Първоначално публикувано от
pimpirlit Лесно ще сметнеш повърхността на стените и после да видиш колко листа материал трябват. Това е аритметиката. Но така не се взема под внимание геометрията, т.е. как точно ще се разкроят листовете и дали парчетата, които остават са използваеми. Ами ако се вземе материал с други размери на листовете?
За по-ясна илюстрция на проблема си представи, че трябва да се слагат теракотни плочки на под, но диагонално. Прави се не само от глезотия, но и когато стените са криви или не са успоредни (има доста такива ;-), та да не личи много. В краищата плочките се режат под ъгъл и хич не е ясно какви парчета остават. И колко парчета остават неизползваеми. Това е само един простичък пример. Не го приемай буквално.
Опитните дюлгери си слагат процент фира "на око", но я се опитай да ги накараш да ти обяснят как го правят.
Има си и специализирани програми за целта - Building Manager, Гауди План и др. Има и любителски, но не знам за български такива. При тях (небългарските) проблемът е, че работят с други материали и други разходни норми.
Бе... По-добре ще е да пробваш първо с Excel (че лесно става) и като си изясниш проблематиката и алгоритмите, тогава да се заровиш в сериозно програмиране. И ако Excel-а все пак не се окаже "по-доброто" решение... ;-)
Така си мисля аз, де. И ти желая успех!