Много ли е 45 лв за профилактика ?
Фирмата се намира във Варна а климатика е Midea MSV 12 ска
Много ли е 45 лв за профилактика ?
Фирмата се намира във Варна а климатика е Midea MSV 12 ска
Още не съм се уговорил с монтажницитеПървоначално публикувано от deian
а какво точно трябва да включва една профилактика?
Ако климатика е нов(до три години) и немя някакъв проблем само почистване на външно и вътрешно тяло. Няма смисъл да се мери налягане. Това почистване е добре да се прави всяка година. Ако клиамтика се позлва само за отопление много по-малко се замърсява.
в повечето случай измиват филтрите на чешмата гледат дали докарва на най-студено около 7-8 градуса при клапите взимат парите и при следващия
При мен не измиха и филтрите даже,замериха температурата и готово.30лв за едно замерване ми се видяха много и звъннах в офиса,кадето ми казаха,че не са длъжни да почистват външното или вътрешно тяло,а било по предценка на момчетата който правят профилактиката.Сега пак трябва да правя профилактика ама много се замислям дали да давам 30лв за едно замерване.
Вижте това си е един вид абонамент но е наречен профилактика. Както нарицателно е станало джип за всички 4Х4. Това са 3лв на месец срещу който сервиза ви е осигурен и няма да заплащате посещения евентуални ремонти и части за тях.
Като ви се струва много не правете прословутата профилактика,тя не е заделжителна .
Всеки климатик има задължително гарантирана от Закона за защита на потребителя - 2 години безплатна гаранция, която не е свързана с никакви условия - било то и за "платена профилактика"!
Търговците могат да дадат и по-голяма гаранция - например 3 години, но тогава може да изисква някакво заплащане, като например тъй наречената "профилактика".
Всеки сам преценя дали да се възползва от търговската гаранция, която е над 2 години, но е с допълнително доплащане, или да си ползва 2-те години безплатна законова гаранция.
Иначе, под "профилактиката" разбирай следното:
Сваляне на панела на климатика.
Сваляне на ваната за отвеждане на конденза.
Сваляне на турбината
Почистване на корубата с препарат.
Почистване на кондензния маркуч с вакуум.
Измиване на свалените части с вода и препарат.
Измиване на външното тяло.
Замерване на електрониката.
Замерване на температурите.
Калибровка на термостата.
Поставяне на смазка по лагери и движещи се елементи.
Смяна на фреона при необходимост (ако е R410) или допълване (ако е R22).
Не разбрах 2 неща:
- как се чисти конденза с вакуум...?
- и какво е калибровка на термостат...?
Битов климатик с термостат има но е произведен поне преди 15 години.
Нагло и нахално... Преди години като си купувах климатик и на мен ми разправяха баснята, че ако не си плащам профилактиката няма да имам 2 години гаранция. Което естествено се оказа, че не е така. 4 месеца преди да изтекат 2-те години климатикът се скапа и монтажниците си дойдоха като попове да го оправят безплатно, въпреки, че не бяха идвали на профилактика.Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Не се сещам за друга стока, за която трябва да плащам абонамент докато е в гаранция за да ми бъде осигурен сервиз, когато е необходимо. Естествено, след изтичането на 2 години гаранционен период е нормално, който прецени, че иска по-дълга гаранция да си плаща. Но първите две е абсурд.
Ако нещата са се променили и всеки климатик има безплатна профилактика първите две години би било добре.
ОК а след като бъде направена профилактиката дават ли ти някакъв документ че е извършена?
Обикновено ти подпечатват търговската гаранционна карта, където е предвидено място за няколко такива "профилактики" и се отбелязва датата...
И талона се изпраща на вносителя. А за сумата се издава касова бележка.
извадка от КЗП -" Гаранцията на дадден уред е минимум 24м. Всякакви условия на търговеца / производителя , които не са съобразени и противоречат на закона са НЕвалидни !!!"
Ето това имаше в предвид Крис. Искам да видя наглите търговци дето казват че ако няма профилактика няма гаранция , как ли ще им се отрази едно хубаво дело последващо с данъчна проверка и икономичекса полиция примерно.
Както знаете- последните две работят по сигнал -