Здравейте!
Конфигурация:
Fortron 350W
Asus A7V8X с iPanel deluxe
Duron 800@1067 със Zalman 7000B
Ati AiW Rage 128 PCI
160 GB Seagate ATA100 2 MB
LAN Intel, свързан съм 24/7 към мрежа на ISP
DVD и CDRW
FDD Teac
Вчера се сблъсках със следния проблем:
Сложих си чекмедже за HDD, компа не можа да boot-не, реших, че чекмеджето има претенции да бъде разпознато като отделно устройство и трябва да рестартирам, да вляза в BIOS и да го намеря, като след това запазя новите настройки.
Рестартирах, натиснах DEL, когато присветнаха диодите на клавиатурата. Компа заби на 3d, което според книжката на iPanel-а ми означава „инсталиране на PS/2 мишка.
Рестартирах и не натиснах DEL. Компютърът boot-на, зареди XP-то и в Explorer виждах диска в чекмеджето и можех да работя с файловете в него.
Реших да се боря с проблема в BIOS и рестартирах. При всеки опит да вляза в BIOS, компютъра забиваше по подобен начин, на 3d. Възможно е при някой от опитите да е забил и на нещо друго, но не съм сигурен. Реших, че проблемът е в чекмеджето (купих го настаро от участник във форума) и го махнах. Пак можех да стартирам XP, но при всеки опит да вляза в BIOS, компютъра забиваше. Реших, че ако върна настройките по подразбиране, нещата ще се оправят. Изтрих си BIOS-а по всички правила и сега вече, натискам или ненатискам DEL, компютъра забива на 41, което според книжката на iPanel-а означава „инсталиране на FDD-контролер”. Това е. Мониторът се включва за малко и после цъква и дотам. Диодът от зелен става зеленикаво-жълт, но не и кехлебарено-жълт, това също ми се вижда необичайно.
Чудя се, дали не съм пипнал вирус защото пощата ми се пълни с по около 60-70 писма дневно от разни admin-и и postmaster-и и mailer-deamon-и, но още в началото, когато заби и после не искаше да влиза в BIOS, сканирах с deepscan на NOD32 с последни дефиниции и не изкара нищо.
Другото, което ми хрумна, е чекмеджето да е било дефектно (или нестандартно) и да ми е опукало I/O контролера.
Може и просто да е съвпадение и да му е дошло времето?
Или нищо му няма на к_ _ _ _ _ _ о и само се преструва?
Някой има ли някакви идеи?
Благодаря!