Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

Помогнете: компютърът забива при игри!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #1

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Много моля за мнение и съвет по следния (голям според мен) проблем:



    Gigabyte 7VT880L

    Athlon XP 2600+

    2x256MB DDR SDRAM

    120 GB Serial ATA HDD

    Axle GF FX 5700LE-8X, 128MB DDR, (250MHz), 128bit, TV OUT, DVI

    записвачка TEAC 52x, флопи

    OS - Windows XP SP1 (интегриран)



    Компютърът е на месец и половина, от столична фирма (естествено "облепен"). Конфигурацията я "измислих" аз.

    Използва го сестра ми - по професия преводач - основно MS Office 2003 (Word, Excel) и браузване в интернет. Освен това - някой и друг филм и някоя и друга игра.



    При закупуването искахме видеокартата да е Gigabyte RADEON 9550, 128MB, но както обикновено става - получаваш не това което искаш, а което има в наличност продавача. Та вместо Gigabyte ни сложиха Sapphire R9550, 128MB.



    Инсталирах Windows XP с интегриран SP1, след това SP2 и всичкия необходим софтуер. Всичко работеше както трябва (а може би не, но не се забелязваше). Но при пускане на (елементарна от гледна точка на видеото) игра - Heroes of Might and Magic III, Syberia II - компютърът (по-точно мониторът) изпадаше в StandBy режим, от който се излизаше само с бутона RESET. Същото се случваше и при пускане на 3DМark 2003. Обадихме се във фирмата и занесохме машината. Там (за моя изненада) ни съобщиха, че видиш ли чипсета на това дъно (VIA KT880) хич, ама хич се нямал с RADEON-a, и при каквато и да е видеокарта с R9550 винаги ще го има този проблем със стендбая. Така че да избираме сами - или друго дъно, или друга (nVidia) видеокарта. Решихме видеокартата - мислейки че това е по-малкото зло и ще се мине само с преинсталация на драйвери. Естествено имаше видеокарта (от този ценови клас) само на Axle - GF FX 5700LE. Сложиха я, и си заминахме по живо по здраво. (благодарен съм че за цялата тази галимация отиде само час и половина).



    Обаче проблемите не свършиха. Още на следващия ден се наложи да преинсталирам Windows-a (не съм сигурен дали беше вирус или някакъв хардуерен проблем). Бях му хвьрлил око на този Windows - корпоративна версия бил, не искаше активация и SP2 се слагаше без никакви проблеми. Обаче ми направи впечатление, че една игра "Pandora's Box" не пожела да тръгне с обяснението, че не може да върви с тази версия на Windows, а на домашния ми компютър с най-обикновена ОЕМ версия със SP1 (да са живи здрави братушките за лечението)си върви като пушка. Но инсталирах отново корпоративната версия (нямах нищо друго под ръка а трябваше да се действа спешно) като реших да не слагам SP2. На прьв поглед всичко мина успешно, за ежеднавната работа по предназначение няма проблеми. Проблемите идват отново при пускане на игри - и то не игри майка си и баща си - елементарни бих казал игри. Става дума за Heroes III и Syberia 2 (нямах време да тествам с HALO,DOOM3 или нещо друго, но и без това проблема го има).



    Какво се случва - при пускане на някоя от тези две игри видимо няма проблеми. В HeroesIII може да поиграеш 10-15 минути преди да се прояви, а може и на 10-тата секунда да стане. Курсора се размазва леко и замръзва с ореол от едри пиксели. Това състояние продължава от 10 секунди до безкрайност (чакали сме го 30 минути), сьщевременно цялата система е блокирала. Ако се оправи след малко отново се случва същото. Ако не - бутона RESET - след което компютьра се рестартира в 640/480 и излиза сьобщението:



    <font color="blue">WINDOWS SYSTEM ERROR

    Microsoft Windows detected and recovered from a device failure.

    Please save yor work and reboot to restorte full functionality</font id="blue">



    Сьщото става и при Syberia 2, като мисля че ще се случва и при всяка друга игра (приложение) което натоварва повече видеоподсистемата. Сложил съм последните видеодрайвери, което не променя нищо.



    Не се занимавам отвчера с компютри, но просто нямам хикаква хипотеза за това къде е проблема и дали той е хардуерен или софтуерен. Както споменах компютърът е облепен и не мога да пипам вътре. В същото време сестра ми не може да си позволи лукса да остави машината в сервиз дори за два дена - все пак с тази машина си изкарва хляба.



    Моля за някакъв съвет: къде според вас е проблема, с какво оплакване да се обьрнем към фирмата?

    Много е неприятно да броиш 800 и отгоре лева и да нямаш пълнофункциоална машина, направо не мога да гледам сестра ми в очите, защото аз я заведох в тази фирма и направих конфигурацията.


  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #2

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    по това което си написал - отговора е SP2 - виж в интернет с кои игри и програми се рита той. Най - доброто засега , за този софтуер си е SP1

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    както sclera е написал при втората инсталация няма sp2, така че по-скоро проблемът е другаде. след като дава device failure по-скоро проблемът е в видеото, или харда. видеото заради прегряване или лош контакт, харда заради неразбирателство с дъното.



    първо предложение - следене на температурите. кажи колко показва на цялата система и на процесора



    второ предложение - слагане на последен bios на дъното. 880 може да е относително нов чипсет, но след 400 всичко на via е меко казано подозрително.



    напълно поддържам mr.techno, че sp2 не ти е нужен. стой си на sp1, добри firewall и antivir няма и да усетиш липсата на sp2.



    допускам, че си слагал де що има последни драйвери на всичко + directx 9.0с, нали?

  5. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #4

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Nyakoi be6e imal podoben problem - vij si settings for the AGP in the BIOS, ako ima6 vgradeno video - izkl. go, testvai si SATA diska - dali ima6 vremenni prekusvaniya i spadove v 4etene/pisane rejim, ne si spomenal kolko Watts ti e power supply. Svali si porgrami za test na memory, HDD, Video i probvai. Check if the Ram is working in Dual channel mode

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #5

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Да дам и аз мнение по въпроса:

    1) Щом и при двата модела видео карти има6 проблем явно проблема не е във видео картата;

    2) Пробвай да изключиш от биос-а FAST WRITES, ako e pusnato;

    3) Нищо чудно да има проблем със драйверите на AGP слота на твоето дъно. Изтегли за твоя чипсет от страницата на VIA или от страницата на производителя най-новите драйвери за чипсета на дъното;

    (Аз на времето имах подобен проблем и се оказа 4е AGP драйвера трябва да се инсталира преди драйвера на видео картата!!)

    4) Виж новите ревизии на биоса за дъното на сайта на производителя. Обикновенно за всяка нова версия се пи6ат бъговете които са отстарнени. Ако в описанието присъства твоя или подобен проблем, то ще се наложи да упдейтваш биос-а. понеже компа ти е в гаранция, ако не си сигурен какво правиш, фирмата е длъжна да ти го направи безплатно!!!

    Това е от мен, надявам се да съм помогнал!!

  7. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #6

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Благодаря за изказаните досега мнения и препоръки!!



    Утре ще опитам да флашна BIOS-а, оказа се че дъното е с версия F3 - най-старата възможна. Ето какво салих от сайта на Gigabyte:



    <font color="blue">F8 2004/11/2</font id="blue">

    Fixed system runs 3Dmark2001 failed with ATI96P128D



    <font color="blue">F7 2004/10/7 </font id="blue">

    Fixed system can't wake up from S1 with USB keyboard\mouse



    <font color="blue">F6 2004/9/24 </font id="blue">

    Restored case open function.



    <font color="blue">F5 2004/8/26 </font id="blue">

    Fixed fail to enter NT 4.0 while no ps2 mouse is plug

    Added Hard Disk Boot Priority option



    <font color="blue">F4 2004/8/4 </font id="blue">

    Added AMD Sempron CPU support



    <font color="blue">F3 2004/5/24 </font id="blue">

    Remove Xpress image ROM

    Added Qflash function support



    Струва ми се че твърде много бъгове са фиксирани (прав е FearMe, че след KT400 всичко е подозрително и като нищо нещата може да се оправят - дано!). Жалко че не помислих за тази възможност със старата видеокарта - можеше и да не се налага смяна... (честно казано съм фен на ATI).

    Ще пиша за получените резултати. Благодаря!



    <font color="blue">//offtopic: Видях още една подобна тема в този раздел (koe e po-dobroto duno от niksan76) и не мога да не си задам въпроса: какви са тези видеокарти и дъна, дето не се разбират помежду си, защо е това бясно бързане и недоизпипване на нещата от производителите, защо в България все незнайно как идват треторазредни компоненти и други все в този дух....

    //</font id="blue">

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #7

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    sclera, относно offtopic-a ти: преди няколко години имах abit дъно и abit gf2 mx, които сложени заедно водеха до постоянни артефакти. поотделно бяха зверове, но заедно... след като в рамките на един и същ производител няма гарантирана съвместимост ти какво очакваш сега, когато куцо и сакато започна да произвежда hardware?

  10. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #8

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Ъпдейтнах BIOS-а, но нищо (видимо) не се промени - компютърът се държи по абсолютно същия начин. Освен това забелязах че по време на "забиването" ако има някакъв background звук (началните екрани на Heroes), то той зацикля като скапана грамофонна плоча. Периода на зациклянето е 4-5 секунди.



    Температурата на процесора (измерено с Everest) e 53-54 градуса, на дъното - 34-36 градуса.



    Майната му, ще го носим в сервиза, така или иначе е запечатан и нищо не може да се променя.



    Благодаря за съветите!!

  11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #9

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    малееееее, как 53-54 градуса?! това е кошмарно високо и съм го предположил още в самото начало. направо е чудно как изобщо е вървял. по-добро охлаждане и гаранция - всичко ще е ок!

  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    45
    #10

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Нямам думи! Мисля че тук пак има проблем с кутията и охлаждането. Може и да греша. Ако обаче случая е такъв - поредно доказателство за некомпетентност и търгашлък по някои компютърни фирми.[!]

  13. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #11

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Изненадан от реакцията на FearMe и kayovas относно температурата на процесора. Ето защо:



    Домашния ми компютър е: Gigabyte 7VAX-A (KT400A), Athlon XP 2400+ (не е клокван), 512 MB RAM, гигабайтска видеокарта ATI RADEON 9200 с 64 MB RAM и всичко останало. Използвам го от близо две години. Винаги когато съм поглеждал температурата на процесора (правил съм го от BIOS и от EVERST) тя е била ТВЪРДО над 50 градуса (за да не кажа 56-58). През топлите летни дни е стигала до 65 градуса.

    Аз и хората които ползваме горната машина нямаме абсолютно никакви оплаквания от нея при тези температури.

    В BIOS-а температурата за shut-down на процесора е 110 градуса и не може да се променя. Понякога съм си задавал въпроса дали тези 110 градуса не са някакъв бъг (в офиса едното РС е с Gigabyte 7N400 Pro (NForce) и BARTON 2500+, като температурата на прцесора е от порядъка на 35 - 39 градуса, но този компютър се помества в една сървърна кутия на колелца със 4-5 вентилатора и смятам че от там са тези ниски температури; shut-down температурата за това дъно е 85 градуса) но вярвам на фирмата-производител, а и както казах нямам никакви оплаквания.



    Гореказаното ме подтиква да се запитам: На какво да вярвам. Очевидно AMD много добре знаят кои са температурите при които процесорите им умират. Но и Gigabyte, които са правили дъното, също би трябвало да знаят това. Съвсем отделен е въпросът за начините за мерене на температура и достоверността на резултатите. Затова хич не се притеснявам (за моя си компютър) - ако изгори някой хубав ден ми се иска да съм наблизо за да мога да го изгася [8D] та да не запаля блока...



    Дъното на сестра ми въобще няма такава екстра (температура за shut-down), затова си мислех, че хората които са го правили знаят какво вършат и при "съвременните" процесори няма нужда от такава функция. Така или иначе ще се ходи на сервиз, нищо не пречи да се сложи мощно охлаждане на процесора плюс някой и друг вентилатор на кутията и дано това да оправи нещата, но честно казано не съм оптимист защото в частен пост saint056a ми писа че е със същото дъно и карта с RADEON 9550 (която е "несъвместима" с КТ880 [] ), така че ще има дълго и тъжно чакане....

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    213
    #12

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Преди години имах същия проблем с дъно Акорп - оказа се че е дефектно дъното и ми отне 1 ден висене при тиквеника в сервиза, който дори се опита да ми каже, че то това било нормално при игрите ма на другия софтуер проблем нямало ... дрън дрън - смениха дъното и всичко си дойде на местата.



    Та вариант 1-ви и най-добър - отиваш при тия дето са ти го продали и им сядаш на врата докато не измислят от къде е проблема. С 2 думи бий ги по главите докато омекнат.



    Преди това обаче - (да не се обиждат другите във форума) във форумите на Хардуеър БГ имаше изписано доста нещо по тоя чипсет като излязоха тогава дъната с него - вземи и прочети какво са писали хората там а и тук предполагам. Пробвал ли си нови драйвери - по специално последните VIA - мисля че от там чипсета имаше някакви проблеми .... май имаше и някакви проблеми със SATA хардовете ...



    Температурата си звучи нормално - но нищо чудно под товар както е при игрите да се дига още. А и не е ли голяма разликата с тази на сензора на дъното?? (това да кажат клокърите) И това което ми хрумва в случая пак опира до сервиза - примерно да не са сложили добре термо пастата .... ЗАЩО НЕ ПРЕКАРАШ НЯКОЙ ТЕСТ който не е за графиката ???

  16. Member
    Тук е от
    Feb 2002
    Мнения
    203
    #13

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    Проблема не е в температурата на процесора ако тои реално е около 55 градуса.Пробваи да изключиш FAST WRITES от BIOSa ако и това не помогне сменяи дъно макар че на мен ми се струва че видеото се дъни но трябва да си голям карък да вземеш 2 fu**d видео карти.





    ПС

    Пробваи да тестваш паметта

  17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    45
    #14

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Изненадан от реакцията на FearMe и kayovas относно температурата на процесора. Ето защо:



    Домашния ми компютър е: Gigabyte 7VAX-A (KT400A), Athlon XP 2400+ (не е клокван), 512 MB RAM, гигабайтска видеокарта ATI RADEON 9200 с 64 MB RAM и всичко останало. Използвам го от близо две години. Винаги когато съм поглеждал температурата на процесора (правил съм го от BIOS и от EVERST) тя е била ТВЪРДО над 50 градуса (за да не кажа 56-58). През топлите летни дни е стигала до 65 градуса.

    В BIOS-а температурата за shut-down на процесора е 110 градуса и не може да се променя. Понякога съм си задавал въпроса дали тези 110 градуса не са някакъв бъг (в офиса едното РС е с Gigabyte 7N400 Pro (NForce) и BARTON 2500+, като температурата на прцесора е от порядъка на 35 - 39 градуса, но този компютър се помества в една сървърна кутия на колелца със 4-5 вентилатора и смятам че от там са тези ниски температури; shut-down температурата за това дъно е 85 градуса) но вярвам на фирмата-производител, а и както казах нямам никакви оплаквания.

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Чак сървърна кутия не нужно да слагаш, за да имаш нормална температура на Машината като цяло. Имал съм като гореизложения проблем, само че с други компоненти - машината ми забиваше не от висока температура на процесора(65-70 градуса за Т-бърд), а от видеото, което прегряваше. Смених си кутията и захранването(него, защото ме бяха излъгали, че е 300W) и всичко си дойде на мястото.

    При сегашния случай не твърдя че е точно така - новите машини си греят малко повече като цяло. Причината да забива един комп може да е всякаква, а че забива при игри е съвсем нормално, защото те товарят повече.

    за АМД мисля че пределната температура е около 85 градуса. Все пак зависи от модела

  18. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #15

    Помогнете: компютърът забива при игри!

    ами реакцията ми е такава, защото аз съм с t-bred b 1700+ (1467 реални), o/c до 2200 реални, при това с повишаване на волтажа, като максималната температура, която съм виждал е 52 градуса или по време на кодиране на видео, или след doom3, а това са нещата, които реално най-товарят компа. затова 53-54 градуса в idle за мен са кошмарно високи ( ако са реални ).

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Лаптопи за натоварващи игри до 1110лв! ПОМОГНЕТЕ МИ!
    От plamo_pl2 във форум Мобилни устройства
    Отговори: 17
    Последно: 09-07-12, 15:18
  2. Отговори: 1
    Последно: 08-10-08, 20:44
  3. Отговори: 23
    Последно: 02-08-06, 09:59
  4. Компютърът ми увисва
    От Jenny във форум Общ - хардуер
    Отговори: 17
    Последно: 03-02-05, 02:57
  5. Компютърът влачи
    От Lord Steve във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 08-01-04, 05:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе