Отговор: Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
panteroid
може ли да помоля просто за мнение и съвет за избор на телевизор до 55инча,спрели сме се на три модела:
TCL 55MQLED80 4K Ultra HD MINI LED или TCL 55MQLED75K 4K ULtra HD MINI LED
( бих искал да попитам от коя година е моделите ,че там където ги харесах не пише..
https://www.lcd-compare.com/index.ph...L65MQLED75K=on
При попълването франсетата са сгрешили при осветеността на TCL 65MQLED75K - тя е 1300 cd/m², а не 7000cd/m²
Серията MQLED75K вероятно е дериват на серията C6K
https://www.lcd-compare.com/index.ph...on&TCL65C6K=on
https://forum.setcombg.com/tcl-%D1%8...ml#post1082802
Един кабел вместо пет: Китайският GPMI стандарт от Huawei, TCL и Hisense обещава революция в свързаността на устройствата
Новият интерфейс може да стане задължителен за геймъри, киномани и производители на автомобили
Китайските компании TCL, Hisense и Huawei обявиха нов универсален стандарт за свързване, General Purpose Media Interface (GPMI), съчетаващ видео с ултрависока разделителна способност, данни и захранване чрез един кабел. Технологията, базирана на USB Type-C и Type-B конектори, предлага рекордна пропускателна способност и мощност, която има потенциала да промени начина, по който са проектирани устройствата в потребителската електроника, автомобилните и индустриалните приложения.
GPMI се позиционира като алтернатива на съвременните интерфейси като HDMI 2.1 и DisplayPort 2.1. Базовата версия на стандарта за Type-C осигурява 96 Gbps пропускателна способност и 240 W трансфер на мощност, надминавайки DisplayPort 2.1 (80 Gbps при 240 W). Ключовата разлика обаче е поддръжката на Type-B с двойни параметри: 192 Gbps и 480 W. Това се постига чрез гъвкавото разпределение на осем канала по 24 Gbps всеки. Конфигурациите варират от 8+0 (цялата честотна лента, предназначена за пренос на данни) до 0+8 (пълна реверсия), което ви позволява да адаптирате стандарта към задачи като видео стрийминг, онлайн игри или синхронизация на устройства.
В допълнение към високата скорост, GPMI интегрира функции, които обикновено изискват отделни кабели: пренос на енергия, двупосочен обмен на данни, мрежова свързаност и бързо събуждане на устройството. Например, в приемник, който използва GPMI, можете да замените HDMI кабела и Wi-Fi модула с една връзка, получавайки видео, аудио и интернет трафик през един интерфейс. Това опростява архитектурата на устройството и намалява броя на външните компоненти.
Стандартът разглежда и въпроса за съвместимостта със съществуващата инфраструктура. Използването на USB Type-C и Type-B осигурява физическа съвместимост с настоящите устройства, а софтуерната имплементация позволява динамично преразпределение на ресурсите между трансфер на данни и енергия. Например, в сценарий с външна графична карта (eGPU), GPMI може едновременно да осигури захранване на картата и да предава поточно 8K видео без забавяне, което преди изискваше отделен захранващ кабел и DisplayPort.
Внедряването на GPMI е планирано поетапно. Първите устройства, поддържащи стандарта, ще бъдат телевизори, медийни плейъри и интелигентни високоговорители (2025–2026 г.). След това технологията ще бъде адаптирана за автомобилни системи и индустриални сензори (2027–2028 г.). Разработчиците подчертават, че GPMI не замества USB4 или HDMI, а ги допълва, предлагайки „всичко в едно“ за сложни сценарии.
Успехът на GPMI зависи от подкрепата на основните марки. Участието на Huawei, която активно насърчава екосистемните решения, може да изиграе ключова роля. Ако стандартът стане широко разпространен, той ще промени дизайна на устройствата: лаптопите ще могат да се зареждат през монитора, а игровите конзоли ще могат да предават некомпресиран видео поток в 16K без допълнителни адаптери.
Проблемите с лицензирането и сертифицирането обаче остават, особено на западните пазари. Конкуренцията от страна на USB4 и HDMI 2.2, както и необходимостта да се убедят производителите да преминат към новия стандарт, са основните пречки.
GPMI срещу HDMI срещу Thunderbolt срещу DisplayPort
Стандартен | Честотна лента | Доставка на енергия |
GPMI Тип-B | 192 Gbps | 480W |
GPMI Type-C | 96 Gbps | 240W |
HDMI 2.2 FRL | 96 Gbps | Без захранване |
HDMI 2.1 FRL | 48 Gbps | Без захранване |
HDMI 2.1 TMDS | 18 Gbps | Без захранване |
Thunderbolt 5 | 120 Gbps | 240W |
Thunderbolt 4 | 40 Gbps | 100W |
DisplayPort 2.1 | 80 Gbps | Без захранване |
https://videocardz.com/newz/chinas-g...ngle-usb-cable
https://www.hisilicon.com/cn/White-P...pmi-innovation
https://www.hkepc.com/23403/%E4%B8%A...A0%BB%E5%AF%AC
Здравейте, трябва да купим два еднакви телевизора. Изборът е между LG 65NANO82T3B и TCL QLED 65T8B. Заслужава ли си TCL или да заложим на LG. Благодаря. Евентуално може и 75 инча, ако е TCL.
Здравейте, стария телевизор се повреди (Samsung C6500 - изкара 17 години) и съм се насочил към нов и по голям, а именно SAMSUNG QE-65QN85D. Нещо до около 2000лв. има ли по-добро? Ще се ползва основно за EON TV.
И другия ми въпрос, сега в емаг въпросния телевизор е намален точно на 2000лв., докато в технотата е 2150. Понеже по великден пускат някакви промоции, дали си струва да изчакам от някое техно да го взема на по-ниска цена от 2000? Не се сещам какъв процент намаление пускат веригите по великден.
10-20%, но за определени, обикновено залежали (стари модели) стоки и единични бройки.
Цитат:
saint056a
Здравейте, стария телевизор се повреди (Samsung C6500 - изкара 17 години) и съм се насочил към нов и по голям, а именно SAMSUNG QE-65QN85D. Нещо до около 2000лв. има ли по-добро? Ще се ползва основно за EON TV.
.
За гледане на ЕОН ми се труват много пари. Погледнете бюджетното https://www.emag.bg/televizor-tcl-mi...ref=fam#164-cm
Здравейте, търся си телевизор 50 инчов, понеже ще е в ниша на стената, и ще се гледа под ъгъл, кой модел бихте ми препоръчали с IPS матрица.Благодаря ви!
Цитат:
brotzki
Притеснява ме качеството на TCL, дали биха изкарали компонентите колкото да речем един Samsung - екран, mainboard. И дали се намират евентуално части лесно за тази марка. Целта е да изкара възможно най-дълго. Откакто се оборудвах с няколко Samsung-a преди доста години не съм се интересувал от телевизори, сега чета че TCL са станали един от лидерите по продажба на матрици, че и захранвали силните марки с матрици. Samsung UE32C6500 изкара 15 години преди да му се прецака процесора, а резервни платки няма. Другия ми Samsung 46ES6710 е на 13 години и още не се предава. И двата телевизора са среден клас Samsung.
Нищо вече не е като преди 15 години. Точно Samsung по всички статистики се скапват най-бързо (все пак продават и най-много бройки). И Sony да вземете, няма никаква гаранция, че ще изкара по-дълго от TCL.
Аз викам Sony да вземат пример от Miele, като съотношение в цените, спрямо конкурентите.:p
Както и за стойността на резервните части.
Струват ми се евтини.
Цитат:
saint056a
Притеснява ме качеството на TCL.
Можете да му направите застраховка +2 години за 100-200лв. Днешната техника и 5 години да изкара е постижение.
Учудващо е C76 да не са изкупени след два дни промоция. Дали хората нямат пари или са вдигнали много нивото за 4-5 бона . ;)
Извън темата:
Вчера след разходка в Технополис, направо ми хареса някакво Сони. Беше 77XR80 или Bravia 8 83А80L.
Страхотен образ направи на филм, обаче като знам, че такова качествтво няма как да му пусна на телевизия с живи предавания, с малки изключения има програми uhd hdr, но нищо българско, както и на живо в Тубата. Там макс е 1080/60. Остават някакви пенсионерски сериалчета от приложения.
Цитат:
saint056a
И другия ми въпрос, сега в емаг въпросния телевизор е намален точно на 2000лв., докато в технотата е 2150. Понеже по великден пускат някакви промоции, дали си струва да изчакам от някое техно да го взема на по-ниска цена от 2000?
Не се сещам какъв процент намаление пускат веригите по великден.
В промоция се пускат:
- миналогодишни модели
- модели от които са се заредили с по-големи количества
-такива които са залежали по-дълго в склада
Намалението зависи от модела и варира от 4% до 15%. Тъй като при топ моделите има голям марж, възможностите за лавиране и отстъпки са по-големи.
Цените на новите модели се намалят по график от производителя/вносителя само в седмичната брошура.
Рядко има изключения като това -40%, -30%
https://www.technopolis.bg/bg/Televi...D-OLED/p/11390
https://www.technopolis.bg/bg/Televi...D-OLED/p/11359
https://www.technopolis.bg/bg/Televi...ni-LED/p/11550
вероятно не се продават и целта е, да се отърват от тези миналогодишни бройки
Цитат:
hristoslav2
Да, четох в твой пост за "промоциите". Преди доста години по постовете ти тук си избрах и сегашните ми телевизори и не съжалявам,за което ти и благодаря за това което правиш тук.
Ще изчакам до великден да видя дали няма да пуснат нещо интересно.Тези OLED панасоници ми идват малко скъпи, а и при условие, че се гледа доста телевизия (често ТВ работи само за фон няколко часа на една телевизия и като прегори OLED-a ще ме е яд.). Последния Panasonic TV-65W95AEG ми се вижда по характеристики по-зле от Samsung QE-65QN85D, може и да греша разбира се. И тази ОС определено не е за България (имам Fire TV stick 4k max)
Днес ходих до Технополис да разгледам телевизорите. Всички ми изглеждат набичени на максимална яркост и честно казано не видях голяма разлика между LED моделите на различните марки. Може би заради различното съдържание и магазинни настройки и осветеноста в магазина (а все още виждам като орел, не ползвам очила и смея да твърдя, че зрението ми е превъзходно(за 45 г.)). Може би като се пуснат един до друг с едно и също видео ще има. Точно срещу Samsung QE-65QN85D сложили едно Sony 65A95L и там вече забелязвам по добър контраст, черно и т.н. но нормално за OLED, a и предвид разликата в цената...
Цитат:
hristoslav2
вероятно не се продават и целта е, да се отърват от тези миналогодишни бройки
Тия панасоници и с -60|70 % няма кой да ги купи.
Zora са пуснали реклами за до 40% "на определени модели". ТП и те - пролетен супер уикенд.
Техмарт - 45% "на избрани продукти", някакви промоции има и в ТП.
Цитат:
brotzki
Тия панасоници и с -60|70 % няма кой да ги купи.
Абе ти ми дай 77" им топ олед със 70% надолу пък да видиш дали няма кой да го купи :BigGrin Относно Sony-то, което си споменал преди това, нормално. За мен те все още са пример за топ картина що се отнася до гледане на филми. Че и те имат проблеми (и високи цени), имат.
Gena_bs, викаш Sony да вземат да се научат от Miele :lol: