Първоначално публикувано от
cristo Значи, може би ще ядосам някои, защото това, дето ще питам, може би някога някъде е обсъждано, но аз за 1 час четене не намерих отговора, та ще питам....
Абсолютно съм гол и бос със широкоекраните телевизори, цифрови сигнали и т.н.
Снощи бях на гости на моя позната и се "радвах" на новото й 42" LCD - LG някакво (хубава картина), обаче даваха новините по БТВ и грозно разтегнатите образи на екрана те карат да се чувстваш адски слаб и строен
Хванах дистанционното и почнах настройките. Пусках картината в режим 4:3 за да се пооправят муцките на новинарките, обаче ТВ-то запълни пространствана отсрани на екрана с някакви гадни СИВИ ивици! Сиви!!! Гнус! Би трябвало да са черни, защото това сиво на моменти се слива с образа. След новоноте предаването по телевизията мина в някакъв широкоекранен формат и се появиха отгоре и отдолу черни ивици (плюс сивите отстрани). ТВ-то не разтегна образа за да оправи картината и трябваш на ръка да търся подхтодящият формат. Оказа се 14:9 (а не 16:9) при което чернине ивици отгоре и отдолу се скриха, а сивите ивици станаха тънки. При това положение емблемата на БТВ стоеше отрязана на половина, защото при 4:3 горната й част беше в черната ивица. Добре де, ами ако това беше филм. Значи долният ред на субтитрите на филма, които обикновенно са в черната ивица ще излизат от екрана... Е какъв е смисълът тогава от тези широкоекранни телевизори?
Друг гаден момент беше, че в рамките на едно и също предаване образът ту беше 4:3, ту 14:9, тоест или трябва да го гледаш в 4:3 като отвреме на време ще имаш черни ивици отгоре и отдолу (и реалният диагонал тогава сигурно става колкото 25" ТВ), или в режим 14:9 и като се смени образа в 4:3 да преглътнеш отрязването на образа отгоре и отдолу, или път да държиш дистанционнот в ръка и през 1 минута да сменяш образа
Е каква е тази глупост!
Та въпросът ми е - няма ли телевизори, които сравнително интелигентно да засичат наличието на черни ивици при широкоекранно излъчване и сами да разпъват образа и какво се случва със субситрите в това положение? И на всички ли LCD-та в режим 4:3 ивиците отстрани са сиви или това е някаква глупост на LG?
п.п. ако има значение, сигнала към LCD-то на познатата ми идваше от някакъв цифров приемник.