това.

16. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2014

Малко инфо след края на първия отоплителен сезон, ако е полезно за някой друг. След приключване на отоплението индикатора за процента пълнене на цистерната беше мръднал сериозно, та по груби сметки и сравняване с отчетените кубици от приложението излиза, че един отчетен кубичен метър е около 1,35 л. пропан. Пак правя уговорка, че изчисленията са приблизителни, но със сигурност 1 куб. м. не е 4 л. изпарен пропан.

17. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2012

Я не се занимавай с глупост.
    Гледай си ниво мера на цистерната.
    От тригодини се топлина на ПБ.
    Три зарядки за 2 години. Тъщата ми е 75 квадрата с кара тавани сега направих изолация на стените 10см стиропор и настлах върху тавана 10 см каменна вата висока плътност.
    Платкови радиатори 4бр. лира за банята. Котел риело резидент КИС 25. Готварска печка на газ. Електрогенератор на газ. Резервоар 1850 литра външен монтаж чисто взема 1450 литра.
    Като падне нивомера под 20% почвам да търся доставчика. Така със сигурност до 80-85% ще събета 1000литра.
    Ползвам стаен термостат настроен на 23,5 градуса но често го на Иран на пода когато жената си е в къщи /по обективни причини/.
    Установих че котела ми влиза е авариен режим когато се стопли цялата къща и термоглавите затворят всичките.
    Температура на водата в инсталацията е 59,5 гр. Зависи от времето зимата ако е тихо и не духа много, котела на пали по 3-4 часа.
    За това избрах СТ всички термоглавите са отворени на макс.
    Освен че се топлим, къпем и готвим си правим и зимнината на газ.
    Успех.

- - - - - - - - - -

Сори за грешките ама тия телефони са за "убиване".

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отопление на къща с пропан-бутан
    От бай Георги във форум Отопление
    Отговори: 61
    Последно: 04-01-24, 10:47
  2. Отопление с газов проточен бойлер на пропан бутан
    От VBOBOKOV във форум Други начини за отопление
    Отговори: 2
    Последно: 05-03-23, 09:56
  3. Препоръчайте ми котле за пропан-бутан
    От dandani във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 29-01-10, 23:52
  4. Готвене на Пропан-Бутан или на Ток ???!!!
    От curizo във форум Друга битова техника
    Отговори: 2
    Последно: 23-04-09, 17:19
  5. Пропан-бутан бутилка от къде?
    От DerekMTN във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 19-02-08, 17:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе