Здравейте,
от няколко седмици чета форума при опита ми да избера следващ телевизор, но колкото повече чета, толкова по-труден става избора ми..
В момента разполагам с Thomson 55UD6306, който има два проблема:
- горната част на дисплея потъмня малко преди около месец. Предполагам е от подсветката. Поръчал съм нови LED-ленти и като дойдат ще ги сменя.
- от няколко месеца няма поддръжка на Youtube
Най-вече поради второто и/или ако ремонта се окаже неуспешен, то ще трябва да купувам нов 55“ телевизор. Нямам място за по-голям телевизор, а и този размер ни е достатъчен вкъщи. Живея в Германия и към телевизора ще се включва сателитен приемник, TV box Roku Express 4K, в бъдеще ми се иска да сдвоявам екрана с Android телефон (към момента Samsung S24) и се използва саундбар с малък бас свързан към оптичен изход. Телевизия не се гледа много вкъщи – новини, някои публицистични предавания, футбол и тенис със сателитен сигнал, няколко филма месечно от NEFLIX/Amazon, когато имаме гости от България пускаме българска телевизия от TV box-а и гледаме F1 през F1 app (главно от компютър свързан с HDMI кабел). В бъдеще искам да пускам F1 от Android телефона или през TV box-а (доколкото ми е известно F1 app не може да се инсталира на никой телевизор) и Spotify.
От картината на Thomson-а сме доволни като качество и затова сега се заглеждам по телевизори в средните моделни гами. По принцип всекидневната е добре осветена, но телевизора се използва главно вечер, когато са спуснати и плътните завеси.
От всичко прочетено до сега, като че ли се отказвам от WOLED/OLED технологията използвана при напр. BRAVIA 8 (XR80) 2024 и предполагам, че Mini LED би ми била напълно достатъчна. Ако пък разбиращите тук имат доводи за QD-OLED (BRAVIA 8 II, 2025 или подобни), то може и него/подобен да купя.
Избора ми до този момент се свежда до:
X85L 2023 KD-55X85LEAP – нов 690€, на 1г. - 450€ (от познат, който иска по-голям)
Bravia 3 2024 K-55S32BP.CEI – нов 765€
Bravia 5 2025 K-55XR52BP.CEI (55XR50) – нов 1300€
Друг познат ми предлага Samsung GU55TU8079UXZG (модел 2020, закупен 2021) за 300€.
Samsung U8099F, GU55U8099FUXZG, 2025 - 630€.
Samsung DU8079, GU55DU8079UXZG, 2024 - 440€.
Samsung Q8F, GQ55Q8FAAUXZG, 2025 – 1100€
С удоволствие бих приел и други алтернативи от Samsung, LG и т.н., но без китайски производители. Просто не искам след 3-5г да отпадне поддръжката към напр. Youtube, Spotify или друго приложение.
Предполагам, че свързването на телефон Samsung с телевизор Samsung би било най-безпроблемно, но това не е от толкова голямо значение.
Както виждате нямам точен бюджет, но не поглеждам и към върховите модели. Нямам никакви предразсъдъци към модела и годината на производство. Почти във всяка тема се споменава, че последните години няма реално кой знае какви подобрения при телевизорите.
На около 100км от мен има огромен склад с техника, където продават доста модели с много добри намаления. Би било чудесно ако събера предложения, с които да отида там и да купя най-доброто предложение в категорията цена-качество.
Предварително благодаря за отделеното време!