kod
Тук съм направил таблица с моделите без MPEG4 тунер /по спомени/
https://forum.setcombg.com/%D1%82%D0...%BD%D0%B5.html
kod
Тук съм направил таблица с моделите без MPEG4 тунер /по спомени/
https://forum.setcombg.com/%D1%82%D0...%BD%D0%B5.html
Аха, супер. Полезна информация, но все пак нека имаме предвид, че е само за доказаните марки.
Вниманието трябва да е на ниво при покупки на Финлукс- Нео- Блаупункт-подобни телевизори, защото там нещата с DVB-T MPEG4 тунера не са розови.
Вчера говорих с двама консултанти, съответно в Зора и Метро. Двамата заявиха, че при тях вече нямат модели без MPEG4..последните такива са ги продали още лятото на миналата година. Аз също се оглеждах за такива и невидях.
Споко вече ще търсим модели с съвсем други тунери /DVB-T2 с кодек H.265 HEVC /
Виж какво правят италианците
http://www.avmagazine.it/news/televi...2015_7589.html
Според мен DVB-T2 с кодек H.265 HEVC в България ще се наложи чак след 2030 година. Така че да не се притесняваме за това още от сега. То дотогава трябва само HD канали да има, а не SD. Там тази новата резолюция 4K Ultra HD и 8К от която има смисъл само за големите телевизори но не и за малките.
Някой от разбиращите тук, да ми разясни защо ми се струва, че MPEG2 и MPEG4 тунер - няма. Има си просто тунер, отговарящ на DVB-T стандарта, а другото е декодер (на теория, ама само на теория, би могло да стане и със смяна на фърмуер, ако процесора/хардуера на ТВ поддържа нужната за декодиране мощ). Затова и са възможни хватките с NEOTION CAM модулите, позволяващи прекодиране от MPEG4 в MPEG2 за стари модели без MPEG4... Вече QAM модулации, нива на сигнали и други разлики м/у DVB-T и DVB-T2, нямат общо с използвания кодек директно.
DVB-T2 - Wikipedia, the free encyclopedia
Има отделно тунер и отделен чип за декодиране.
Чудя се дали да давам 109лв за приемник и 40-50лв за антена. В спалнята имам един много стар телевизор който го пускам докато заспя нещо да ми шумоли. И понеже е мнооого стар шарп с 39 канала за това не съм му включил кабеларката а е на ефирна тв. Самия телевизор не струва колкото антената и приемника.
Незнам къде живееш, но цифровата ефирна на повечето места се лови с парче кабел 30-40см и не ти трябват специални антени. Или си вземи най-обикновена за 3лв. от тези телескопичните. Приемници има за по 50лв даже са HD и имат USB медия плейър. А пък за 60лв е този: SYNAPS THD-2856+ DVB-T RECEIVER :: DVB-T тунери :: DVB-T тунери :: Телевизори :: ТВ & Аудио :: Technomarket Bulgaria
за него четох добри отзиви от хора, които са си го купили.
Антената си е антена. След като в момента гледаш аналогова ефирна с антена, със същата антена ще гледаш и цифровата.
Приемници има и по 39 лв в Техномаркет, а имам усещането че и със старата ефирна антена ще си хванеш...
Много ви моля да ми поясните следните телевизори имат ли МPEG4 ?
:
Daewoo DLT32C1
( Daewoo  DLT32C1 32" Wide, HD Ready HDMI TV with freeview, Piano black: Amazon.co.uk: TV )
Телевизор Smart LED Samsung 32J5500, 32" (80 см), Full HD
( Телевизор Smart LED Samsung 32J5500, 32" (80 см), Full HD - eMAG.bg)
и за двата, единствената информация, която успях да намеря е:
- DVB-T: Yes
Първият го имам, закупен в Италия и не приема в България, а върху вторият умувам дали да си го закупим и дали ще имам същите проблеми като с първият...
Нямаме абонаменти, кабелни или други подобни у дома.
Само на стайна антена.
Благодаря ви предварително!
Поздрави,
роси
Daewoo DLT32C1 - няма MPEG4 - моделът е от 2007 година.
Вторият има - модел 2015 година.
Това, че пише DVB-T, означава че има цифров ефирен тунер, НО старите модели имат вграден MPEG2 декодер, а тази кодировка е спряна навсякъде в Европа. Моделите от 2010 година насам вече имат MPEG4.