Оригинаната ми батерия май нещо почна да издиша и реших да си взема нова батерия.
Старата е BL-5F 950 mAh. В интернет гледах че може да се сложи батерия BL-6F за Nokia N95 8GB която е 1200 mAh.
Ами това ми подейства доста зарибяващо.
Разходих се по магазините и се оказва че масово се продава BL-6F която е абсолютно менте.
На нея не пише че е с капацитет 1200 mAh. Цена - около 10 лева в зависимост от магазина.
Даже в един магазин вече бях дал парите, и като питах какъв капацитет има казват ми че е около 900 mAh.
На честна дума. Викам - я да видим в интернет колко трябва да е капацитетът на BL-6F и продавачът се смахмузи.
Прибрах си парите и си излязох.
Обикалям си магазините и установявам че масово се продават точно такива батерии. Нямат холограмен стикер на Нокия.
В един магазин откривам BL-6F с опаковка на Нокия, холограмен стикер и пише 1200 mAh. 25 лева.
Вземам я отивам си у нас, режа я отгоре за да влезе при камерата и я поставих. Викам си - кеф!
Зареждам 14 часа, пълно разреждане и после още 14 часа зареждане.
След това и меря капацитета. П-ъ-л-н-а скръб. 900 mAh !!!
Капацитета го меря с една програма на Nokia - Energy Profiler. Мери ток, напрежение, мощност, изразходван капацитет mAh, сигнал на клетката, трафиц Wi-fi и други работи.
Извод - няма такова животно - батерия 1200 mAh. Независимо какво пише на опаковката и независимо колко скъпо сте я купили.
Нямам намерение да правя рекламация и да се разправям с някакви неграмотни тиквеници и да ги убеждавам как точно се проверява капацитет на батерия.
Това е безнадеждна мисия.