Отговор: Съвет за избор на 5.1 система
Честито и със здраве (и кеф) да си ги ползваш! :Drinks:
Виж на предната страница за "бананите" - поръчани от Китай ще ти излязат доста по-евтино - удобни са при свързване на колонния кабел .
Колонен кабел ... според нивото на компонентите , така че нещо около 2-4лв метъра ще е достатъчно -
https://www.avitel-bg.com/real_cable...00t--2x2_00mm2
http://www.tsmbg.com/index.php?route...product_id=314
https://besthifistore.com/product/22...spvim-200.html
Не слагай банани , напълно излишни са, освен ако нямаш намерение да разнасяш колоните по купони / да ги закачаш и откачаш често/. Тези които се продават / Nakamichi - тотал менте / , не са нищо особено , тези които са хубави струват повече от колоните ти. Ако пък ще ги разнасяш по купони , ще се сбогуваш бързо с пиЯно лака / пиян - пиано /. Не надувай много , ресивъра ти е доста над това , което могат да поемат колоните.
Аз често преглеждам PiterTayson за далаверски колони , ама няма евтино. Пиано лак моделите 555 и 777 се харчат като топъл хляб , защото новия модел има пиано лак само на лицевия панел и цената е май малко над 1200 кинта чифта. Дали - мали и подобни са на близки цени но 2 бр фронтални такива тежат колкото 1 бр Ямаха / 777 са 25 кила едната/. Аз тонколона дето се вдига с една ръка не признавам / не говоря за букшелфа/.
https://petertyson.co.uk/speakerssub...order=position , който има интерес да погледа ....
Цитат:
Първоначално публикувано от
schols
Колкото по дебели толкова по добре, или ?
Имам и още едно питан. Ако взема същите колони и за одзад, дали ще е добре. На добра цена мога да ги взема.?
Добре е да са "дебели", но пък качественият кабел и на толкова "дебел" може да е по-добър от уж "по-дебелия" ;) - сегашният ми QED original е почти два пъти по-тънък от предишния, но колоните ми с него е звучат доста по-добре
.
За "бананите" си е въпрос и на личен избор - ако са и добре кримпнати е още едно предимство, че старите ми кабели без банани и клримпване бая се бяха окислили след няколко години влажен морски въздух ...
Щом ги вземаш на добра цена нищо не пречи да вземеш още 2 за съраунда - тъкмо напасването ще е по-добро.
Какви са тия banana plugs по 350лв? :D Хората свързват колони за по 10 000лв бройката с banana plugs на Amazon Basics и Monoprice.
Аз мога да ти кажа каква е ползата от banana plugs, дори и да не се налага да ги разкачаш постоянно. Кабелите корозират по-малко ако са вързани на банани, защото имат по-малък контакт с въздуха. Свалих един и същи кабел, който от едната страна беше с banana plug, а от другата беше оголен и затиснат просто. Единият край беше почти зелен, а другия си беше такъв, какъвто си е кабела по принцип.
Ако се вземаш меден кабел, гледай да е OFC (безкислородна мед).
При малки разстояния (два метра кабел например) и със 2x1.5 мм2, ще стигнат за да захранят малките букшелфи.
Real Cable CAT150020 2x1.50mm2 Speaker Cable
Real Cable CAT250015 2x2.50mm2 Speaker Cable
Ако мяташ да вземаш подови за предни (по-на татък), а сегашните да ги направиш за съраунд. Тогава кабела (меден)трябва да е с по-голямо сечение 2x2.5 мм2, като минимум.
За мен конекторите тип "банани" (освен по-горната причина спомената от w00x) при свързване се удобство.
Например ако трябва да разкачиш в даден момент тонколоната.
Така и за проби, смяна на местата (в конфигурация 5.1) тестване на други тонколони и прочие.
Е , който си купува банани по 3 лв парчето или кабел по 80 стотинки метъра ще му е зелено не , ами зелено.
Моите тонколони ги разкачам само като си купя нови .....
- - - - - - - - - -
Цитат:
w00x
Какви са тия banana plugs по 350лв? :D Хората свързват колони за по 10 000лв бройката с banana plugs на Amazon Basics и Monoprice.
Аз мога да ти кажа каква е ползата от banana plugs, дори и да не се налага да ги разкачаш постоянно. Кабелите корозират по-малко ако са вързани на банани, защото имат по-малък контакт с въздуха. Свалих един и същи кабел, който от едната страна беше с banana plug, а от другата беше оголен и затиснат просто. Единият край беше почти зелен, а другия си беше такъв, какъвто си е кабела по принцип.
Единия край трябвало да ти е с калаен цвят , щото се запояват, другия зелен. В твоя вариант е трябвало и двата края да се зелени. Банана нищо не помага без припояване. Освен да се клати кабела в тялото.
350 лв за банан е евтино. Хубавите са по 3500 лв , ама тук не е милионерски клуб все пак. Ако погледнеш и шпайкове за тон колони може и инфаркт да получиш. Ама не в Алиекспрес.
Ако приемем , че хола ти е 5 на 3.5 метра , за задните съраунди трябват 16 м кабели - 2 метра до колона+3метра до късата стена+3 м до ресивъра / за центъра +-2 м , за фронталните 9 метра / 1.5 до входа+3 м до ресивъра х двете/, сметката става грубо 16+2+9 равно на 27 метра. Един метър хубав кабел е около 50 лева / ако някой спори ще пусна линкове , но не е важно /, така че ако много се заиграваш ще ти трябва ипотека , за да си начешеш егото https://www.amazon.co.uk/Van-Den-Hul...153049&sr=8-10 за пример само- евтинджос кабел 5.5 м - 50 паунда. За хубави кабели имате Гугъл и вие , ама няма да ви хареса ....Амазон не е мястото да се купуват hi-fi кабели. Просто е пример.
https://www.futureshop.co.uk/van-den...ted-cable-pair тези никога няма да станат зелени .... и без банани.
Slusatel, тези кабели от метър 50 лв отиват в друга категория.
Когато направиш домашно кино да кажем за 30 "бонбона", що да не вземе кабел и 50 долара (за метър)
При бюджетните ситуацията е различна:с малко пари да се направи прилично кино.
Както каза по-напред в темата, че си сменил тонколоните със по-скъпи, и разлика е имало но не е съезмерима с цената им.
Същото положение е и при кабелите. Има разлика но тя е малка част от общата картина.
По важното в случая източника/усилвателя/тонколоните
След това са кабелите.
Между другото в youtube e пълно със видеа как да си направиш добър (и изглеждаш добре) hi-fi кабел за малко пари.
Хора, дайте по темата...стига с тия банани и кабели по 10к... :)
Кажете ми ако взема оше едни същите колони, добре ли ще е за задни...демек да имам 4ри еднакви от пред и отзаде?
Цитат:
Slusatel
Е , който си купува банани по 3 лв парчето или кабел по 80 стотинки метъра ще му е зелено не , ами зелено.
Моите тонколони ги разкачам само като си купя нови .....
- - - - - - - - -
Единия край трябвало да ти е с калаен цвят , щото се запояват, другия зелен. В твоя вариант е трябвало и двата края да се зелени. Банана нищо не помага без припояване. Освен да се клати кабела в тялото.
350 лв за банан е евтино. Хубавите са по 3500 лв , ама тук не е милионерски клуб все пак. Ако погледнеш и шпайкове за тон колони може и инфаркт да получиш. Ама не в Алиекспрес.
Ако приемем , че хола ти е 5 на 3.5 метра , за задните съраунди трябват 16 м кабели - 2 метра до колона+3метра до късата стена+3 м до ресивъра / за центъра +-2 м , за фронталните 9 метра / 1.5 до входа+3 м до ресивъра х двете/, сметката става грубо 16+2+9 равно на 27 метра. Един метър хубав кабел е около 50 лева / ако някой спори ще пусна линкове , но не е важно /, така че ако много се заиграваш ще ти трябва ипотека , за да си начешеш егото
https://www.amazon.co.uk/Van-Den-Hul...153049&sr=8-10 за пример само- евтинджос кабел 5.5 м - 50 паунда. За хубави кабели имате Гугъл и вие , ама няма да ви хареса ....Амазон не е мястото да се купуват hi-fi кабели. Просто е пример.
https://www.futureshop.co.uk/van-den...ted-cable-pair тези никога няма да станат зелени .... и без банани.
Не четеш. :) Кабелът, че беше гаден - беше. От страната с банана плъга обаче нямаше проблем. От другата имаше.
Търсих, търсих, 350лв банан не успях да намеря. Какво остава за 3500.
Казах ти, че хора със системи за по 30, 50, 200 000, използват нормални, стандартни banana plugs от по 2-3 долара.
В момента се опитваш да ми обясниш как храната ти е по-вкусна ако я ядеш със сребърна лъжица. Тия неща съм ги чел, чел, но най-интересното е, че в сляп тест никой не може да каже разликата. При замервания с уреди - пак няма разлика.
Стига глупости. Кабелът е кабел. Стига да не е супер гаден. Дали един и същи кабел се продава за 100 или за 10 000 - той си е същия кабел. Ако го срежеш - ще видиш едно и също нещо. Ако го замериш - също. Повечето хора със скъпи системи си правят сами кабелите от кабели на нормални цени. Чудя се защо..
Същия кабел от твоя линк, тук е 1400 паунда, а не 2100.
https://www.audiosanctuary.co.uk/van...-per-pair.html
Това по-лош ли го прави? Риторичен въпрос е това.
Просто хвърляш някакви цифри, без да ги подкрепяш с факти, че цифрите реално си заслужават.
HDMI и USB кабелите ти по 150лв не метър ли са и те? :)
Цитат:
schols
Кажете ми ако взема оше едни същите колони, добре ли ще е за задни...демек да имам 4ри еднакви от пред и отзаде?
Не го чети изобщо какво пише, това са глупости. Всякакви нормални медни кабели ще ти свършат работа. :)
Да, по принцип е препоръчително всичките колони да са еднакви. Причината хората да слагат по-големи колони отпред и по-малки отзад е, че:
1. По-евтино е.
2. По-лесно се наместват малки колони за съраунд, отколкото големи кули.
3. През 95% от времето ще е едно и също с малките, както ще е и с големите.
Та на кратко - да. Добре ще е да имаш еднакви.
Цитат:
svetlio1
Добре е да са "дебели", но пък качественият кабел и на толкова "дебел" може да е по-добър от уж "по-дебелия" ;) - сегашният ми QED original е почти два пъти по-тънък от предишния, но колоните ми с него е звучат доста по-добре
.
За "бананите" си е въпрос и на личен избор - ако са и добре кримпнати е още едно предимство, че старите ми кабели без банани и клримпване бая се бяха окислили след няколко години влажен морски въздух ...
Щом ги вземаш на добра цена нищо не пречи да вземеш още 2 за съраунда - тъкмо напасването ще е по-добро.
Цитат:
schols
Е нали вече беше отговорено...
Само внимавай да не вземеш CCA кабел. Масово се продават такива. Няма запояване, за звук… Търси чиста мед 4-5 9-ки и колкото по-дебел, толкова по-добре!
Исках да кажа , че въобще не си заслужава да се мятат едни пари за нищо. Банани и скъпи кабели е почти безсмислено, освен ако не си знаеш парите.
Разбира се , че е по-добре предните колони да са големи, усилвателя на колегата е доста мощен . Всеки сам си преценява.
Цитат:
Slusatel
Исках да кажа , че въобще не си заслужава да се мятат едни пари за нищо. Банани и скъпи кабели е почти безсмислено, освен ако не си знаеш парите.
Разбира се , че е по-добре предните колони да са големи, усилвателя на колегата е доста мощен . Всеки сам си преценява.
За бананите според мен е все тая, кой както му харесва. За кабелите не съм съгласен, има разлика и понякога тя е доста съществена. Приема се, че до 10% от стойността на системата са за кабели, всеки сам си решава, разбира се. Неприятното, е че вече трудно се намира меден кабел, всеки гони цена и трябва да си отваряш очите на четири.
Бих погледнал за кабели от Амазон Англия, имат техни кабели, които са на прилични цени. Освен тях на Ван Дам има читави кабели (да не се бърка с Ван Ден Х'й :))) Преди време взех от там на QED кабел (класик се водеше) на метър и съм доволен.
Същата работа вършеха едно време и обикновените медни многожилни електрически кабели примерно ШВПС 2х2.5. Преди да ги "демократизират" и тях.
Не знам какво им беше съдържанието на кислород в медта и чистотата й, но не съм ги видял да се окислят дори при влагата до морето. В нормални домашни условия, а не в мазето или на тавана, разбира се.