Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 37
Like Tree3Одобрявам

Проблем със свързването на стар телевизор и декодер

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Проблем със свързването на стар телевизор и декодер

Здравейте! Имам проблем със свързването на цифров декодер и стар телевизор. Телевизора е стар CRT JVC. Хората продължават да ми обясняват че работите отиват към нов телевизор но не се предавам! Телевизора е от онези години когато се внасяше качествена японска техника и въпреки че параметрите му не са никакви (20" не е с плосък екран и дори има само един говорител) на мен би ми свършил идеална работа пък и нямам пари за излишни неща.

По същество - изхода на декодера (за ефирна телевизия) е scart а входа на телевизора е S-Video. Днеска най-накрая намерих scart към S-Video кабел - и си мислех че всичко е точно но не би. Включвам всичко както трябва да е обаче нито картина нито звук. Логиката диктува след като има устройство включено в S-Video входа да трябва на видео канала да има сигнал но уви няма.Не че не сканирах ефирните канали
    Сега ще се опитам да включа телевизора към сеттоп бокса за цифрова телевизия но се съмнявам че ще има резултат.

По принцип разполагам с 2 CRT телевизора и искам да използвам единия за цифрова телевизия другия за ефирна. Но само единия има scart. Другия е само с S-Video вход. И някакви други video входове които дори не разпознавам предполагам по-стари стандарти тъй че ако имам шанс той е с S-Videoто а не става...

Приемам всякакви съвети и гледайки в Интернет има всякакви преходници и адаптери и просто няма как да няма възможност... Почвам да си мисля дори че S-Video входа на телевизора е извън строя. Той никога не е ползван и няма гаранция че дори работи. Сега като включих кабела във входа и изпука но изпука на пластмаса едва ли се е счупило нещо...

И така смирено моля за помощ! Всякакви идеи бих пробвал само да мога да си пусна телевизора. Повече от просто свързване на телевизор е за мен - война на световете е - телевизор от ера когато нямаше скарт да се върже към цифров декодер/iptv сеттоп бокс.
    Благодаря Ви предварително за евентуални идеи ! !

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2016

Отговор: Проблем със свързването на стар телевизор и декодер

Днеска най-накрая намерих scart към S-Video кабел
    Имам такъв кабел, но там скартът е за ТВ (приемника), а S-Video конекторът е за DVD плеера(източника) и в обратна посока няма картина, т.е. може и твоят кабел така да е направен и затова няма как по него тунерът да подаде картина към S-Video вход на ТВ. Може и да се обърне посоката като разглобиш скарта и да преместиш кабелчетата, да ги разпоиш от пиновете за вход на видео и да ги запоиш на пиновете на скарта, които са изход на видео.https://en.wikipedia.org/wiki/SCART да стане нещо като тези преобразуватели с ключе, което обръща скарта от вход на изход и обратно

И сигурно както пишеш ТВ си има и друг вход за картината освен S-Video - покажи снимки.
    Този пост е редактиран от morandis; 09-10-17 в 16:14.

4. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Здрасти мерси за бързата реакция!!
    В магазина където ходих отначало ми предложиха такъв преобразувател с ключе но после заявиха че стрелката на S-Videoто е навътре т.е. е направен само за входящ сигнал. А ключето било за чинчовете. т.е. ключето превключва само чинчовете не и с-видеото.

това е s-video накрайника - ясно се вижда стрелката - тя означава ли посока на сигнала ?

като разглобих скарта и се оказва че има разни проводници които са изрязани и стърчат !?!??!

това е скарта

а това са входовете на телевизора.

Пробата с включването към IPTV приемника даде същия резултат. Понеже основния телевизор е включен в HDMI изхода на приемника включих другия към скарта и на телевизора с HDMI-a има сигнал на този с S-Videoто няма. И малко пояснение към горната снимка - вижда се че входовете са прашасали но това е преди да го почистя сега са чисти тъй че отпада възможността да не дава сигнал заради прах в буксите.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    • Тип файл: jpg 1.jpg‎ (64.8 KB, 11637 Прегледи)
    • Тип файл: jpg 2.jpg‎ (58.2 KB, 11183 Прегледи)
    • Тип файл: jpg 3.jpg‎ (78.5 KB, 11424 Прегледи)
    • Тип файл: jpg 4.jpg‎ (222.7 KB, 11571 Прегледи)
    Този пост е редактиран от Az_sum_bre_ombre; 09-10-17 в 17:07.

5. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Вариант 1 -

Ще стане и с обикновен кабел скарт към чинч и един преходник чинч към BNC, каквито входове и изходи имаш .

п.п. След като пишеш, че е включен и тв с HDMI, то трябва да провериш дали изобщо приемника е способен да вади едновременно картина през двата изхода - скарт и HDMI - подозирам, че не му е по силите.

п.п2 - Да, първият преходник трябва да има вход и изход за S-video-то
    Този пост е редактиран от svetlio1; 09-10-17 в 17:37.

6. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Вариант 1 ми заявиха че няма как да станело... Обяснението - над надписа s-video на това устройство има стрелка която указвала посоката на сигнала а стрелката е навътре т.е. това може да приема само сигнал през s-video входа но не и да излъчва.

Вариант 2 - още сега ще се обадя да питам дали имат - скарт-чинч чинч-bnc. Мерси за инфото ! не знаех какъв е тоя стандарт

Обаче не мога да спра да се питам защо след като има правилен кабел - скарт-s-video не се получават нещата... Имам предположение - телевизора е ремонтиран преди имаше проблем с платката... сега ако сме попаднали на български тип майстор който разваля едно оправя друго дали не е прецакал по някакъв начин тия входове отзад... защото до сега е ползван само антенния вход и никой не дава гаранция че тия входове изобщо работят и аз се бъхтя да търся правилните кабели... това също е вариант...

7. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Не изключвай варианта приемника да не може да подава сигнал едновременно през HDMI и скарт-а.
    Странични/предни входове няма ли ?
    Явно е доста стар (или внос от Англия) модел щом има BNC .

8.  

9. Member
    Тук е от
    Sep 2016

Обаче не мога да спра да се питам защо след като има правилен кабел - скарт-s-video не се получават нещата
    Ами аз като гледам - имаш същия кабел като моя - картината,видеото минава само в посока от S-Video към скарт и не може така да го ползваш за твоя ТВ, където входът е S-Video, по схемата https://en.wikipedia.org/wiki/SCART пин20 и пин15 са видеовходове на скарта(ДРУГИТЕ СА НА МАСА), а на теб ти трябва да са на видеоизходите на скарта - пин19 и пин7 (тук не съм сигурен)

10. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Хванах и отидох до магазина взех BNC обаче и това не помогна. Това което ми казаха там след като им казах че е ремонтиран беше "оооо защо не започна с това" все повече и повече нещата отиват към ремонт на телевизора защото "майстора" си е оставил ръцете. Нещо доста българско... Големия проблем е че такъв телевизор върви по 4-50лв а един ремонт ще мине тоя бюджет и съответно моята психологическа граница за пари които бих похарчил. Но да не избързваме ще ходя утре на сервиз то днеска не остана време.
    Истината е следната аз "вариант 1" го имам с този кабел който купих скарт към s-video + L R audio. С този кабел трябва да може да стане ! защо не става... Все по вероятно е входовете на телевизора да не работят или някоя платка вътре да е отишла.

Телевизора е стар да - но мисля че от Япония е внасян. JVC c-s2180ee (h) е модела излиза в гугъл ако го потърсиш без (H) още по-лесно се намира с едно дистанционно за което би трябвало да изискват разрешително

Morandis излиза че е същия да. Аз имам о още един варинат който пробвах

С BNC И пак греда. Все повече и повече намирисва на повредени входове и съответно "не си заслужава парите" тип ремонт Не е честно много мразя да изхвърлям техника ! ! !

Добавено - ех че хубаво бие статичното електричество като барникаш отзад входовете
    Този пост е редактиран от Az_sum_bre_ombre; 09-10-17 в 18:55.

11. Member
    Тук е от
    Sep 2016

Кабелът ти, както писах по-горе не е правилният за твоя проблем - по схемата на скарт на теб ти трябва да имаш запоен кабел на пин 19, който е изход за видеото от скарта, а ти нямаш
    Pin 19 Composite video output
    Трябва на пин 19 на скарта да запоиш кабела с чинч към BNC и да го включиш в BNC входа на ТВ.

12. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Уха става дебело а аз нямам такъв поялник. Но пък имам сервиз за телевизори съвсем наблизо до нас. Отивам утре и започвам с кабелите казвам му какъв е проблема ще му покажа точно твоя коментар и схемите да видим той дали ще се навие да ми го направи това. Ако не ще го видим къде ще търся поялник за дребни неща. А ако се навие да ми го запои ще пробвам пак и ще му нося и телевизора ако трябва. Ще се счупя ама ще го оправя тоя телевизор. Мерси ! Знаеш ли твоя вариант и варианта хич да не работят входовете са водещите теории. Искрено се надявам и дори си мисля че си прав защото имам опит точно с такива схеми - преди си взех един кабел мисля точно s-video (или стар стандарт на нвидиа изход) към вход скарт на телевизора и беше черно бял и се решаваше проблема чрез мост м/у 2 от пинчетата.

Значи така на пин 2 - червен кабел към аудио накрайниците. на пин 4 по-дебел кабел пак към аудио и на 6ти пин отново бял кабел към аудио
    на пин 20 бял кабел към s-videoto. на пин 19 червен към s-video. на 17ти жълт към s-video и на 15ти пин черен към s-video. Така са ми разпределени кабелите на skart-s-video кабела. Какво да му кажа на човека който ще опитам да навия да ми преправи скарта ? Другия не мога да го разглобя да видя как са - не е направен да се разглабя... повече от един път

Ей сега се сетих доставчика ми на телевизия би трябвало да има какво да каже по въпроса. Обаждам се там да го ръчкам да идва да оправи проблема при това без пари защото той ми е обещал телевизия на телевизора без да е уточнено че има значение какъв е телевизора. От друга страна това е последен вариант и ми трябва да знам дали входовете работят иначе ще се окажа в друг град с неработещи входове и върви мъкни 30кг телевизор по сервизи.

13. Member
    Тук е от
    Sep 2016

Не съм техник, може да бъркам и така по картинки е заблуждаващо - но според мен пин 19 на твоя скарт е празен(няма кабел запоен на него, просто 21 пин няма - това е металното шаси на скарта)

Според мен кабелът с чинч/BNC трябва да се запои на десетия пин отдясно наляво броен на долния ред от картинката(той трябва да е пин 19).

Или като на тази картинка - синият конектор е свързан за скарта както на теб ти трябва
    • Тип файл: jpg 3.jpg‎ (159.4 KB, 11157 Прегледи)
    Този пост е редактиран от morandis; 09-10-17 в 20:29.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2004

да виж ти много добре си го показал на 19ти номер има червен проводник (проводник с червен изолатор) Не съм техник и аз никаква идея... не знам и на ония утре какво ще му разправям. Ще му занеса и телевизора и кабелите и ще му кажа неще а трябва да иска и не давам повече от 20лв. (вече навъртях близо 10 за кабели и преходници) не трябва да минавам 50 че не си заслужава. И така мерси за инфото това което изваждам като поука е да си намеря схеми на тия кабелаци в нета и да видя дали са ок. от там нататък трябва да видя дали входовете работят и ако проводниците работят и входовете работят и пак нямам картина ще публикувам мн яко клипче (не уникално) но "телевизор пада от покрива на блок" Мерси за отговорите дадохте ми няколко насоки ! останалото е моя задача! Благодаря ви !

16. Member
    Тук е от
    Sep 2016

1.Май колкото повече пиша, толкова повече се объркваме: на 19 пин нямаш никакъв кабел - посочил съм само мястото му с червена стрелка, а с черна стрелка съм посочил съседния 17 пин, който според мен е масата/GNG/Ground и там има запоен червен кабел.
    2. Наистина не си струва да се дават мн. пари за кабели, ремонти - аз затова само предложих да модифицираш кабела, който вече си купил - става безплатно - просто 2 спойки от приятел или съсед с поялник.

3. За проба( при изключ. захранване на ТВ и декодер) пъхни 2 кабелчета в 17 и 19 пин на скарта на декодера и другите им краища в BNC входа на телевизора като на картинката
    Този пост е редактиран от morandis; 10-10-17 в 00:29.

17. Member
    Тук е от
    Sep 2004

мдаммм ся като ми го обясни с картинки като на олигофрен и загрях погледнах и горното ти обяснение с други очи. Изводите са си за мен

Сега проблема е следния всъщност кабела който купих (skart-svideo) е този който мога да разглобя и да модифицирам но той няма възможност за BNC освен ако не го разглобя на съставни части и да си го направя отначало целия което мисля че е общо взето идеята на скарта - много е лесно да си направиш каквото ти трябва. Другия който използвам за BNC стандарта не мога да го модифицирам защото е залепен и ако го разглобя... е рискувам да не мога да го сглобя после. Всъщност имам кой да помоля за 2 спойки но тия 2 спойки трябва да ми решат проблема на skart-s-video кабела

относно 3 хареса ми идеята. Ще намеря кабели подходящи за целта и при изключен телевизор и приемник ще свържа 17 и 19 както е посочено на схемата това наистина е добра идеята ако не се получи при такава директна връзка нещо не е наред с входовете. Ако се получи знам че проблема е в кабела и ми трябва само схема и поялник. Чиста работа! Мерси за схемата - сега е малко късно за такива начинания но утре след кафето... и сега се сетих още нещо... аз картина нямам и при почти всички опити (май без първия) се опитвах да изкарам само картина - може би само за проверка на изправността на входовете трябва да пробвам с аудио кабелите поне звук ако чуя значи работят. Още една чиста работа Идеално - мерси за идеите ! ! !!! ! !!! Утре ще споделя какво е станало. Лека за сега

The story so far: Отидох с кабела при гаражен техник който обича CRT телевизори и дори има crt телевизор за личен той тества кабела и каза че сигнал има на изхода на s-videoto.Дали е правилно разпределение на кабелите за сега е Х но сигнал изходящ има на s-videoto. почва да намирисва на отишъл вход на телевизор... Сега в 17:30 ще му нося всичкото да видим какво ще стане. Wish me luck!

ИИИ няколко часа по-късно гаражния майстор обади правилния кабел scart-чинч-BNC и всичко заспа. Вади по-добра картина от по-новия с 10г. модел на samsung Въпрос на кабел се окажа цялата работа но на правилния кабел. И така мерси на всички отзовали се !!! Исках да си спестя мъкнене на тежък тулуп из града но уви не ми било писано. Въпреки това Ви благодаря ! ! ! За бързата реакция. Този форум отново си заслужи името което му се носи - браво на вас които го правите това което е !
    Този пост е редактиран от Az_sum_bre_ombre; 10-10-17 в 18:56.

18. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2020

Здравейте!

Бихте ли ми помогнали със свързването на един стар телевизор към декодер?

Става въпрос за тв Panasonic Model TC-21B3EE.

Купих си такъв кабел. Пъхнах черния накрайник във Video и червения в Audio и стана, обаче само картината. Звук никакъв. Какви ли не настройки правих на декодера, не. Телевизорът има звък, в смисъл "пращи", когато е на TV сигнал и има снежинки на екрана, което ме кара да мисля, че няма проблеми със звука.

Някакви идеи какъв е проблемът?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Проблем с един стар телевизор BEKO
    От Blue_Hulk във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 10-03-16, 18:31
  2. Проблем с декодер на Булсатком.
    От Пако във форум Сателитни, кабелни и ефирни приемници
    Последно: 30-09-15, 15:19
  3. Странен проблем с стар телевизор KTN 2105X
    От amxcs във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Последно: 18-07-15, 14:02
  4. Отговори: 10
    Последно: 09-01-12, 11:46
  5. Проблем с аудио декодер
    От JIM във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 1
    Последно: 08-06-04, 21:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе