Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 29

Охлаждане...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    6
    #1

    Охлаждане...

    Здравейте !



    Наскоро ми гръмнаха дъното, процесора и захранването. Купих си нови такива и сега процесора и дъното поддържат доста високи температури. Параноята ме гони яко и искам да осигуря оптимални работни температури, за да съм спокоен че няма да се случи пак нещо подобно. Ще опиша как е положението сега, и ще съм много благодарен за всякакви съвети за подобраване на охлаждането...



    Motherboard: Asus P4P800 SE

    CPU : Intel P4 2.80 GHz

    System Bus : 800 MHz

    Memory : 2 x 256 DIMM

    Case : Chieftec DG-01WD-U





    Fans (дал съм и снимки с номер на вентилатора и посока в която духа :

    (1) Cooler Master Jet 4, работи на 3500 оборота (това е максимума)

    (2) Titan 40 mm, 5000 оборота

    (3) Titan 80 mm, духа навътре

    (4) Titan 90 mm, 2400 оборота, духа навън

    (5) вентилатор на захранването, 6000 оборота, духа навън

    (6) Titan 80 mm, духа навън



    Системата не е овърклоквана.



    Температури :

    При макс натоварване (CPU Burn 15 min) :

    CPU : 53

    Motherboard : 42



    Idle :

    CPU : 41

    Motherboard : 38











    Благодаря предварително !






  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    374
    #2

    Охлаждане...

    Много лесно се усеща дали в кутията се задържа топъл въздух - на затворени капаци и товар, пипаш около захранването - горе и от страни. ако почва да става хладка/топла, значи въздушния поток е зле.



    Основно важно е дисковете да са добре охладени. Тази кутия не е особено добре в тожа отношение, но пак е помислено. Виж тях.



    Как ти гръмнаха частите така на куп?

  4. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,846
    #3

    Охлаждане...

    Нека се включа и аз малко по темата. Огледай си добре процесора дали е поставен правилно охладителя. Прекалено голяма разлика прави при idle и full load. Проверявай радиатора с ръка дали има големи разлики когато е загрял и когато не е. Доста дънни платки имат проблеми с отчитането. При мен се е стигало до 25 градуса разлика температура която покава AIDA (EVERVEST) и Биос. Но ако при здраво натоварване радиатора който охлажда процесора ти е поносоим на пипаме в частта му максимално близко до ядрото бъди спокоен, ако е тръдна за докосване тогава вече е опасно.

    Виж си хардовете и ги раздалечи малко да не се топлят един друг, че максторчетата греят яко.

  5. Yes
    Yes е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    28
    #4

    Охлаждане...

    АМи какво да ти кажа първо като разгледах снимките ми се стори че имаш 2 хардиска един върху друг а те са голям източник на топлина намери начин да ги разделиш поне малко.

    Второ пробвай да изключиш някой от вентилаторите за да видиш имали разлика . Трето възможное да е повреден датчика на дъното

    и да показва не реални стойности , както ти казват и другите опитай се да установиш дали наистина е такава темературата на процесора с ръка или с някакъв термометър в кутията

    Успех

  6. Senior Member Аватара на breiii
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    1,150
    #5

    Охлаждане...

    Хмм, 53 градуса на МАХ за този процесор в тия жеги като да не е зле!

    Под радиатора има ли паста?

  7. Novice
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    6
    #6

    Охлаждане...

    Благодаря на всички за препоръките !

    Как ми гръмнаха така всички части никой не може да ми каже... пратиха ги за "изследване" при представителите, но ми казаха да не се надам на признаване на гаранцията (то тя почти беше изтекла де). Дъното беше гигабайтско, процесора - P4 на 2.4 GHz, а захранването - някакво noname. Не са при мен и не мога да ги погледна за по-точни параметри...

    Та по темата :

    Ще отдалеча дисковете.

    Пробвах теста с пипане около захранването - не загрява. Направих и проба с отворена кутия. Разликите в температурите са средно в порядъка на един градус (че и по-малко) за процесора и дъното. От това мога ли да си правя извод че кутията е добре охладена ?

    На пипане радиатора на процесора е "съвсем леко топъл", едва го усещам. Преди беше с доста паста, свалих го и направих съвсем тънък слоя... Няма някаква разлика в температурата от това. Този Jet 4 дърпа въздух в близост до вента който трябва да изкарва навън (нарисувал съм стрелкички на снимката). Един вид работят в противоположни посоки и това може би намалява ефективността при изхвърляне на топлия въздух навън и той си циркулира вътре. Иначе като сложа ръка от вън на кутията усещам че все пак изхвърля топъл въздух... Чудя се дали да не пробвам да извъртя Jet-a на 45 градуса... Какво ще кажете ?

    Свалих и радиатора на chipset-а (ако е това де, аз съм лаик - на радиатора пише asus). от долу нямаше паста а нещо като лепенка. Зачистих и сложих и там паста. Пак няма разлика в температурите.

    За изключване на вентилатори - пробвах само с този който охлажда дисковете (номер 6). Нямаше разлика в показанията и пак си го включих. Друг кой си заслужава да пробвам да изключа ?

    Относно покозанията на датчиците - при стартиране на изстинал комп, влизам веднага в биоса и ми дава 35 градуса на дъното и 40 на процесора. От това мога ли да си правя извод че дават адекватни показания ? Все пак наистина си е жега а аз нямам климатик...


  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,176
    #7

    Охлаждане...

    КапитанПланета, значи като ти огледах по-подробно снимките, вентилатора който вкарва въздух в кутията не е за хардовете, а само за да вкарва по хладен въздух. За хардовете си има специални вентилатови който са с рамерите на харда или малко по-големи и те се слагат над хардовете. Определено това че са един до друг е голям проблем за тях. Относно JET 4, доколкото си спомням тези бяха с алуминиев радиатор и медно ядро на радиатора, което е лошо. Аз съм с AERO 7+, който е еквивалентният модел на COOLER MASTER за АМД, със същите характеристики. Така като гледам снимката при тебе се получава нещо като завъртане на потока излизащ от радиатора на JET-а и се връща нагоре където е вентилатора за изхвърляне на въздух и входа ти за JET-а. Ако има някаква възможност измести този вентилатор който изхвърля навън да е срещу радиатора, а не срещу входа на JET-а. Аз съм с CODGEN 6081, ставаща кутиика и там е точно така както ти описах. Друго което ми направи впечатление е че веднага ти скачат температурите. При мен на Клокнатията АМД първо при включване веднага ми показва стайните температури, като за процесора те са +2-3 градуса отгоре, а на системата е със стайна. И чак като зареди системата може да се каже, че е загряла. Проблема при теб е малкото място което са оставили *******ИТЕ за ХАРДОВЕ само 3 гнезда, ами за кутия дето струва над 100 лева това е недопустимо!!! В моята лайняна кутия има 6 гнезда за хардове. Сега се сетих че друг проблем, който ми се вижда много възможен е това че нямаш баланс на вкаран и изкаран въздух в кутията, т.е. само един вентилатор изкарва и един от захранваенто дето не го броим. Пробвай страничният вентилатор отдясно да го обърнеш да духа навън, макар че като гледам той ще взима въздух от под дъното и няма да оказва желаният ефект.Ами незнам, прибвай се обърни някой вентилатор, но запомни тези от предната част на кутия трябва да вкарват въздух, а от средата и края да изкарват.

  10. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,846
    #8

    Охлаждане...

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Направих и проба с отворена кутия. Разликите в температурите са средно в порядъка на един градус (че и по-малко) за процесора и дъното. От това мога ли да си правя извод че кутията е добре охладена ?



    <div align="right">Originally posted by КапитанПланета*-*09/07/2004*:* 01:30:16</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Това означава, че кутията ти е просто охладена, ако е добре трябва при затворени капаци да има разлика от около 5 градуса. Преди ми беше попаднала една кутия на DELL тя при затваряне на капаци правеше разлики от порядъка на 5 градуса.

    Кажи като е затормозен яко дали на пипане радиатора на процесора е доста горещ?

  11. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    281
    #9

    Охлаждане...

    Здравейте!

    Не мога да направя коментар по темата, но имам един въпрос:

    При натоварване около захранването(отгоре и отстрани) грее здраво. Махам страничния панел и се охлажда след малко. Радиатора на CPU е студен, а датчика показва около 60 гр. (вероятно грешка в датчика).Та въпроса ми е да пробия ли дупки по подвижния панел за да не загрява( на него няма, всъщност дупки има само отзад) и къде- само отгоре или/и отдолу?



    Благодаря предварително!

  12. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    2,092
    #10

    Охлаждане...

    Айде сега да почваме да се обяснявамееее



    1. Преден вентилатор - добре.

    2. Заден вентилатор - пак добре.

    3. На станичния панел - трябва да духа навътре към видеото и към чипсета задължително - тоест, до колкото виждам на снимките, мисля, че трябва да го обърнеш.

    4. Да го махаш тоя грозния Cooler Master Jet 4, че от това по куцо охлаждане за П4 няма ! Има хиляди други варианти, като гледам, доста парички си се изсипал за компютър и поради тази причина ще ти дам един съвет - Бягай в JAR и си купи следния куулър - Zalman CNPS7000Cu или CNPS7000АlCu и гледай какво става с температурите.

    Като цяло и кутията ти е хубава и добре си ги подредил нещата, остава само да смениш кулъра, да раздалечиш хардовете и да им сложиш задължително някаква духалка около тях.



    Ааа и без малко да забравя - температурите ти са абсолютно в границите на нормалното. Но щом те гони параноята, трябва да се потрудиш

  13. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #11

    Охлаждане...

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Здравейте!

    Не мога да направя коментар по темата, но имам един въпрос:

    При натоварване около захранването(отгоре и отстрани) грее здраво. Махам страничния панел и се охлажда след малко. Радиатора на CPU е студен, а датчика показва около 60 гр. (вероятно грешка в датчика).Та въпроса ми е да пробия ли дупки по подвижния панел за да не загрява( на него няма, всъщност дупки има само отзад) и къде- само отгоре или/и отдолу?



    Благодаря предварително!



    <div align="right">Originally posted by bestman*-*09/07/2004*:* 09:55:13</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Според мен е по-добре ако сложиш вентилатор в задната част на кутията, който да засмуква въздух от кутията и да го изхвърля навън. Ако и тогава не се реши проблема може да се помисли за нещо друго. Провери също това загряване да не е от захранването. Ако то грее много - по-добре го смени.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    374
    #12

    Охлаждане...

    Вентилатор номер 3 трябва да се изключи. Тази кутия няма ли страничен вентилатор за да духа директно в дисковете. Ако няма е по-добре да измислиш някакво захващане - вент номер 3 да духа КЪМ дисковете по някакъв начин. Аз го правя с пистолет за топло лепене и мека подложка за да не вента вибрации на кутията.



    Така да духа просто на вътре или няма ефект (само шуми) или може да влоши нещата, понеже изравлява налягането и в горния край около процесора се създава топъл въздушен джоб. Казвам ти го понеже работя само с chieftec кутии.



    Щом не се загрява около захранването е ОК.



    53C на процесора е чудесно. Не слушай мненията, че имало "голяма разлика".



    със ЗАЛМАН CNPS7000Cu стига 68, но е доста по-тихо (предполагам) от твоя кулър.





    Важно правило - слагай САМО изсмукващи вентилатори ОТЗАД на кутията. Вкарващи не ти трябват, освен ако не духат ДИРЕКТНО в дисковете.

  16. Novice
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    6
    #13

    Охлаждане...

    Такааа, докладвам резултати от експериментите :



    Изходно положение (описано по-горе) :

    -------------

    Idle : 38/41

    Full Load : 42/53



    Раздалечих дисковете и махнах флопито за да има въздух над горния.



    fan 1 - завъртам на 45 градуса

    fan 6 - духа навътре към дисковете

    -------------

    Idle : 37/41

    Full Load : 39/54





    намалявам оборотите на fan 1 на 2800 оборота

    -------------

    Idle : 37/42

    Full Load : 38/56





    Връщам си fan 1 na 3500 оборота и изключвам fan 3 и fan 6

    -------------

    Idle : 39/41

    Full Load : 40/53



    Изключен fan 3, включен fan 6

    -------------

    Idle : 35/42

    Full Load : 37/55



    Връщам Fan 1 както си беше (на 0 градуса)

    -------------

    Idle : 36/42

    Full Load : 38/55



    Това е засега... В крайна сметка понамалихме температурата на дъното. 10Х []



    Радиатора на процесора грее съвсем леко при пълно натоварване, та почвам да се чудя наистина дали това е щото добре охлажда или понеже не опира в процесора както трябва... Също така, възможно ли е температурата, която се докладва за процесора да е от ядрото ? Щото ако е от там, няма ядове...






  17. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    374
    #14

    Охлаждане...

    Ти май не си на ясно, че температурата на HDDтата е МНОГО по-важна от темп на дъното и процесора.



    Но ти си преценяваш..

  18. Novice
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    6
    #15

    Охлаждане...

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ти май не си на ясно, че температурата на HDDтата е МНОГО по-важна от темп на дъното и процесора.



    Но ти си преценяваш..



    <div align="right">Originally posted by pentagod*-*09/07/2004*:* 13:57:58</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Е нали затова ги раздалечих, и сега вента духа директно в тях. Как да им измеря температурата ?

    Ако трябва ще купувам и кулъри за дисковете...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. RAM, CPU с охлаждане и PSU
    От bojidar13 във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 13-04-14, 12:56
  2. Охлаждане - CH 09 SME
    От JaR във форум Климатици Osaka
    Отговори: 2
    Последно: 10-12-12, 07:07
  3. Захранване - охлаждане !
    От jarrett във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 1
    Последно: 24-06-08, 08:31
  4. Водно Охлаждане
    От connect във форум Общ - хардуер
    Отговори: 0
    Последно: 29-01-06, 16:57
  5. охлаждане
    От gonzolito123 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 21-04-05, 12:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе