Здравейте,
Веднага си признавам, че въпроса ми е породен най-вече от ценови причини, но така или иначе искам да разбера и всички други технически плюсове и минуси.
Накратко - решил съм да си взема нов LCD телевизор, където със сигурност ще искам да мога да гладам филми от външен USB носител. Естествено основния вариант, който ми дойде на ум е този на 90 % от приятелите ми, които си взеха, а именно - закупуване на TV от по-висок клас (разбирай и по-скъп) с вграден USB player, като се търси такъв, който да възпроизвежда повече файлови формати, бг субтитри и т.н.
От скоро обаче се замислих за втори вариант, който според мен би ми излязъл по-евтин - да си взема среден клас телевизор с FULL HD (което ми се очертава, като минималното задължително условие) и към него отделно да си купя външен DVD player. Гледам тези външни плеъри вървят по около 70 до 100 лв. (предполагам няма да си взема някой от 50 лв., въпреки че едва ли са толкова лоши). Та си мисля, че вероятно ще достигна обща цена на системата с възможност за гледане на телевизия с минимум 100-200 лв. по-ниска от това да взема висок клас телевизор с вграден media player.
Сега, въпросът ми е дали правилно разсъждавам и дали тъй като не разбирам много, не изтървам някоя "тънка подробност"...
От една страна, не знам да не се получат някакви проблеми със съвместимости на сигнала от външния плеър към TV или пък евентуално някакви проблеми с качеството на възпроизвеждането - все пак сигнала ще преминава през кабел и вероятно, качеството няма да е толкова добро като вградения в телевизора плеър.
От друга страна, един приятел (работил е в монтажен завод на Panasonic в Чехия, поради което считам че си има идея от тези работи), ми изтъкна, че освен ценовите мотиви, има и технически да избера външен плеър - едната е, че според него, външните плеъри винаги са с повече функционалности от вградените, а от друга - при недай си боже прецакаване на вградения плеър в телевизора, си създаваш повече проблеми - при ремонт - пращаш целия телевизор... което при външен плеър си спестяваш.
Отделно сега се сещам, че при вградените май трябва да се внимава доста какви формати четат, като тези с които наистина си спокоен, че четат почти всичко са наистина доста по-скъпи. Предполагам при DVD player-ите, дори на най-обикновените модели четат всичко...
Та това ми е най-общо питането, какво ще ме посъветвате да избера:
(1.) телевизор с вграден плеъер
или
(2.) "обикновен" телевизор + външен DVD player ?