Хладилник-фризер Miele. Купен е втора употреба, затова нямам други данни. Машината е двукомпресорна с фреон R600a. Подохлаждането на фризера е изолирано и компресора му (с 95% сигурност) е сменян преди да го купя. Какво не ми харесва - когато работи компресора на фризера се чува къркорене, а температурата на кондензатора е ниска (41 на входа и 38 на изхода). Това за мен е малко фреон, но не толкова, че да не изстудява достатъчно (на "Super" стига до -32гр, което е максимума на неговия светодиоден термометър), благодарение на което местни майстори ми казват, че е добре и да не го пипам (като им кажа, че от тях искам да го продухат (въпреки, че според мен няма симптоми на запушване), да сменят филтъра и да сложат вентили (и на горещата страна)), а останалото е моя работа. И се опитват да ме убеждават, че къркоренето (т.е. недостатъчното количество течност в кондензатора и смесването му с пара ( от там спадане на студопроизводството)) не е проблем и така си работел този фреон... На мен ми се струва, че не е така, най-малкото, защото спя в тази стая... Хладилникът не издава звуци, но също му е недостатъчно топъл кондензатора (48 на входа и 46 на изхода). И тези малки разлики между входовете и изходите на кондензаторите не ми харесват... Всмукателните тръбички на компресорите са (според мен) по-топли от необходимото (но моята преценка може да не е меродавна, защото се основава само на теоретични знания, но без практически опит - не съм хладилен техник). Тази на хладилника е горе-долу със стайна температура (дори малко по-висока може би), а тази на фризера студенее (около 10гр. по преценка на ръка) и това при включени компресори! За конденз или скреж изобщо не може да се говори! От друга страна не знам дали трябва да са по-студени, защото те са и топлообменници - капилярките влизат в тях. За експеримент сложих един стаен вентилатор да духа по кондензаторите, в резултат на което къркоренето не изчезна, но намаля и започнаха и двата уреда да работят по-малко - при неотваряни скоро врати хладилника работи ~12мин и почива ~25 (без вентилатор, а с него 9-10/27-28), а фризера 14-15/24-25 без и 12-13/25-26 със.
Какво е вашето мнение - имат ли нужда от още фреон както аз си мисля, или някъде бъркам?