Проблемът с HDR10
Ако сте прочели едно или две неща за HDR видео, ви е простено, ако сте под впечатлението, че основната форма на повечето HDR телевизори е HDR10 със статичните му метаданни и че това е, което почти всички HDR телевизори поддържат. Признавам, че може би съм допринесъл за това с моята добре известна Venn диаграма .
https://twitter.com/UHD4k/status/1041709424736391168
Това обаче не е съвсем точно.
Технологията в основата на повечето HDR видео формати (основно с изключение на HLG) е Perceptual Quantizer, за кратко PQ формализиран от SMPTE (Society of Motion Picture & Television Engineers) със стандарт ST-2084. Този PQ(Perceptual Quantizer) формира основата за HDR10, Dolby Vision, Philips / Technicolor Advanced HDR и Samsung HDR10plus. (Тези четири формати за подобряване на PQ и техните метаданни са описани в стандарти в ST-2094/10, ST-2094/20, ST-2094/30 и ST-2094.40)
По-точно, HDR10 се определя като ST-2084 със ST-2086 статични метаданни, 10-битов цвят и BT.2020 цветово пространство. PQ сам по себе си не разполага с метаданните на HDR10, използвани за сигнализиране на характеристиките на студиен референтен монитор, използван за мастериране на съдържанието. Това не е задължително проблематично - възможно е да направите приличен HDR и без метаданни. Защо без метаданни? Е, за едни, HDR е много по-съвместим със съществуващите производствени работни потоци.
И така, какъв е проблемът? Проблемът с HDR10 е, че определя доста добре какви трябва да са метаданните, но не и това, което трябва да направи устройството за изобразяване с тях, като например телевизор. Всичко, което знаем е, че един производител на телевизори може да отхвърли или да пренебрегне всички метаданни и все пак да претендира за съвместимост с HDR10. "Телевизорите Sony HDR не използват метаданните на статичната яркост в HDR10 (MaxCLL, MaxFALL), всъщност те измерват яркостта кадърпо кадър и генерират динамични метаданни за съдържанието на HDR10", пише Робърт Зон, основател на годишната TV Shootout и Value Electronics.
https://www.avnirvana.com/threads/hd...r-schemes.588/
И има повече признаци за това. В IBC 2018, Dolby (който изобрети PQ) демонстрира точно несъответствието в изобразяването на HDR10 между телевизори от различни марки.
Когато премахнете метаданни от HDR10, това, което ви остава, се нарича PQ10 *. Виждали ли сте някога, телевизионен производител, който твърди, че поддържа PQ или PQ10? Вероятно не сте. Аз също не съм въпреки че следя индустрията. Трябва ли да го споменат? Досега индустрията все още не е притеснявала потребителите с PQ10 и се съмнявам, че ще го направят. Това би звучало като още един проблем на HDR, което не е добра идея за обсъждане, макар по дефиниция да е част от HDR10. Как може индустрията да обясни PQ10? Веднъж аз шеговито предложих, че ако индустрията трябва да информира потребителите за това, Ultra HD форумът трябва да обмисли да я наречем HDR10minus, но аз сериозно няма да го преследвам.
Може би по-добър начин да обясните нотката е да кажете, че има HDR без метаданни, статични метаданни и динамични метаданни. И тъй като HDR10 понякога се нарича "Dolby Vision Lite", може да е подходящо да го наречете PQ10 'HDR10 Lite'.
Вероятно проблема е в това, че няма лого за HDR10 (няма и за PQ10) и също така няма организация с правомощия, която да одобрява или сертифицира реализациите на HDR10.
PQ10 може да е от значение предимно за целите на тв излъчването, но HDR10 се използва в много методи за разпространение, включително OTT стрийминг на VoD съдържание и Ultra HD Blu-ray дискове.
Засега, бъдете подготвени, че твърденията за HDR10 не говорят почни нищо. Производителите може да не са прави, когато твърдят, че техният телевизор поддържа HDR10, това е по-скоро лошо определение какво означава това. Това също така обяснява защо има толкова голямо разнообразие между изпълненията на различни HDR телевизори. Разчитайте на висококачествени HDR формати, като Dolby Vision, за да постигнете много по-последователно изпълнение.