Отговор: Цифрова ефирна телевизия DVB-T / FAQ - обсъждане
Не знам дали хората на правителството четат нашия форум,:))но те бързо стигнаха до двата правилни начина, по който може да се реши проблема с малко пари.
Все пак за мен ретранслаторите са по-доброто решение. Кабелизацията на едно село с ограничен брой канали не е проблем като еднократен акт, но мрежата после иска поддръжка и това са постоянни разходи.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lupus
Кабелизацията на едно село с ограничен брой канали не е проблем като еднократен акт, но мрежата после иска поддръжка и това са постоянни разходи.
Ретранслатора също има разходи за ток, подръжка. Интересно кой ще ги поеме - би трябвало да е кметството на селото.
От 2 дни BNT1 са с автоматичен WSS сигнал за 16:9
Nova Sport HD
Btv HD
Btv Action HD
Ring BG HD
News 7 HD
Вероятно ще ги има ефирно, но платено на мултиплекса на HD Media Services - 2015 година
Цитат:
hristoslav2
Ретранслатора също има разходи за ток, подръжка. Интересно кой ще ги поеме - би трябвало да е кметството на селото.
Разходите за поддръжка на един селски ретранслатор са значително по-малки от поддръжката на една кабелна мрежа, дълга километри и опъната по стълбовете. Знам го от личен опит!
Разхода на ток за съвременен ретранслатор е колкото за една 100W крушка! Тези разходи може да ги поеме както кметството така и НУРТС, ако държавата го задължи.
Цитат:
hristoslav2
От 2 дни BNT1 са с автоматичен WSS сигнал за 16:9
Не бих го нарекъл точно автоматичен. WSS-а на BNT_HD май от самото начало си беше твърдо 16:9, а сега пуснаха и на BNT твърдо 16:9. Поне така ни дават шанс ръчно да си сменяме aspect-а. Единствено BNT2 от както съм имал досег с цифров приемник (преди 2 месеца) имат коректен WSS който в повечето случаи отговаря на формата на предаването. Много рядко срещам крива картина при тях. Нооо... за другите телевизии това явно е много сложна задача. То всъщност май само bTV и двете TV7 излъчват 16:9 и то май в повечето време. Поне един твърд WSS 16:9 да пуснат, ако не смогват за автоматичен, ама пуста суета. Друго си е така слабичък да те гледат пенсионерите на CRT-тата си. Е, мен пък един авер с нов телевизор ми се оплаква от телевизиите които излъчават 4:3, щото при него точно те излизат криви, а останалите нормално.
Да ни е честит автоматичния WSS на BNT1. От вчера наблюдавам как автоматично ми се сменя aspect-a в зависимост от формата на предаването. Гледам че и BGonAir са пуснали WSS (не знам от кога точно, щото рядко ги пускам). Дано скоро и останалите овладеят тази супер сложна технология.
BG OnAir отдавна имат WSS/AFD. Нова телевизия определено се непукисти за собственият им имидж - още не са започнали да предават в 16:9
Не знам какво чакат тези хора. По мои сметки поне 45% от населението има широкоекранни телевизори.
Аз днес забелязах, че BG OnAir имат WSS. Почти съм сигурен, че вчера нямаше.
БНТ1 и БНТ2 също имат, като последната я "излових" едва в събота.
Цитат:
hristoslav2
BG OnAir отдавна имат WSS/AFD. Нова телевизия определено се непукисти за собственият им имидж - още не са започнали да предават в 16:9
Не знам какво чакат тези хора. По мои сметки поне 45% от населението има широкоекранни телевизори.
Нова и те имат, но определено е много малко като обем. Предимно съм ги виждал когато предават външна продукция и надпис имат 16:9. Вече наистина трябваше да преминат изцяло в широкоекранен режим.
За мен по-същественото е телевизиите да излъчват коректен сигнал за aspect-а според текущото предаване. Старите предавания, филми и сериали снимани на 4:3 няма да станат никога 16:9. Важното е, независимо какъв телевизор има човек, да се спре с това безумие на CRT да гледа фини и издължени като извънземни муцуни, а на широкоекранно ТВ да гледа кюфтета, като пуснат някой стар запис.
1 Прикачен файл(ове)
Прикачен файл 11248
Някой да е пробвал това излъчване от 45 градуса изток, от същия от който вървят Вивакомските програми, дали е свободно за приемане, и което е идеално решение за места без наземен сигнал.
Аз също се интересувам от резултата от една такава проба.
Някой май беше казал, че това не се лови с обикновен приемник, а само с професионален (скъп). Иначе не било кодирано, само нещо модулацията май била по-особена.