Резултати от 1 до 10 от общо 10
Like Tree3Одобрявам
  • 1 Post By Rakeem
  • 2 Post By Rakeem

Отопление на къща 120кв

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Oct 2025

Отопление на къща 120кв

Здравейте,
    Имам един въпрос за отопление на къща, която е тип дървена, със общо 20см изолация от каменна вата и дограма 3ен стъклопакет на Шуко. Основното отопление ще е с климатици, но понеже понякога има проблеми с постоянното снабдяване на ток, искам да сложа и печка или камина на дърва,.като резервен източник.
    Тук идва чуденето ми. Казват ми два варианта, с водна риза или с въздуховоди. Аз лично не клоня към първият защото доколкото знам (а то не е много) за водната риза ще ми трябва помпа да върти водата, а при по продължително спиране на тока, това може да в проблем. За въздуховодите не съм изобщо наясно, дали става с обикновена печка на дърва и колко киловата трябва да е минимално. Имам една дневна 40кв и 3 стаи по 15кв.,като отоплителното тяло ще е във всекидневната и евентуално ще отиват въздуховодите към стаите.
    Питам като лаик, какъв вариант би бил най добър (и финансово) за мен.
    Тъй като няма да е основно средство за отопление съм си мислил, дали и да не сложа по "мощна" печка за дърва и просто да отварям вратите, но не ми се струва че ще е ефективно

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Отговор: Отопление на къща 120кв

След като имаш проблеми с тока е логично да сложиш печка с въздушна риза.
    Пишеш печка с въздушна риза в нета и си избираш.
    Мощността се смята стандартно.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2022

Може да прозвучи налудничаво НО ще си позволя да кажа следното: След като сте с 20 см изолация и дървена носеща конструкция е видно, че сте се целили в нискоенергиен( само ватата((0.035)) ви гарантира коефициент на топлопреминаване U=0.175) дом( възможно е и да сте изпълнили пасивния стандарт с всички други слоеве на стената U<=0.150), който много трудно губи топлина и според мен не си заслужава инвестиция в допълнителна отоплителна инсталация. Ако положението с тока е чак толкова зле, един собствен генератор би трябвало да свърши работа, при такава изолация климатиците ви ще имат нужда от съвсем малко електричество за да работят.

ПП
    • rosswen has exceeded their stored private messages quota and cannot accept further messages until they clear some space.

Бат Роско разчисти си пощичката

5. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Имам двама приятели с горивна камера с въздушна риза - камина. Ползват си ги събота и неделя за кеф, а основното отопление е газ и ток. Имат прокарани въздуховоди по стаите обаче си има и специален вентилатор. Ако не го пуснеш (щот бръмчи малко) по стаите няма топло . Т.е. ако няма ток ще топлиш само там където е камината. Но пък си спестяваш проблемите с водната риза и липсата на ток.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ccankov73 Виж публикацията
    по стаите няма топло .
    Има, има, просто не е изпълнена правилно.
    Един познат, дядо му си беше направил самоделна и топлеше 3 етажна къща, без вентилатори, без нищо, само натурална физика.
    Негатива е, че миризмите от помещението с печката се разнасяха по стаите.
    Gena_bs одобрява това.

7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009

Аз също съм с дървена къща и с такава изолация (10 см. вата в стените и 10 см. стиропор отвън). Имам климатик и конвектори за преходните сезони, а зимата съм с пелетна камина с водна риза. Имах миналата година проблеми с тока и и взех инвертор и тягов акумулатор (общо около 1200-1300 лв. акумулатора и инвертора) и за проба оставих камината само на акумулатор, за да видя с какъв ресурс от време разполагам като спре тока - е изкара около 5 часа, което намирам за приемливо в 21-ви век... Все пак акумулатора върти само помпата, вентилатора и шнека, те не черпят много енергия. Доволен съм, препоръчвам.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

5 часа е нищо, особено ако си в регион, в който има проблеми с тока.
    Миналата година имаше населени места без ток по цели седмици, най-разумно е с генератор, че и по-евтино излиза.
    Gena_bs и HRS9 харесват това.

10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009

Напълно съм съгласен с горното, но ако проблема с тока се предвижда да продължава цели седмици, по-добре изобщо да не се разчита на електричество (от мрежата, или от собствен източник), а да се търси вариант за твърдо гориво. Имаше едно време по селата едни печки на дърва, дето хем топлеха, хем се готвеше на тях - имаха и фурна, и котлони отгоре - цял ден чайника е сложен, нещо къкри... Не знам дали още ги има, знам че изглеждат ретро, но ако трябва да се разреши кардинално проблема с отоплението (като бонус - и с готвенето) и ако не се влиза в разрез с дизайнерски решения... Минуса е, че трябва да се предвиди място за дървата, да се настроиш за малко хамалогия по зареждане и чистене, плюса е че си независим от външни фактори. Генератора е добра идея, но варианта "няма ток със седмици" предполага населено място с голяма вероятност отдалечено от бензиностанция, от сервиз (не дай си Боже) за генератора, свързано е с изграждане на специална инсталация за прехвърлянето на захранването, шум и миризми от работата на генератора, обезопасяване (включително против кражба на генератора)... Не споря - решими поблеми са, въпрос на желание и предпочитания.

11. Novice
    Тук е от
    Oct 2025

Проблемът с тока е само през зимата и най много за ден/два, ако стане авария и е по труднодостъпно. Така че смятам, че генератор ще е достатъчен. Точно към готварска печка на дърва съм се насочил.

12. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

Като има топло в едната стая ще оцелеете. Оставяш вратите отворени и това е.
    Една вечер ще има игри и закачки пред камината, после като дойде тока всеки на телефона си по стаите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отопление на къща 100кв.
    От alex8809 във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 16-04-22, 07:40
  2. Отопление на етаж от къща 90 м2
    От As09 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 14-11-21, 16:26
  3. Отопление на 80м2 къща
    От bgpavarotti във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 25-09-18, 00:49
  4. Отопление на къща с Дайкин
    От Foregner във форум Климатици Daikin
    Отговори: 44
    Последно: 13-02-14, 12:46
  5. Отопление на етаж от къща
    От rony67 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-12, 21:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе