Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 29 от общо 29

Охлаждане...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Охлаждане...

С някаква програма за мерене на темп за дискове или чрез смарт статуса.

Аз ползвам dtemp.exe - стара, но ми върши чудесна работа.

Какви са ти дисковете? дали имат такъв датчик..

2.  

3. Senior Member Аватара на breiii
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    София

Охлаждане...

4. Тук е от
    Jul 2004

Охлаждане...

Благодарско !

Дисковете ми са 2 x Maxtor 80 GB SATA. Температурата им според SpeedFan е 37-38 градуса при Idle и 42 градуса при натоварване. При това положение според вас да им слагам ли охлаждания и ако да, какви бихте препоръчали ?

5. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Охлаждане...

Аз моите не допускам да минават 40 градуса, даже в най-големите жеги. Охлаждам ги с вентове с променливи обороти за да е тихо. Зимата слизат до 28 градуса

Колкото е по-хладен диска, толкова по-добре, защото:

Когато компа се включи, дисковете се загряват примерно от 23 градуса до 40 градуса за 1 час. т.е. 17 градуса разлика за 1 час

Когато са охладени с вентилатори примерно от 23 ще се качи на 31, което са 8 градуса разлика за 1 час.

Тези температурни разлики са доста кофти за дисковете, за това е добре темпа да е КОЛКОТО се може по-нисък, а температурните разлики по-малки.

Плюс това при по-високата температура материалите стареят по-бързо, нарушава се магнитното покритие.

Познавам обаче хора, на които хич не им дреме. Програмите за мерене на темп показват 58-62 градуса. Диска не може да се пипне с ръка, но според тях "няма проблем".

6. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003

Охлаждане...

pentagod Подобен проблем имах и аз до озни ден, забелязах го че ми показва 55 градуса (ама и в стаята си ми е над 35) и си викам ... това няма да го бъде изкарах ахрда не можех да го държа което ми говори за към 70 градуса и се побърках.

От там във фирмичката отсреща за един HDD cooling kit 12лв ама сега не вдига 40...

КапитанПлането ако ти държат 42 градуса максимум не е зле даже е спуер за такива хардове.

А температурата кяото ти показва процесора мисля че я измерват със датчици които са под сокета, но нека някой с по-вече опит при бързите системи да каже по-точно.

7. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Охлаждане...

Температурата се мери от датчик вътре в процесора и е точна. P4 също има защита от прегряване, която работи безупречно ако не е правен овърклок с вдигане на волтажа.

Като цяло аз не бих се притеснявал за процесора ВЪОБЩЕ стига да работи стабилно. Виж по-притеснително е дъното, за да не се загряват кондензаторите например. Те стареят при високи температури. Понеже новата техника е доста калпава и ненадеждна... добре е да се обърне внимание и на това.

Диска е добре да е под 40 градуса без значение какъв е - 10GB или 300GB. HDD Cooler джаджите също вършат работа, обаче имат крехки вентилаторчета, които бързо свършват.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Охлаждане...

Случайно да видяхте че процесора е @Preskot- той си грее точно така , за него температура от 55 градуса е нормална - при условие че пали на 49 - 50 градуса

за хардовете - виж там максторите си пекат , но толкова не

най-добро охлаждане на компа става с втори фан , но не под захранването , а по хард диска - така се увеличава въздушния поток ,и се свежда до минимум риска да си оппукаш захранването - ще питате защо - Ще ви кажа

когато допълнителния фан е под захранването се увеличава отвеждането на топлия въздух , но и се увеличава и риска да изгори захранването , заради влошеното отвеждане на възфуха през захранването , в последствието се увеличава температурата в него , вентилатора на захранването само поддържа минималенм поток, който отвежда минимална част от горещия въздух, а главния поток , който трябва да мине през захранването е вече отведен от вентилатора под него

моята препоръка е - втория фан да се постави под хардовете - така се увеличава потока от въздух към захранването , и се охлаждат и хардовете .

ако сте ме разбрали - добре, ако не - Просто сложете втория фан не под захранването , а под хардиска

Относно изгорелите компоненти - можеш да съдиш фирмата - при условие че имаш налична гаранци - в случай че не казат какъв е дефекта - освен че не работят , ако нямат явна диагноза че ти си виновен - вината е в тях и можеш да ги осъдиш много здраво

най-вероятно е захранването -но то е от тяхи е гаранционно

P4 процесор за втори път чувам да е изгорял ей-така, а дъно гигабайт е с 24м гаранция - отивай и се разправяй - ако иманещо - прати ми ги с гаранционната карта и трите неща да ги видя аз тия хаймани - ще видим "кон боб яде ли "

а коя е фирмата и на колко време бе компа преди да изгори ? ТОчно

10. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Охлаждане...

>Случайно да видяхте че процесора е @Preskot- той си грее точно така , за него температура от 55 градуса е нормална - при условие че пали на 49 - 50 градуса

Не? как разбра, че е прескот. Те обикновено на фулл лоад са около 70 градуса а не 53

>Ще ви кажа

когато допълнителния фан е под захранването се увеличава отвеждането на топлия въздух , но и се увеличава и риска да изгори захранването , заради влошеното отвеждане на възфуха през захранването , в последствието се увеличава температурата в него , вентилатора на захранването само поддържа минималенм поток, който отвежда минимална част от горещия въздух, а главния поток , който трябва да мине през захранването е вече отведен от вентилатора под него

моята препоръка е - втория фан да се постави под хардовете - така се увеличава потока от въздух към захранването , и се охлаждат и хардовете .

Сори но това изказване ме хвърли в музика...

Защо (кое пречи) захранването да си дърпа толкова въздух, както и с вентилатор под него??? Разбирам вента под него да създаваше вакуум

Ако има задръжка на топъл въздух около процесора, и всичкия този топъл въздух минава през едва смучещия вент на захранването (каквито са на чийфтек), самото захранване опчва да топли доста (съответно кондензаторите пекат)

при слагане на вент ОТДОЛУ - захранването е по-студено, няма го задържащи топъл въздух.

Вент-а под дисковете не вкарва въздух. той само така да се каже размешва въздуха.

Ако изсмукващите не вкарат свеж въздух в кутията, вента под дисковете само ще си размешва вече топлия въздух както лъжичка топъл чай

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Охлаждане...

amigo Prescota ако при теб е на 70 градуса натоварен - имаш грижи - при мен повече от 58 не минава

говоря за2,8 А /1мб /800 ФСБ

относно това дали фана под захранването дърпа около 80 % от въздуха - не говоря от себе си а от статии на доказани специалисти - сега я търся - като я намеря ще ти я пратя

12. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Охлаждане...

Добре, аз доказани специалисти не познавам, но дай да видим.

Не казвам, че тези които конструират кутиите блестят с гениална мисъл, но твърдението, че захранването ще изгори(само то 1 вент под него) ми се струва твърде крайно.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Охлаждане...

твърдението е че веротноста е 90 % по-голяма

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Охлаждане...

Аз мисля, че единствения начин да гори по-лесно захранването е, да не минава през него въздух - т.е. ще загрее. така че пробата може всеки да я направи много лесно.

иначе принципно повече вентове в кутията товарят захранването лошо. това го пишеше в тестовете на захранвания на ferra.ru

16. Тук е от
    Jul 2004

Охлаждане...

Ами фирмата не мога да гоня, защото се оказа че компа гръмна една седмица след изтичане на гаранцията. Машината е купена като цяла конфигурация с 12 месеца гаранция...

Аз BTW се поуспокоих - процесора е прескот 2.8 с 1МБ кеш, така че това обяснява по-високите температури. Сега като стана по-хладничко и като пооптимизирах охлаждането, дъното държи средно 31 градуса, а процесора стига макс до 53, така че мисла да съм в нормата.

Благпдаря на всички за съветите !

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Охлаждане...

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Аз BTW се поуспокоих - процесора е прескот 2.8 с 1МБ кеш, така че това обяснява по-високите температури. Сега като стана по-хладничко и като пооптимизирах охлаждането, дъното държи средно 31 градуса, а процесора стига макс до 53, така че мисла да съм в нормата.

Благодаря на всички за съветите !

<div align="right">Originally posted by КапитанПланета*-*15/07/2004*:* 01:05:00</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Ами ти и в самото начало, когато пусна темата си беше в нормите, като се има предвид колко горещ ден беше.[:D]

Темата обаче си е интересна и актуална по принцип.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. RAM, CPU с охлаждане и PSU
    От bojidar13 във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 13-04-14, 13:56
  2. Охлаждане - CH 09 SME
    От JaR във форум Климатици Osaka
    Отговори: 2
    Последно: 10-12-12, 08:07
  3. Захранване - охлаждане !
    От jarrett във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 1
    Последно: 24-06-08, 09:31
  4. Водно Охлаждане
    От connect във форум Общ - хардуер
    Отговори: 0
    Последно: 29-01-06, 17:57
  5. охлаждане
    От gonzolito123 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 21-04-05, 13:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе