Отговор: Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)
Здравейте,
от няколко седмици чета форума при опита ми да избера следващ телевизор, но колкото повече чета, толкова по-труден става избора ми..
В момента разполагам с Thomson 55UD6306, който има два проблема:
- горната част на дисплея потъмня малко преди около месец. Предполагам е от подсветката. Поръчал съм нови LED-ленти и като дойдат ще ги сменя.
- от няколко месеца няма поддръжка на Youtube
Най-вече поради второто и/или ако ремонта се окаже неуспешен, то ще трябва да купувам нов 55“ телевизор. Нямам място за по-голям телевизор, а и този размер ни е достатъчен вкъщи. Живея в Германия и към телевизора ще се включва сателитен приемник, TV box Roku Express 4K, в бъдеще ми се иска да сдвоявам екрана с Android телефон (към момента Samsung S24) и се използва саундбар с малък бас свързан към оптичен изход. Телевизия не се гледа много вкъщи – новини, някои публицистични предавания, футбол и тенис със сателитен сигнал, няколко филма месечно от NEFLIX/Amazon, когато имаме гости от България пускаме българска телевизия от TV box-а и гледаме F1 през F1 app (главно от компютър свързан с HDMI кабел). В бъдеще искам да пускам F1 от Android телефона или през TV box-а (доколкото ми е известно F1 app не може да се инсталира на никой телевизор) и Spotify.
От картината на Thomson-а сме доволни като качество и затова сега се заглеждам по телевизори в средните моделни гами. По принцип всекидневната е добре осветена, но телевизора се използва главно вечер, когато са спуснати и плътните завеси.
От всичко прочетено до сега, като че ли се отказвам от WOLED/OLED технологията използвана при напр. BRAVIA 8 (XR80) 2024 и предполагам, че Mini LED би ми била напълно достатъчна. Ако пък разбиращите тук имат доводи за QD-OLED (BRAVIA 8 II, 2025 или подобни), то може и него/подобен да купя.
Избора ми до този момент се свежда до:
X85L 2023 KD-55X85LEAP – нов 690€, на 1г. - 450€ (от познат, който иска по-голям)
Bravia 3 2024 K-55S32BP.CEI – нов 765€
Bravia 5 2025 K-55XR52BP.CEI (55XR50) – нов 1300€
Друг познат ми предлага Samsung GU55TU8079UXZG (модел 2020, закупен 2021) за 300€.
Samsung U8099F, GU55U8099FUXZG, 2025 - 630€.
Samsung DU8079, GU55DU8079UXZG, 2024 - 440€.
Samsung Q8F, GQ55Q8FAAUXZG, 2025 – 1100€
С удоволствие бих приел и други алтернативи от Samsung, LG и т.н., но без китайски производители. Просто не искам след 3-5г да отпадне поддръжката към напр. Youtube, Spotify или друго приложение.
Предполагам, че свързването на телефон Samsung с телевизор Samsung би било най-безпроблемно, но това не е от толкова голямо значение.
Както виждате нямам точен бюджет, но не поглеждам и към върховите модели. Нямам никакви предразсъдъци към модела и годината на производство. Почти във всяка тема се споменава, че последните години няма реално кой знае какви подобрения при телевизорите.
На около 100км от мен има огромен склад с техника, където продават доста модели с много добри намаления. Би било чудесно ако събера предложения, с които да отида там и да купя най-доброто предложение в категорията цена-качество.
Предварително благодаря за отделеното време!
Galabov
Дай някакъв линк към сайта на този склад или търговската верига от която ще купуваш, както и бюджет.
https://www.youtube.com/watch?v=QJJe...nnel=TechSteve
Избора се свежда до:
Sony Bravia XR-8 K55XR80PAEP OLED, 48-120Hz за 850€
Позитиви - Google TV (Android 12). Неутрал: OLED*, Негатив - цена (спрямо QN85D), липсва HDR10+ (спрямо QN85D и QN90D)
Samsung QN85D GQ55QN85DBT, MIniLED VA*, 48-120Hz за 450€
Позитиви: HDR10+, цена и евентуално по-лесно свързване със Samsung S24, Неутрал: MIniLED VA, Негатив - с най-малка оценка в ревютата от трите
Samsung QN90D GQ55QN90DATXZG, , MIniLED VA*, 48-144Hz за 999€
Позитиви: по-добър от QN85D и единствен до 144Hz, Неутрал: MIniLED VA, Негатив - цена
И май избора се свежда до Sony XR-8 и Samsung QN85D.
Склад - https://www.kleinanzeigen.de/pro/electro24-Lager Открих още няколко подобни с цени за почти всеки атрикул и дори безплатна доставка.
Цените не са от него. Там все още не са ми отговорили и май ще се откажа от тях.
* - съгласно следната класация:
Цитат:
Ако трябваше да посъветвам някого и да създам йерархия на телевизионните технологии от гледна точка на качеството на изображението, класацията щеше да изглежда по следния начин:
- 1. QD-OLED
- 2. WOLED
- 3. LCD RGB Mini LED (VA)
- 4. LCD QLED Mini LED (VA)
- 5. LCD QLED Mini LED (ADS/IPS)
- 6. LCD QLED Direct LED (VA)
- 7. LCD QLED Direct LED (ADS/IPS)
- 8. LCD Edge LED (VA)
- 9. LCD Edge LED (ADS/IPS)
Бюджет нямам - готов съм да платя и напр. 2000€, ако телевизора при начина на употреба в нашето семейство си заслужава парите.
В момента съм страшно раздвоен между Sony XR-8 и Samsung QN85D. Ако живеех сам и знаейки какво трябва да се правя и не трябва да се прави с OLED, то бих взел XR-8. При положение, че не мога да накарам другите членове в семейството да се съобразяват и след многото негативни мнения в този форум за OLED и в частност за XR-8, то сякаш клоня към QN85D, но е 51% към 49%.
Чак пък много негативни мнения :) По-добро от олед няма. Проблемите, които технологията имаше в началото до голяма степен са отстранени. Трябва доста да се постараете за да прецакате панела. Друг е въпроса дали ви е необходим с оглед начина на ползване. Аз със сигурност бих избрал Sony. След това вече Panasonic, LG и Samsung. Ако държите на QD-OLED може да прегледате темата за Samsung, където Христослав е дал таблици с конкретните модели. Цените им са доста по-добри, отколкото на Sony. А ако яркостта ви е приоритет, тогава се насочете към Mini LED.
Много благодаря за мнението. Насочвайки се към OLED се спирам на следните три възможности:
Sony Bravia XR-8 K55XR80PAEP за 850€, rtings рейтинг - 7.9
Samsung S85D GQ55S85DAEXZG за 777€, rtings рейтинг - 7.8
Samsung S90D GQ55S90DAEXZG за 866€, , rtings рейтинг - 8.5
https://www.displayspecifications.co...son/bea13137bf
И като че ли остават реално две:
Sony Bravia XR-8 vs Samsung S90D - https://www.rtings.com/tv/tools/comp...ed/58889/49703
WOLED vs WOLED (QD-OLED само за 65", WOLED за всички останали размери в Германия)
120Hz vs 144Hz
Google TV (Android 12) vs. Tizen 8.0
https://www.youtube.com/watch?v=reR6Pb2yaTQ
https://www.youtube.com/watch?v=YQ0ivvm_DOs
Цитат:
Първоначално публикувано от
Galabov
В бъдеще искам да пускам F1 от Android телефона или през TV box-а (доколкото ми е известно F1 app не може да се инсталира на никой телевизор) и Spotify.
Мдаа, явно нарочно. Вероятно нисък битрейт и резолюция, които не си личат при гледане на малък дисплей.
https://www.formula1.com/en-bg/subsc...f1-tv#products
Цитат:
Galabov
Просто не искам след 3-5г да отпадне поддръжката към напр. Youtube, Spotify или друго приложение.
Нямаш никаква гаранция, защото Google периодично правят някакви промени и добавят нови протоколи.
YouTube, през следващите месеци ще получи основен редизайн на телевизорите, което ще приближи услугата до Disney+ и Netflix.
Цитат:
Galabov
Разгледах...Модели от 2020-2022 г., на складова разпродажба.
55QN90B/95B
Ако цялото семейство ползвате един телевизор, като някои членове гледат по цял ден сапунки на един канал или го ползвате като радио..то OLED не е препоръчителен. Ако все пак, си решил да е OLED погледни LG 55G5
http://www.hifi-forum.de/index.php?mode=category&cat=22
Цитат:
hristoslav2
Използваме само един телевизор. Целодневно е включен само през уикендите и то само когато времето е лошо.
Но всичко може да се промени в един момент в бъдеще и поради някаква причина някой може да започне да гледа повече телевизия. Точно поради същите притеснения бях се загледал главно към Mini LED (VA), прескачайки OLED.
И понеже LG нямат 55" модели с Mini LED (VA), то се насочих към Sony/Samsung. Най-добрия модел Mini LED на Сони за 2024 - XR70, се предлага само в UK с размер 55". Затова избрах модел от 2023 - X85L.
Но като гледам май ще купя един Samsung QN85D. Ако мие необходим Android, то ще получа възможностите му през tv box-a.
Сега гледах квалификацията на F1 и горната част на Thomson-a става все по-тъмна и може да изгасне напълно след ден-два, а все още не зная кога точно ще пристигне поръчаната подсветка.
Разгледах и тази класация - https://hifi.de/bestenliste/mini-led-fernseher-125365
Първите три (Bravia 9, XL95 и QN95D) ги няма в размер 55". И това отново ме връща към QN85D.. Май се въртя само в кръг..
Galabov
Има 55" вариант SAMSUNG GQ55QN90D
https://www.mediamarkt.de/de/product...365-bst-201665
Най-неприятното нещо за мен при гледането на HDR филми, е че няма регулиране на яркостта на субтитрите(важи за всички марки). При гледане в сравнително тъмно помещение и поява на ярка сцена, субтитирите ти вадят очите..
Теоретично такава настройка не би трябвало да е проблем, тъй като субтитрите, като логото са на отделен канал, но въпреки това производителите на телевизори не правят нищо по проблема.
или поне да могат да се направят в друг цвят както е при Коди
Здравейте, сега гледам са пуснали Hisense U8Q 55" на 1600лв., и пак ще помоля за мнение, LG C4 или U8Q? В Rtings-а ги поставят доста сходно, като най фрапантна разлика е яркоста. Ще се радвам да чуя мнението на hristoslav2 както и на всеки друг съфорумник.
Не бих се колебал и за секунда - LG C4 :rockon:
https://display.counterpointresearch...mium-tv-market
Hisense и TCL подкопават господството на Samsung при телевизорите
Китайските Hisense и TCL продължават да отнемат дял от южнокорейските гиганти в сегмента на премиум телевизорите. За първи път господството на Samsung е застрашено.
Това е според компанията за пазарни проучвания Counterpoint Research в последния им доклад за световния пазар на премиум телевизори за първото тримесечие на 2025 г.
Цитат:
- „Приходите на Hisense и TCL са се увеличили съответно с 87% и 74% на годишна база. Делът на Hisense на пазара на премиум телевизори се е увеличил от 14% през първото тримесечие на 2024 г. до 20% през първото тримесечие на 2025 г., а делът му от приходите - от 13% на 17%. Делът на TCL е скочил от 13% на 19%, а делът му от приходите се е увеличил от 13% на 16%. Освен първите две в Китай, Xiaomi и Skyworth също са регистрирали големи печалби“, пише Counterpoint Research.
- „Тези печалби дойдоха до голяма степен за сметка на двата южнокорейски гиганта (LG и Samsung).“
Доминацията на Samsung е изправена пред реална заплаха
След близо две десетилетия пазарно господство, Samsung сега е изправен пред реална заплаха за позицията си, отбелязва докладът. Южнокорейската компания е лидер на пазара на телевизори в продължение на 19 поредни години .
Докато Samsung водеше продажбите на miniLED LCD до 2023 г., през 2024 г. беше изпреварена, първо от TCL, след това от Hisense и Xiaomi, въз основа на пазарните данни.
Оттогава Samsung насочи повече внимание към OLED телевизорите. През 2024 г., за първи път, Samsung продаде повече OLED телевизори, отколкото miniLED LCD .
Растеж, подхранван от големи телевизори
Докладът подчертава ключова област на растеж за Hisense и TCL; много големите miniLED LCD телевизори стават все по-достъпни, докато големите OLED телевизори продължават да имат висока цена.
Очаква се високата цена на големите OLED телевизори да спадне донякъде през 2025 г., по-специално цените на 77 и 83-инчовите OLED телевизори , според вътрешни хора от индустрията. Но ще бъде ли това достатъчно?
Цитат:
- „MiniLED телевизорите обикновено се конкурират на ценови нива, подобни на OLED телевизорите, но поради разликата в цената между OLED и LCD телевизионните панели, потребителите са изправени пред избор между по-малък OLED телевизор или по-голям MiniLED телевизор“, каза директорът на Counterpoint Research Боб О'Брайън. „Все по-голям брой потребители избират MiniLED.“
Забележително е, че доставките на премиум телевизори с размер 75 инча и повече са нараснали със 79% на годишна база, като приходите са се увеличили с 59%.
За да не остава без краен резултат моето търсене, споделям че от вчера вкъщи сме с Sony Bravia XR-8 K55XR80.
Тази сутрин подмених четирите LED-платки на Thomson 55UD6306. Сега си имам два телевизора, като Sony-то с настройките на картината от RThinks разбира се има по-добра картина. След смяната на подсветката Thomson-а извади също по-добра картина в сравнение със старата.
На Sony-то успях да инсталирам и подкарам F1 TV app. с актуалния Firmware 112.632.050.1. Към този момент не мога да подкарам ScreenMirroring-a със Самсунг смартфони.
ScreenMirroring с телефон Самсунг през SmartThings, само на телевизора ми Самсунг работи безпроблемно. Андроида на Сони и не само на техните телевизори е само за инсталиране на приложения, другите опции са общо взето само на хартия.
Цитат:
CubanLinx
Не бих се колебал и за секунда - LG C4 :rockon:
А между C4 и S90D разликата е 50лв. Кой от двата са по устойчиви на бърнин WOLED или QD OLED? Самсунга го дават съвсем леко по ярък и с по голяма зветова палитра.