Първоначално публикувано от
James87 Здравейте и за много години!
Преди доста време (може би 2011та) благодарение на форума си купих LG 42LD750 и до преди седмица бях доста доволен от телевизора, докато просто спря да се включва. Та, сега дойде време да се купува нов и реших да се допитам, тъй като след 4 дни четене както на форума, така и на всевъзможни ревюта, и гледане на клипчета в Youtube съм по-объркан отколкото бях в началото.
,
За момента съм се спрял на
SONY KD-55XF9005 и
LG OLED55B8PLA, като към момента и двата са на почти сходна цена в Технополис (включвам и +210 лева за 5 години гаранция на Сонито) и това прави избора още по-труден.
Телевизорът ще се ползва предимно за гледане на Full HD/4k филми (или от компютър с HDMI кабел или директно от външен хард свързан към телевизора, по-рядко от телевизионни канали), футбол по телевизията (Fusion приемник на Булсатком) и чат-пат Fifa 19 от компютъра
От това, което видях в магазина, и двата ми харесаха по свой си начин - Сонито с по-меките си цветове и някакси по-естествено изглеждащи, докато LG пък ми хареса с по-ярките си цветове, като някои неща наистина изглеждаха впечатляващи.
Различните продавач-консултанти в Технополис бяха с различни мнения, но като че ли малко по-компетентно ми се изказаха за Сонито.
Известно притеснение относно OLED будеше в мен Burn in ефекта, но след повечко четене ми се струва, че няма за какво да ме притеснява, тъй като едва ли ще се случи някое лого на телевизия да се застои за повече от 2-3 часа на екрана.
Та, основните ми въпроси са:
1. Кой от тези два модела би се представил по-добре спрямо качеството на нашите телевизии (повечето софтуерни/хардуерни решения на Сони или по-новата ОЛЕД технология)?
2. При гледане на Full HD съдържание, Сони, с всевъзможните технологии, ли ще изкара по-добра картина или ОЛЕД?
3. При бързи движения, ще има ли осезаема разлика в картината, предвид Motion-a на Сони?
4. Осезаема ли е разликата между двата модела в домашни условия при гледане на филми? Стаята е доста осветена през деня, дори понякога има и почти директна слънчева светлина върху телевизора, но при гледане се спускат пердета, което оправя нещата. Но все пак филми се гледат предимно вечер.
5. Android OS или webOS? Тук мненията са крайно противоречиви - в доста ревюта пише, че Андроид е бавен, докато според консултантът в Технополис, Андроид е бил бавен до преди 2 години, сега с новите процесори на Сони няма такива проблеми. От друга страна гледам доста се хвали webOS, но не съм съвсем наясно как стоят нещата с приложенията и най-вече тези за гледане на филми при свързване на външен хард диск.
6. Осезаема ли е разликата в поддържаните кодеци от двата телевизора? Някъде бях попаднал на едно сравнение между двата, според което Сони не поддържа основни формати, като AAC, AC3, aptX, MPEG-4 - или поне основни по моите разбирания, вече може и да са остарели.
7. Свързване с 5 м HDMI кабел би ли имало проблем за картината? И също така, ако телевизор и компютър не са включени в един и същ контакт може ли да има проблем - това основно заради пост на колега в тази или друга тема, но и поради факта че споменатото LG изгори едно дъно на лаптоп преди 6-7 години след включването на HDMI кабела?
8. И, разбира се, трябва ли да се притеснявам от Burn in толкова много колкото се пише или е по-скоро тип атака на конкуренцията?
Засега е това, ще съм много благодарен ако някой намери времето да отговори.