Резултати от 1 до 9 от общо 9

Връзка м/у покритието и батерията

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #1

    Връзка м/у покритието и батерията

    Здравейте!

    Мой познат развиваше теорията, че има връзка между силата на сигнала на клетката, в чийто обхват се намира GSM апаратът и скоростта, с която той "харчи" батерията си. С други думи, при по-слаб сигнал (покритие) апаратът превключвал на по-голяма мощност, за да подържа комуникация с клетката (или нещо такова, не съм сигурен дали го разбрах правилно) и така батерията се изтощавала по-бързо.

    Това звучи логично, но вярно ли е?

    Благодаря предварително!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,086
    #2

    Връзка м/у покритието и батерията

    Освен ,че теорията е вярна е лично изпробвано при мен. На селото ми покритието на гсм-а ми се колебае м/у 1 чертичка и без обхват ,като съм там батерията ми пада по бързо със средно 1-2 дена ( инфото е на око въпреки ,че съм го забелязал не съм правил "тестове" ).



    пп. гсм-а ми издържа 5-6 дена така ,че 1 ден по рано не е много ,но всеки си прави сметката

  4. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #3

    Връзка м/у покритието и батерията

    Подкрепям Zygot. На един сайт където чета ревюта на gsm-и, авторът често споменава, че даден апарат работи еди си колко дни в Москва и обикновено с 1-2 дни повече в западна Европа заради особеностите на мрежата (демек покритието).



    ПП. Това е въпросният сайт.

  5. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #4

    Връзка м/у покритието и батерията

    ОК, значи приемаме, че е така. Сега да задам втория си, основен въпрос, заради който всъщност повдигнах темата. Ситуацията е следната:

    В момента съм в Канада, абонат съм на местния доставчик Fido. Той е сравнително малък, нов и има покритие само в големите градове, при това слабо. При мен, например, сигналът се колебае между 1-во и 2-ро деление от 5 възможни. Въпреки всичко, тъй като не пътувам и тъй като има допълнителни бонуси, услугата ме устройва, с изключение на факта, че се налага да презареждам батерията средно на 3 дни. Апаратът е SonyEricsson T610, нов, купен от тук и според указанието би трябвало да издържа доста повече. Затова си помислих дали проблемът не е в слабото покритие. Оказава се, че най-вероятно е така.

    Междувременно друг доставчик - Rogers, купи Fido. Rogers има отлично покритие и силен сигнал - мой познат е техен абонат и винаги има 5 от 5 индикация на сигнала. В резултат на закупуването аз сега имам възможността срещу малка допълнителна месечна такса да се възползвам от покритието и мрежата на Rogers, докато все още си оставам абонат на Fido. Та ми хрумна, ако направя това, дали батерията ми ще издържа повече, щом като вече апаратът ще комуникира с клетка с по-силен сигнал?

  6. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #5

    Връзка м/у покритието и батерията

    Ако можеш - пробвай за 1 месец да видиш какъв ще е ефекта. От друга страна, дали си заслужава да се доплаща за услуга като презареждането на батерията е безплатно? И не на последно място - работата на апарата в мрежа с по-добро покритие осигурява комуникация при по-ниска мощност на предаване, което е в плюс за здравословното състояние на човека (това е противоречиво, и въпреки всичко смятам, че със здравето шега не бива).

  7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #6

    Връзка м/у покритието и батерията

    Напълно подкрепям казаното от Ско!

    Разхода на енергия от батерията е пропорционален на излъчваната мощност. Операторите с добро покритие ползват както 900MHz (за основно покритие) така и 1800MHz за покриване на места със слаб сигнал (така наречените "микро клетки"). При 1800MHz обаче се излъчва двойно по-малка мощност!

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #7

    Връзка м/у покритието и батерията

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...работата на апарата в мрежа с по-добро покритие осигурява комуникация при по-ниска мощност на предаване, което е в плюс за здравословното състояние на човека...<div align="right">Originally posted by Ско*-*19/05/2005*:* 20:45:38</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Е, за това въобще не бях се сетил, а то само по себе си дава категоричен отговор на въпроса. Дори само по тази причина още утре отивам да си сменя обхвата. Това е достъпно като допълнителна услуга към пакета, мога да я пускам и спирам когато си пожелая.

  10. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #8

    Връзка м/у покритието и батерията

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Операторите с добро покритие ползват както 900MHz (за основно покритие) така и 1800MHz за покриване на места със слаб сигнал (така наречените "микро клетки")<div align="right">Originally posted by Lupus*-*19/05/2005*:* 22:23:39</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Lupus, това обяснява ли странното според мен явления, че апаратът ми, както нормално си показва 1-2 деления обхват изведнъж рязко скача на 5 за няколко секунди и после пак така рязко пада пак на 1-2? Може би точно в този момент минава за малко в друга клетка, която излъчва на друга честота и съответно сигналът е по-силен и после пак се връща на старата? Или пък за момент превключва на по-голяма мощност, при което дава пълно покритие, а после, виждайки, че има възможност, отново сваля мощността? Или всъщност това е едно и също? Обърках се май вече...





    И още нещо:

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">При 1800MHz обаче се излъчва двойно по-малка мощност!<div align="right">Originally posted by Lupus - 19/05/2005 : 22:23:39</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Кой излъчва двойно по малка мощност в този случай? Клетката или апаратът?

    Мога ли и как да разбера на колко MHz работи в даден момент апаратът? Чисти теоретично, мога ли да го накарам да работи само на тази честота, респективно мощност?

  11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #9

    Връзка м/у покритието и батерията

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Lupus, това обяснява ли странното според мен явления, че апаратът ми, както нормално си показва 1-2 деления обхват изведнъж рязко скача на 5 за няколко секунди и после пак така рязко пада пак на 1-2? Може би точно в този момент минава за малко в друга клетка, която излъчва на друга честота и съответно сигналът е по-силен и после пак се връща на старата?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Ако си в движение такива резки скокове за възможни - преминаваш през участъци с по-силен или по-слаб сигнал. Не е задължително това винаги да е свързано със смяна на клетка. Ако обаче телефона стои неподвижен на едно място, а нивото на сигнала "играе", това вече не е нормално. Проблема може да е както в телефона, така и в клетката. Индикатора показва нивото на приетата, а не на излъчената енергия.



    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Кой излъчва двойно по малка мощност в този случай? Клетката или апаратът?

    Мога ли и как да разбера на колко MHz работи в даден момент апаратът? Чисти теоретично, мога ли да го накарам да работи само на тази честота, респективно мощност?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Апаратът. Нямаш възможност да влияеш на мощността или на коя честота да работи. Това системата го определя автоматично.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. lg 42 pg3000 Проблем с покритието на екрана
    От georgidd във форум LG телевизори
    Отговори: 8
    Последно: 09-11-11, 15:54
  2. Батерията на Е66 държи ден?!
    От bodlivez във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 3
    Последно: 21-08-09, 10:55
  3. време на зареждане на батерията
    От ManiMani във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 4
    Последно: 14-05-07, 14:50
  4. Батерията на лаптоп
    От wiseacre във форум Общ - хардуер
    Отговори: 9
    Последно: 23-03-06, 00:35
  5. Проблем с батерията
    От TopBG във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 8
    Последно: 17-02-05, 22:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе