Изведнъж след 4-годишно ползване пералнята ми започна да пуска кал по дрехите. Предполагам, че са някакви отлагания. Как да я изчистя не знам. Пуснах я с Калгон и препарат за бяло пране на 90гр., но нищо не стана. Приемам съвети. Моля за помощ.
Изведнъж след 4-годишно ползване пералнята ми започна да пуска кал по дрехите. Предполагам, че са някакви отлагания. Как да я изчистя не знам. Пуснах я с Калгон и препарат за бяло пране на 90гр., но нищо не стана. Приемам съвети. Моля за помощ.
Отворете си капака за филтъра и си изчистете филтъра на пералнята.
В зависимост от броя и количеството на пранетата е добре филтъра да се чисти поне на 2 месеца веднъж.
Вижте си упътването за пералнята къде ви е филтъра и как се сваля и чисти.
В момента в Лидл продават препарат за почистване на перални и по-специално на барабана. На моята пералня има специална програма Drum Clean, но може с тоя препарат да се ползва и стандартна програма на 60 градуса. Не знам колко работа върши, ама 2лв какво му даваш.
Ето го: Течен препарат за почистване на перални машини - Понеделник, 06.10. - LIDL Заслужава си!
След почистване на филтъра продължи да пуска "кал" по прането. Взехме препарат за почистване на перални от дрогерии "DM" и ще видим след него дали ще се оправи. Една приятелка днес ми каза с белина да пусна празна пералня, друга пък с оцет...Ще видим след този препарат и пак ще пиша.
Това не е кал,а мизерии от лагер-изпуснал ти е семеринг.Пералнята ти е за ремонт.
Хора, пералнята се оправи с този препарат от DM за почистване на перални. Слава богу! Все едно нищо не е било..
БГ мамите ги чистят със сода. Трябва да видите там за конкретното количество което се слага...
Със сода почистват пералните? или при всяко пране слагат сода? И това чух - че содата може да замести Калгона.. Вече не знам. Едни казват, Калгона е чисто рекламен трик и особено в София няма нужда от него. Други - че е необходим в места с много варовита вода, а трети, че може да се замести със сода. Вече и аз не знам какво да правя за да предпазя пералнята си.
Ами първата си пералня я купих през 1983 година -ТАТРАМАТ.Нашата вода в Ямбол е силно варовита.25 години работи и хабер си нямаше какво е това КАЛГОН.Ако ти спират често водата поради аварии и нямаш филтърче на входа или е изгнило вече, просто влиза кална вода след аварията.Провери на входа на маркуча за студената вода и ако нямаш си купи една мрежичка за 20-30 стотинки.А КАЛГОН-а си е жива сода бикарбонат, ама много по-скъпа.Най-лесния начин за почистване е един празен цикъл на висока температура и почистване на турбината на помпата и филтъра.
Ами тои калгона не много по различен от СОДА
Не се слага всеки път. Слага се само веднъж при нужда(като в твоя случай). Върти се една празна пералня със сода вместо прах и тя трябва да ти измие отлаганията. Качествените прахове си имат добавки против отлагания и варовик. Така, че ако ползваш хубав прах и спазваш нормите, не би трябвало да имаш проблеми...
Също така, варовик се отлага когато переш на висока температура...
Много благодаря за отговорите ви. Знаех си, че мога да разчитам на вас!
- - - - - - - - - -
Калгона се слага всеки път, а не веднъж на няколко пранета.Предназначен е да не допуска отлагането на котлен камък.
Не служи за почистване и разтваряне на последния.Общо взето пълен булшит.
Забележително обаче е освен с отсъствието на всякаква полза от него и с натрапчивостта с която се рекламира.
Първо драматично се твърдеше как изгаряли моторите от липсата на калгон.Показваха набеден "специалист" който драматично мяташе съвършенно чист и здрав мотор.Цирка бе пълен.
Друго скалъпено твърдение е че производителите на перални препоръчвали Калгон.
Нищо подобно.Никъде, в никой официален сайт, на никой производител няма да срещнете подобна препоръка.
Няма и как да има.Няма такава препоръка и в потребителските инструкции.И отново и там няма как да има.
Има препоръките да се използват препарати против отлагане на котлен камък при силно варовита вода.
Никъде обаче не е казано, че това трябва да е Калгон, а тези вещества се съдържат в съвременните прахове.
Колкото и да ви кандърдисват - нито една пералня не е увеличила живота си нито със секунда благодарение на Калгон.
Ремонтирал съм повече от 5-6 000 перални от всякакъв вид и досега не съм срещнал нито една повредена от натрупания варовик.Нито една
От първите перални(Ревтруд 55(1955г),Еп60,Еп65, Роса о1.....) до барабаните на всички автоматични с малки изключения на полуавтоматичните са все от неръждавейка, а по нея варовик се задържа изключително трудно.
При обикновенната съветска пералня Рига можеше да се наблюдава спиране на цикулацията на водата през турбинката.
Само при Аурика 70 и 80 маркуч дълъг 10см и струващ вълнуващите 50ст се нацепваше и протичаше , но отново без други последствия.
Предполагам, че малцина от потребителите и то на солидна възраст само са чували за тази праисторически уреди от съветските времена.
Който иска обаче нека си слага Калгон.Както е казал Дякона: "Свобода и всекиму своето".
Ха-ха.Ние имахме Аурика.Мисля беше 80. С горно пълнене и 2 казана/дупки- за пране и за изцеждане/центруфогиране...